Melčák ze sněmovny neodejde. Kvůli radaru i Lisabonu

Martina Macková
12. 12. 2008 12:34
Vládu podpořím v rozumných věcech, říká bývalý sociální demokrat
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Miloš Melčák, další z bývalých sociálních demokratů podporujících kabinet Mirka Topolánka, sněmovní lavice nehodlá opustit.

Po čtvrteční rezignaci Michala Pohanky má jeho hlas koalice v klíčových hlasováních stále jistý. "V rozumných věcech," upozorňuje.

Nedokončil jsem práci

"Mandát nesložím, nedokončil jsem práci. Vidím před sebou ještě mnoho příležitostí, co chci ve sněmovně udělat," řekl Aktuálně.cz Melčák.

Pohanka oznámil, že chce umožnit dohodu ODS a ČSSD k evropskému předsednictví. S odchodem čekal na schválení rozpočtu a výsledek kongresu ODS. Vrací se ke své praxi lékaře do brněnské fakultní nemocnice.

Melčák jeho odchod nechce komentovat. Věděl o něm však dopředu. "Týden dopředu jsem věděl, že o tom uvažuje. Je to ale jeho suverénní rozhodnutí a já ho ctím," řekl.

Podle něj vládu odchod Pohanky neohrozí. Na dotaz, zda se neobává, že by jeho hlas mohl scházet, říká: "Myslím, že nebude při hlasování chybět."

Poslanci Melčák a Pohanka v parlamentu
Poslanci Melčák a Pohanka v parlamentu | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Zůstanu sám za sebe

Melčák ale ani nyní nevstoupí do žádného ze sněmovních klubů, zůstane tzv. nezařazeným poslancem. A nebude ani s žádným dalším poslancem konzultovat svoje rozhodnutí. Tak, jak to dělal s Michalem Pohankou.

"Budu to mít nyní trochu složitější. Ve zdravotních zákonech jsem se mohl spolehnout na kolegu, teď se budu muset rozšířit okruh svých zájmů," řekl a dodal: "Zůstanu sám za sebe."

Příští týden ale program schůze, kterou vyvolali sociální demokraté ke zrušení zdravotních poplatků, nepodpoří. "To je Paroubkovsko-Rathovská snaha o rychlé řešení," je přesvědčen. "O poplatcích by se ještě mělo jednat ve výborech," říká zákonodárce, který podpořil zrušení poplatků pro novorozence.

Vláda má jistý jeho hlas, ovšem ne u všech zákonů. Podle vlastních slov ji bude podporovat v klíčových hlasováních, která ji čekají. "Rozpočet, radar, Lisabonská smlouva. Tak, aby koalice dovládla do voleb," upřesňuje.

O předčasných volbách, které by rádi sociální demokraté vyvolaly v červnu, neuvažuje. "To je zbožné přání několika lidí. Je k tomu potřeba 120 hlasů, a to tady není," komentuje.

 

Právě se děje

Další zprávy