Změny ve vládě začínají. Padl návrh vyhodit Čunka

Petr Holub, Kateřina Eliášová
5. 1. 2009 8:11
Slibované oznámení o změně vlády nemusí přijít ani dnes
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jen několik hodin předtím, než měl premiér Mirek Topolánek oznámit změny ve svém kabinetu, začaly na konci víkendu prosakovat detaily z utajených jednání koaličních stran.

Jednou z nich byla informace, že z vlády má odejít vicepremiér a předseda lidovců Jiří Čunek. Deníku Aktuálně.cz to potvrdily hned dva zdroje z KDU-ČSL. Sám Čunek zatím mlčí a nezvedá telefon.

V pondělí brzy ráno mlžení kolem očekávaných změn v kabinetu ještě zhoustlo - Český rozhlas uvedl, že podle jeho informací Topolánek v pondělí výměny ministrů neoznámí. Podle rádia si odklad vyžádal právě Čunek, který chce celou věc nejprve probrat s nejužším vedením své strany.

Rošáda Čunek

Zatímco někteří z lidovců v neděli naznačovali, že by jednou z obětí vládních přesunů mohl být i Čunek, jiný zdroj pod podmínkou anonymity deníku Aktuálně.cz sdělil: Návrh na odvolání Čunka padl, ale jeho odchod se nakonec neuskuteční.

Potíže s dotacemi

Údaje ministerstva financí ukazují, že Jiří Čunek nezvládá coby ministr por místní rozvoj svoji agendu. Vládě se totiž nedaří čerpat bruselské dotace. Každý rok v období 2007-2013 by Česk mělo dostat zhruba 100 miliard korun. Loni plánovala využít 84 miliard korun, podařilo se však připravit projekty za pouhých 35 miliard.

To je dokonce méně, než předloni, kdy namísto plánovaných 63 miliard Brusel poslal 39 miliard. Představa, že se Češi postupně naučí dotace čerpat, platila od roku 2004, loni se trend zlomil k horšímu a nový ministr pro místní rozvoj by měl propad zastavit.

Ekonomové se shodují, že vládní investice financované především z evropských zdrojů mohou účinně bránit národní hospodářství před recesí. Hrozba, že se ani v příštím roce nepodaří čerpat bruselské dotace tak patří k problémům, které vláda musí vyřešit nejrychleji.

Redakce se pokusila dostupné informace dále ověřit. "Promiňte, mám jednání, teď s vámi nemohu hovořit," reagoval například lidovecký místopředseda Marián Hošek.

Podle jiných informací z dřívějška měl za KDU-ČSL kabinet opustit ministr kultury Václav Jehlička. Jeho nejbližší spolupracovníci o tom však nic nevědí. Jehličku měl nahradit právě Čunek, aby napravil problémy s vyrovnáním státu s církvemi.

Podle utajeného lidoveckého zdroje má dojít k vládní rošádě asi takto: za Jiřího Čunka měl na místní rozvoj nastoupit předseda Legislativní rady vlády Cyril Svoboda, na jeho místo pak někdo ze Strany zelených.

U zelených mělo dojít k odchodu ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové, kterou by nahradila lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová.

"Takovou nabídku jsem oficiálně nedostala. Pokud bych ji dostala od předsedy Čunka, tak bych ji zvažovala," řekla Aktuálně.cz Šojdrová. "Jedné, co bych s přála, aby ta změna vlády proběhla co nejdřív. Česká republika předsedá Evropské unii a my nemáme ten komfort tyto změny natahovat," dodala.

Už v pondělí nebo úterý by se mělo sejít vedení KDU-ČSL a o případných změnách jednat.

Čunek není jediný

Topolánek má ale v plánu více změn.

"Ti lidé nebudou odcházet proto, že by nezvládli své úkoly ve vládě nebo na resortu, ale spíše nezvládli prezentaci. Ta rekonstrukce se musí týkat všech tří stran a tak to i proběhne," oznámil na Nový rok předseda vlády.

Foto: Ondřej Besperát

Jediným téměř jistým jménem je již zmiňovaná Stehlíková.

"Uklidnilo mne, že už je za mne vybrán nástupce, kterému mohu předat agendu i úřad. Jméno vám samozřejmě neřeknu, protože to oznámí pan premiér v pondělí," řekla v neděli Hospodářským novinám.

O jejím nástupci se zatím jen spekuluje. Nejčastěji se objevuje jméno někdejšího zmocněnce pro lidská práva Jana Jařaba.

Jeho komentář se redakci Aktuálně.cz nepodařilo získat, měl vypnutý telefon. Na dotazy ohledně výměny zelené ministryně nereagoval ani předseda Strany zelených Martin Bursík.

Řebíček má problém s investicemi

Foto: Ondřej Besperát

Vysoce pravděpodobná je změna na ministerstvu dopravy. Aleše Řebíčka by měl podle všeho vystřídat místopředseda ODS Petr Bendl. Ani jeden z nich to nepotvrdil.

Řebíček je podle předběžných čísel o státním rozpočtu ministrem, který má ve svém resortu problémy s investicemi do dopravních staveb.

Topolánkova vláda naplánovala na loňský rok největší vládní investice v dějinách ve výši 127 miliard korun, 19 miliard se však podle ministerstva financí nepodařilo utratit. Vlády v posledních letech spíše plánované investice překračovaly: například předloni ministři utratili vedle plánovaných 101 miliard ještě 17 miliard navíc.

Objevil se tak nový problém: vládní úředníci nedokáží investice včas připravit. Stát přitom posílá většinu peněz na dopravní stavby, kde má odpovědnost právě Řebíček.

Tomáš Julínek
Tomáš Julínek | Foto: Ludvík Hradilek

Otazník nad Julínkem

Netrpělivě očekávanou je výměna na postu ministra zdravotnictví. Tomáš Julínek má skluz se zdravotní reformou, kterou si rozhněval koaliční partnery.

V této souvislosti zaznělo naposledy jméno náměstka ministra Marka Šnajdra. Ani on ale tuto informaci nepotvrdil.

"Nezlobte se, ale nemohu to komentovat," napsal deníku Aktuálně.cz v krátké SMS zprávě Šnajdr.

 

Právě se děje

Další zprávy