Paroubek chce omluvu: Se životy vojáků nehazarduji

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
20. 12. 2008 18:05
Premiér odsoudil opozici, že neprodloužila mandát
Jiří Paroubek s manželkou Petrou při udílení státních vyznamenání na Pražském hradě.
Jiří Paroubek s manželkou Petrou při udílení státních vyznamenání na Pražském hradě. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Premiér Mirek Topolánek na mimořádné tiskové konferenci po zasedání grémia ODS odsoudil Jiřího Paroubka za to, že sněmovna odmítla schválit pokračování zahraničních misí českých vojáků.

"Odmítnutí prodloužení mandátu pro naše vojenské mise v zahraničí je pošlapání našich závazků vůči Severoatlantické alianci," prohlásil v sobotu odpoledne premiér.

Předseda ČSSD na to vzápětí reagoval požadavkem na omluvu.

Topolánek dnes ještě jednou zhodnotil výsledek pátečního jednání poslanců, kteří rozhodovali o dalším osudu českých vojáků v zahraničí.

Opozice, ovšem za podpory tří koaličních poslanců, odmítla rozšířit v příštím roce českou účast v Afghánistánu.

"Jiří Paroubek ohrožuje životy a zdraví mužů a žen v uniformách i životy lidí ohrožených terorismem," řekl v sobotu Topolánek. "Odmítáme kupčení a handlování s životy lidí," dodal s tím, že "Paroubek našim závazkům nadsadil svou touhu po vítězství".

"Mirek Topolánek promarnil celý rok na získání podpory pro zahraniční mise a doslova si vzal vojáky jako rukojmí své vlastní neschopnosti, ČSSD nabídla kompromis v podobě dohody na schválení změny poplatků ve zdravotnictví výměnou za omezenou podporu misí," vrátil mu úder Paroubek.

ODS odmítla "kupčení a handlování se životy lidí".  "V Afgánistánu se bojuje za bezpečnou Evropu. Rezignujeme-li na boj proti terorismu tam, ohrožujeme sami sebe doma," řekl v reakci na to, že opozice chtěla vyměnit podporu misím za zrušení poplatků.

Ministr vnitra Ivan Langer již v pátek v emotivní reakci řekl, že na rukách předsedy ČCSD bude případná krev českých vojáků. Místopředseda vlády Cyril Svoboda zase dodal, že je to mezinárodní ostuda.

Reálně hrozilo, že vojáci v zahraničních misích budou už od 1. ledna bez mandátu. Vláda tomu ale zabránila. Využila své pravomoci a mise prodloužila alespoň o šedesát dní.

"Krizový scénář máme připravený, ale nemohu uvést bližší podrobnosti. Nebudeme situaci komentovat," citovala média mluvčí náčelníka generálního štábu Jana Růžičková. Armáda se do Afghánistánu přemisťovala dva měsíce s pomocí partnerů.

"Vinit ČSSD z hazardu se životy vojáků ve chvíli, kdy jim vláda prodloužila mandát o dva měsíce a je tedy dostatek času na hledání řešení, je cynické a sprosté zároveň", stojí v prohlášení ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy