V pěti středočeských nemocnicích se už neplatí poplatky

1. 1. 2009 19:20
Mladá Boleslav - Stovky lidí dnes v krajských špitálech za sebe nechaly zaplatit kraj. Někteří ale zaplatili poplatky za ošetření sami.
Foto: Ondřej Besperát

V pětici středočeských krajských nemocnic dnes lékaři poprvé od pacientů nevybírali regulační poplatky. Hradí je za ně kraj.

Podle hejtmana Davida Ratha této možnosti využívá naprostá většina lidí, kteří do nemocnic zamíří.

Našlo se však už několik jedinců, kteří tento dar od kraje odmítli a poplatky za ošetření zaplatili. Byly to ale ojedinělé případy, řekl Rath po dnešní návštěvě mladoboleslavské nemocnice.

"Pan ředitel mě informoval, že většina lidí nechá za sebe poplatky zaplatit kraj. Vyskytly se ale i jednotlivé případy, říkal snad tři za dnešek, kdy lidé chtěli zaplatit sami. Ti ostatní, těch několik stovek lidí, si to nechají zaplatit krajem," popsal Rath dnešní situaci v mladoboleslavské nemocnici.

Pacienti krajských nemocnic v Boleslavi, Kladně, Příbrami, Kolíně a Benešově ode dneška nemusejí platit za ošetření, hospitalizaci ani za pohotovost a v lékárnách krajských nemocnic za položku na receptu. Upozorňují je na to informační tabule, které byly ve všech oblastních nemocnicích nainstalovány.

"Personál je informován, dává lidem k podpisu darovací smlouvy čili běží to přesně tak, jak by to mělo běžet. A samozřejmě je na každém člověku, aby se rozhodl, zda za něho poplatky zaplatí kraj, anebo zda je zaplatí sám," dodal Rath.

Zrušení poplatků v pětici krajských nemocnic bylo předvolebním slibem ČSSD. Zastupitelstvo Středočeského kraje tuto praxi schválilo na svém zasedání 15. prosince. S návrhem nesouhlasili občanští demokraté. Mimo jiné namítali, že jde o zvýhodňování některých zařízení na úkor jiných.

čtk

 

Právě se děje

Další zprávy