ČSSD couvá. Za ANO pro mise nemusejí padnout poplatky

Kateřina Eliášová
25. 12. 2008 9:30
Můžeme najít kompromis, tvrdí Jiří Paroubek
Čeští vojáci budou v Afghánistánu bez mandátu. ČSSD chce ještě jednat
Čeští vojáci budou v Afghánistánu bez mandátu. ČSSD chce ještě jednat | Foto: Herbert Slavík

Praha - Jiří Paroubek je dál ochoten jednat o případné podpoře své strany pro koaliční návrh prodloužení zahraničních misí českých vojáků.

Stále má ale podmínku, něco za něco.

Pokud by měla sociální demokracie na zahraniční mise kývnout, pak by se podle něj měla vláda revanšovat.

"Jestliže oni spojují radar a Lisabonskou smlouvu, tak my můžeme spojit mise a poplatky," trvá na svém Paroubek.

Vládní koalice neměla minulý týden dostatek hlasů pro to, aby prodloužení mandátu pro české vojáky schválila. Chyběli jí dva, respektive tři koaliční hlasy. Věra Jakubková a Olga Zubová ze Strany zelených a lidovec Ludvík Hovorka pro koaliční návrh ruku nezvedli.

Topolánkova vláda neuspěla ani při vyjednávání se socialisty. Ti své "ano" pro mise podmiňovali schválením kompromisního "okleštění" zdravotnických poplatků.

Vláda nakonec neuspěla ani s misemi, ani s poplatky. Ty sněmovna hlasy opozice nechala úplně zrušit.

Jsem ochoten jednat

A.cz: Poslanecká sněmovna v minulém týdnu kvůli opozici a třem koaličním poslancům neschválila prodloužení zahraničních misí českých vojáků. Jste ještě ochoten jednat, pokud se na Vás Mirek Topolánek obrátí?

Nejsem si jist, jestli je schopen nějakých vstřícných gest.

Sněmovna: Výsledek hlasování o vyslání vojáků do ciziny
Sněmovna: Výsledek hlasování o vyslání vojáků do ciziny | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Představte si, že třeba bude. Vy apriori vylučujete možnost shody v tomto případě?

Ne, já naopak říkám pojďme jednat. Jenže v každé demokratické zemi by se vláda zeptala, co může udělat zase ona na oplátku pro opozici.

A.cz: A Vy chcete na oplátku zrušit poplatky...

Ano, my otevřeně říkáme, že je to například zrušení poplatků ve zdravotnictví. Jestliže oni spojují radar a Lisabonskou smlouvu, tak my můžeme spojit mise a poplatky, které se týkají zdraví milionů lidí.

Poplatky jsou pro nás klíčové

A.cz: Zahraniční mise a poplatky pro Vás tedy mají stejnou váhu?

Já neříkám, že to nakonec spojíme. Ale je to logické to takto spojit. Pro nás je to klíčová programová věc, pro koalici jsou klíčové jiné věci. Oni se s námi musí dohodnout. A pokud ne, tak je to pro ně špatné.

A.cz: Jsou to tedy spojené nádoby?

Ne nutně. Třeba najdeme jiný způsob kompromisu, ovšem musí za mnou někdo přijít a začít se mnou seriozně jednat.

Umístění radaru tady nemá smysl

A.cz: Zůstaňme ještě chvíli u zahraniční politiky České republiky. Vy teď často hovoříte o předčasných volbách. Může se stát, že rozhodování o radarové základně se může odsunout až na dobu, kdy předsedou vlády budete Vy. Uvažujete i o této alternativě? Jak se zachováte?

Pokud se nezmění situace, ve které dneska Česká republika, Evropská unie a NATO jsou, tak nemá umístění takového systému smysl. Pokud se změní, budou tady existovat potenciální útočníci, tak budeme rozhodovat jiným způsobem. Zatím mě nikdo nepřesvědčil o tom, ža by to bylo opravdu nutné.

Foto: repro Aktuálně.cz

A.cz: Pokud do té doby, než se případně stanete premiérem, budou obě smlouvy ratifikovány, vypovíte pak Američanům oba pakty?

To je hypotetická otázka. V tuto chvíli k ratifikaci smlouvy o americkém radaru Poslanecké sněmovně chybí tři hlasy a to je prakticky nepřekročitelný příkop pro tuto vládní koalici.

A.cz: Může se ale také stát, že proces ratifikace nebude dokončen. A hlasování o smlouvách bude probíhat už za jiné vlády, které klidně můžete předsedat i Vy...

Já si nemyslím, že k té ratifikaci teď dojde. A pokud nedojde za této vlády, tak nedojde ani za našich vlád. Jenom pokud by se změnila bezpečnostní situace České republiky. Pokud by se tak stalo, tak my na to budeme patřičným způsobem reagovat.

 

Právě se děje

Další zprávy