Ministr se zlobí. Píšete pšouky, já tvořím velké dílo

Bronislav Pavlík Bronislav Pavlík
12. 12. 2008 8:45
Ivan Langer uráží novináře, když píší o dotaci
Mocný muž se zlobí: Jste blbí a pšoukáte!
Mocný muž se zlobí: Jste blbí a pšoukáte! | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Představte si, jak ministr britské vlády napíše novinářce, že píše pšouky a že je asi blbá.

"V cizině, zvlášť v Anglii, by něco takového bylo nemyslitelné, tam si potrpí na bonton," je přesvědčen senátor Jaromír Štětina.

"To si ministr nesmí dovolit. A zvlášť k dámě," dodává muž, jehož v horní komoře potkáte jedině s motýlkem.

V české politice se vulgarita politika vůči novinářům stává realitou.

Ministr vnitra napsal reportérce, že po ní zůstanou jen pšouky a že za článkem, který napsala, je patrně její blbost.

Osmnáct milionů pro pevnost

Ivan Langer je místopředsedou strany, která před necelým týdnem oznamovala mnoha ústy z tribuny svého kongresu, že se po prohraných volbách vrací ke slušnosti a pokoře.

Tři dny po kongresu vychází článek, který na příkladu popisuje, jak si politici napříč stranami rozdali bez ohledu na důležitost akcí pro Česko na příští rok do regionů téměř dvě miliardy korun ze státní pokladny.

V článku jde o položku ve výši 18 milionů korun. Právě tu si ve sněmovně při procesu zvaném porcování rozpočtového medvěda vylobboval čerstvý místopředseda ODS.

V souboji politiků ji vydobyl pro občanské sdružení, jehož je čestným členem a které vede jeho asistentka. Jde o jednu z nejvyšších částek, kterou kdo z poslanců získal letos na jednu akci.

Zapšklost, nebo zloba?

Co napsal Ivan Langer

"Ach jo. Je to blbost, zapšklost nebo zloba? Po vás zůstanou takové smradlavé pšouky, po nás v Olomouci velké dílo! Je mi vás líto. P.S. Bude to blbost, jinak byste nepsala o golf areálu, což je lež."

Ministr už během přípravy textu naznačil, že mu nepřijde nic divného na zavedené praxi, kdy poslanci mohou jen na základě vlastního uvážení rozdávat veřejné peníze. A nepřipadá mu nic špatného ani na tom, když navrhne a prosadí státní miliony na akce, s nimiž je sám spojen.

"Nedokážete ocenit tento projekt, který je prospěšný pro veřejnost? Hrdě se k němu hlásím," uvedl a byl citován.

Samotný text o souvislostech dotace, který publikoval deník Aktuálně.cz, ho pak vyvedl z míry natolik, že autorku článku urážel. Nejprve si před svědky klepal na čelo a vzápětí poslal na její mobilní telefon zprávu s vulgárním obsahem.

Ty vaše pšouky

"Ach jo. Je to blbost, zapšklost nebo zloba?" napsal místopředseda ODS, který jen těsně prohrál volbu o post prvního zástupce Mirka Topolánka a mluví se o něm jako o mediálně nejschopnějším politikovi své strany.

"Po vás zůstanou takové smradlavé pšouky, po nás v Olomouci velké dílo!"

Naznačuje tak důvody, proč jsou podle něho peníze pro olomouckou pevnůstku důležitější než pro jiná sdružení, která o poslaneckou dotaci také žádala?

Do jisté míry ano, což potvrzuje jeho blog, v němž - už korektní formou - sepisuje své výhrady k textu.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Ivana Langera čtěte zde:
Langerova pevnost a novinářské pábení

Vztek nad golfem

Na závěr vulgarit poslaných ženě ministr vnitra ještě přidává: "Je mi vás líto. P.S. Bude to blbost, jinak byste nepsala o golf areálu, což je lež."

Protože je to poznámka trochu nesrozumitelná, je třeba k posledním slovům jednoho z nejvlivnějších českých politiků současnosti dodat, že narážejí na texty uveřejněné v českých médiích před čtyřmi lety.

I ony popisovaly případ "rozporcovaných" položek, které tehdy opoziční politik získal ve sněmovně pro svůj region.

V tomto případě šlo o miliony, které přispěly k přeměně zchátralého území ve Vésce u Olomouce ve sportovní areál, který navazuje na golfové hřiště společnosti, v jejímž představenstvu Langer kdysi seděl.

Ivan Langer tuto dotaci ani spojitost tehdy v tisku nepopíral. Stejně jako informaci, že do Vésky jeho rodina jezdí na chalupu.

Ve své sms má však pravdu: protože jsme tuto dotaci zmínili jen okrajově, nevysvětlili jsme souvislosti s golfovým areálem.

Pomníky si nestaví jen Langer

Ivan Langer není politikem, který ve spojení s dotacemi uplatňuje letos svůj vliv poprvé.

Poslanecká sněmovna během úterního jednání.
Poslanecká sněmovna během úterního jednání. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Už loni poslal na účet pro olomouckou pevnůstku sedm milionů. O penězích na rekonstrukci ve Vésce byla řeč a další částky po jednotlivých milionech dostal tento areál na osvětlení.

To, co on, však dělají politici ve sněmovně s oblibou. Nejznámějším mecenášem ze státního rozpočtu je lidovecký poslanec Ladislav Šustr, který letos (jako tradičně) poslal desítky milionů sportovní organizaci Orel.

Další příběh, jak politici nakládají s veřejnými penězi, nabízí případ předsedy sněmovny Miloslava Vlčka.

Ten do rodné obce poslal 35 milionů - na to, aby fotbalisté z vesnice na Prostějovsku, odkud pochází, měli hezké hřiště a kabiny. I tuto částku se předseda sněmovny podle tisku pokusil získat při porcování medvěda, ale když neuspěl, vylobboval ji na ministerstvu financí.

Co s 18 miliony

Miliardy ze státního rozpočtu se tak rozdělují bez prověřování, zda jde o peníze vynaložené na akce, které stát nejnutněji potřebuje.

Politologická literatura má pro takové počiny speciální vysvětlení. Nazývá to skrytým sponzoringem politických stran. Poslanci si totiž dělají za státní peníze v místě bydliště kampaň. A zároveň mohou zadat zakázky spřáteleným firmám.

Mimochodem - ve středu v Praze demonstrovali kvůli nedostatku peněz pracovníci sociálních služeb. Jednoho z nich, ředitele občanského sdružení Proutek v jižních Čechách Jana Kostečky, který se stará o mentálně postižené, se deník Aktuálně.cz dotázal, co by osmnáctimilionová dotace znamenala pro něj.

"Za 18 milionů bychom mohli fungovat tři roky. Deset lidí by mohlo bydlet v chráněném bydlení a 14 lidí by mohlo pracovat v chráněných dílnách," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy