Diplomatická roztržka: Klause naštvali politici EU

Kateřina Eliášová
5. 12. 2008 19:48
Klaus si vyměňoval názory zejména se zástupcem zelených

Praha - Mezi prezidentem Václavem Klausem a členy Konference předsedů Evropského parlamentu se v pátek odehrála diplomatická roztržka.

Situaci musel řešit předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering.

Klause vyprovokoval šéf frakce zelených v Evropském parlamentu Daniel Cohn-Bendit, který pro Aktuálně.cz okolnosti roztržky popsal.

Hrad reagoval slovy, že chování pana Cohn-Bendita během jednání "považuje za velkou provokaci" a že takový styl jednání s hlavou našeho státu v prostorách Pražského hradu nezazněl po desetiletí.

Cohn-Bendit je známý levicový "bouřlivák". V květnu 1968 byl vůdcem a mluvčím studentských demonstrací a nepokojů v Paříži.

Prezident Václav Klaus již znovu otevřeně aktivní straník.
Prezident Václav Klaus již znovu otevřeně aktivní straník. | Foto: Ludvík Hradilek
Přečtěte si:
DOKUMENT: Jak se Klaus přel s europoslanci
 

Klause rozezlila otázka na Ganleyho

Delegace přinesla jako dárek malou vlajku Evropské unie. Klaus je známý tím, že to už od vstupu České republiky do Evropské unie odmítá.

"Přišel ve velmi přátelské náladě, říkal nám, že je otevřený člověk. Ptali jsme se ho na otázky týkající se EU a Lisabonské smlouvy," popsal jednání Cohn-Bendit.

Daniel Cohn-Bendit
Daniel Cohn-Bendit | Foto: Aktuálně.cz, Stránky politika

Klause pak rozezlila otázka týkající se možného vzniku nové politické strany Libertas.cz. Cohn-Bendit se podle svých slov Klause zeptal, zda by mohl upřesnit vztah mezi sebou a šéfem tohoto hnutí v Irsku Declanem Ganleym.

"Zeptal jsem se ho jen, jaký je jeho vztah k panu Ganleymu, nic víc," řekl Cohn-Bendit. Klaus odpovídat s tím, že nebude komentovat financování hnutí Libertas. Podle Hradu totiž Cohn-Bendit poukazoval na fakt, jak se může prezident scházet s člověkem, u kterého není jasné, odkud financuje svou kampaň proti Lisabonské smlouvě.

Podle Hradu Klaus reagoval slovy: "Musím říci, že tímto stylem a tónem se mnou za 6 let zde nikdo dosud nemluvil. Tady nejste na pařížských barikádách. Domníval jsem se, že tyto způsoby pro nás skončily před 19 lety."

Podle Cohn-Bendita se poté Klaus obrátil na předsedu Evropského parlamentu Pötteringa. Ten ale prý řekl, že delegace má na takové otázky právo.

"Atmosféra byla naprosto chladná. Odpovídal jen ve smyslu, že regulace jsou nesmyslné a že evropská ústava a všechno ostatní evropské je šílenost," řekl Aktuálně.cz Cohn-Bendit, který dodal, že Klausovo chování připomínalo chování paranoika a celé jednání bylo podle jeho názoru šílené.

Hrad: Cohn-Bendit pojal schůzku provokativně

Hrad pár hodin po celém incidentu svolal mimořádný tiskový briefing, na kterém kancléř prezidenta Jiří Weigl prezentoval jednání hradní optikou.

Jiří Weigl popisuje incident s evropskými politiky hradní optikou
Jiří Weigl popisuje incident s evropskými politiky hradní optikou | Foto: Ondřej Besperát

Popřel původní informaci Aktuálně.cz, že by Klaus chtěl jednání s evropskou delegací předčasně ukončit.

"Pan prezident považuje chování pana Cohn-Bendita za velkou provokaci," řekl Weigl. Uvedl, že Klaus bral příhodu s vlaječkou EU "jako žert". Také podle vicepremiéra Alexandra Vondry, kterého citoval server České noviny, je Cohn-Bendit známý provokatér a revolucionář.

Slova o provokativním chování europoslance za německé zelené ale odmítá další účastník schůzky, šéf frakce eurosocialistů Martin Schulz. "Atmosféra byla oboustranně vypjatá. Pan Cohn-Bendit sice zrovna nevystupuje podle dvorské etikety, ale jeho projev bych za urážlivý nebo provokativní rozhodně neoznačil," řekl Aktuálně.cz Schulz.

Klaus také odmítl mluvit německy, a to přesto, že jinak tuto řeč velmi dobře ovládá a často ji používá. Jak Cohn-Bendit, tak Schulz, Pöttering i šéf eurolidovců Joseph Daul jsou přitom rodilými mluvčími němčiny.

"Byli mezi námi ale i jiní, kteří německy nerozumějí, takže jsme se nakonec shodli na angličtině," vysvětlil Schulz.

Na otázky kolem financování Ganleyho strany podle Weigla prezident neodpověděl proto, že neví, kdo stranu finančně podporuje, stejně jako neví, kdo podporuje frakci zelených v Evropském parlamentu.

Hrad zveřejnil zápis jednání

Hrad krátce po schůzce zveřejnil svůj zápis z jednání. Vyplývá z něj, že Klaus se během schůzky dostal do střetu také s dalšími europoslanci včetně předsedy Evropského parlamentu Hans-Gerta Pötteringa.

Na Pötteringova slova, že Klaus má odpovědět na otázku zeleného poslance Cohn-Bendita, reagoval český prezident podle zápisu Hradu slovy: "To je neuvěřitelné, něco takového jsem ještě nezažil."

Konflikt se podle dostupných informací odehrál také mezi Klausem a irským europoslancem Brianem Crowleyem. "Tím, že jste se při své návštěvě v Irsku setkal s Ganleym, jste se dopustil urážky irského lidu. Ten člověk neprokázal, z čeho financoval svou kampaň. Je to nehorázná urážka irského lidu, sejít se s někým, kdo nemá volený mandát. Chci Vás jen informovat, jak to Irové cítí," řekl podle zápisu Hradu Ir.  

Klaus podle Hradu reagoval slovy: "Jestliže pan Crowley hovoří o urážce irských voličů, potom musím připomenout, že největší urážkou vůči irským voličům je nerespektování toho, jak v červnovém referendu hlasovali o Lisabonské smlouvě. Já jsem se v Irsku setkal s někým, kdo zastává většinový názor v zemi, Vy, pane Crowley, zastáváte názor, který je v Irsku minoritní. To je hmatatelný výsledek referenda." Roztržka dál pokračovala, když Crowley odvětil: "Vy mně nebudete říkat, jaký názor mají Irové. To já jako Ir vím nejlépe."

Klaus setkání uzavřel slovy, že "takovou atmosféru a styl jednání jako dnes za uplynulých 19 let v ČR opravdu nezažil".

 

Právě se děje

Další zprávy