Kalouskova vulgarita zřejmě zůstane bez trestu

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
18. 12. 2008 18:15
Mandátový výbor kárné provinění řešit nebude
Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek
Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Mirek Topolánek označil svůj zvednutý prostředníček ve sněmovně jako svou největší politickou chybu. Ministr financí Miroslav Kalousek si ze slov svého premiéra ponaučení nevzal a stejné gesto včera po slovní roztržce ukázal opozičnímu poslanci Davidu Rathovi.

Kalousek se ale narozdíl od premiéra nebude za vulgární posunky pokárán. Mandátový a imunitní výbor, který má takovou pravomoc, se tím zřejmě zabývat nebude. Nedostal podnět od žádného poslance.

Sám adresát gesta David Rath stížnost výboru podávat nebude. "To je problém ministra Kalouska. Já to beru s nadhledem."

Urážky a podobné chování mezi poslanci zakazuje jednací řád. Zákonodárci mohou být za takový přestupek kárně potrestáni.

"Za kárné provinění je možné udělit pokutu až do výše jednoho platu dotyčného," vysvětluje místopředsedkyně zmíněného výboru Hana Šedivá.

Maminka by řekla: To se nedělá!

Když loni výbor řešil Topolánkův přestupek rozhodl se jen pro pokárání, protože premiér už se mezitím omluvil. Výbor ale apeloval, aby poslanci dbali na politickou kulturu.

Podobné apely zaznívají i z médií.

"Když se dívám v televizi na jednání naší poslanecké sněmovny na chování našich poslanců a slyším jejich řeči, připomenu si občas historku ze zasedání západoněmeckého spolkového sněmu brzo po druhé světové válce. Mluvil poslanec za sociálně-demokratickou stranu. Mluvil dlouho. Jeden z Adenauerových vládních poslanců to nevydržel, skočil mu do řeči a jeho projev přerušil. V tu chvíli vstala nejstarší poslankyně shodou okolností vládní strany a pravila : Kdyby se něco podobného stalo u nás doma, maminka by řekla: To se nedělá!" Sklidila potlesk z obou stran, ale to bylo dávno a jinde," glosoval publicista Ivan Medek před časem sněmovní poměry ve svém blogu na Aktuálně.cz.

Skandál po anglicku: Vy sprostý lháři

V kontextu zdvižených prostředníčků a výroků o choromyslnosti se vypadá nicotně konflikt v britském parlamentu, který v roce 2002 popsala česká redakce BBC.

Tehdejší náměstek ministra zahraničí Ben Bradshaw a poslanec Georg Galloway se hádali, jestli má Velká Británie podpořit USA v Iráku.

Bradshaw označil Gallowaye za hlásnou troubu iráckého režimu. Gallowaye to natolik urazilo, že prohlásil, že náměstek Bradshaw je sprostý lhář. Tento výraz je ale vysloveně zakázán v pravidlech britského parlamentu.

Den poté se oba muži za své drsné výroky hluboce omlouvali.

"Ve včerejší debatě ve Westminsteru se výměna názorů stala natolik otevřenou, až byla nepřijatelná, a rád bych se omluvil mému ctihodnému příteli panu místopředsedovi, vám, páni předsedové, a celé sněmovně za úlohu, kterou jsem v tomto sporu sehrál," citovala BBC prohlášení poslance Galloweye.

 

Právě se děje

Další zprávy