Nová strana vedle ODS nakonec vznikne. Během pár týdnů

Domácí Domácí
8. 12. 2008 10:02
Měla by vystupovat proti Lisabonské smlouvě
Strana vzniká kolem Petra Macha, blízkého spolupracovníka Václava Klause
Strana vzniká kolem Petra Macha, blízkého spolupracovníka Václava Klause | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Nová pravicová strana určitě vznikne, potvrdil v neděli ředitel Centra pro ekonomiku a politiku Petr Mach.

"Jména a detaily zveřejníme v horizontu dní, možná pár týdnů," dodal třiatřicetiletý ekonom a blízký spolupracovník Václava Klause pro Hospodářské noviny . "Uděláme zřejmě tiskovou konferenci, kde představíme organizační výbor," upřesnil.

Podle informací listu je možné, že stranu podpoří Václav Klaus. Prezident se už totiž nechal slyšet, že novou pravicovou stranu by uvítal. A to takovou, která by představovala "realističtější" pohled na Evropskou unii. Na víkendovém kongresu ODS se navíc vzdal funkce čestného předsedy strany.

Mach ale vylučuje, že by založení nové strany bylo reakcí na Klausův krok. "Nevěděl jsem to dopředu. Beru to tak, že pan prezident také patří mezi mnoho zklamaných voličů ODS," vysvětlil deníku Právo.

Lidé z prezidentova okolí už oslovili i několik lidí, kteří by se na založení mohli podílet.

Stranu by podpořili Skokan i Payne

Jedním z nich je podle HN i někdejší liberecký hejtman Petr Skokan. Neúspěšný kandidát na senátora byl současně jedním z prvních, kdo na víkendovém kongresu ODS přivítal Václava Klause a kdo pronesl zřejmě nejkritičtější projev k Mirku Topolánkovi.

Mezi dalšími, kteří o podpoře nové strany uvažují, je podle deníku i Klausův poradce a bývalý poslanec Jiří Payne. "Sám se možností vzniku nové pravicové strany zabývám již několik let," řekl.

Nová partaj Petra Macha by měla mimo jiné vystupovat proti Lisabonské smlouvě a proti federalistickým snahám uvnitř Evropské unie.

 

Právě se děje

Další zprávy