ODS analyzuje svůj pád. Češi jsou levicový národ, tvrdí

Petr Holub
2. 12. 2008 14:45
Stranická analýza hledá příčiny volební porážky
Nás Modrých je v Česku málo, říká ODS.
Nás Modrých je v Česku málo, říká ODS. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V týdnu před kongresem rozeslala ODS svým členům analýzu, v níž hledá důvody, proč strana prohrála podzimní volby.

Materiál, který zaplatila hlavní kancelář ODS a který má deník Aktuálně.cz k dispozici, říká, že porážce ve volbách do krajů a do Senátu nešlo čelit.

Za klíčový v tomto smyslu považuje analýza fakt, že pro 43 procent Čechů je hlavní hodnotou jistota a tito voliči jsou přirozenými klienty sociální demokracie.

Naopak liberálně smýšlí jen 33 procent občanů, kterým víc záleží na svobodě a příležitosti k vlastnímu prosazení. Ostatní lavírují a často mění své volební rozhodnutí.

"Z tohoto úhlu pohledu je proto každý volební zdar ODS, jako v letech 2004 a 2006, nutno chápat jako výjimku," píše v této souvislosti v analýze Stanislav Balík z Masarykovy univerzity.

Čekejte další porážky

Data, která analýza cituje, vycházejí z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění.

"Celkový voličský potenciál ČSSD je každopádně dlouhodobě zhruba o třetinu vyšší, nejen mezi lidmi, kteří chodí k volbám, ale i mezi nevoliči. Úspěch ODS v roce 2006 je proto perspektivně nutné vnímat spíše jako svého druhu unikátní jev," potvrzuje výsledek jeden z autorů analýzy Daniel Kunštát z CVVM.

Dodává, že česká společnost souzní daleko více s levicí.

To potvrzuje i již citovaný Kunštátův spolupracovník Stanislav Balík. "Zatímco ODS se může opřít o stabilní základnu přibližně 15 až 20 procent všech voličů, u ČSSD se jedná o minimálně 20 až 25 procent."

ODS se podle něho ocitla při podzimních volbách ve fatální situaci. "Výzkum potvrdil, že prakticky nebylo možno odvrátit porážku," uvedl v analýze.

Ve chvíli, kdy sociální demokraté dokázali své voliče mobilizovat kritikou reforem, neměla hlavní vládní strana protizbraň. Ani větší snaha pravice by podle expertů o mnoho lepší výsledek nepřinesla.

Někdy moc a jindy málo

Občanští demokraté mají jedinou šanci, znovu oslovit středové voliče, o které však právě v posledních volbách přišli. Tyto údaje už Daniel Kunštát publikoval při semináři vysoké školy Cevro, o nichž Aktuálně.cz informovalo.

Znovu získat střed bude podle Balíka obtížné.

"Současné i budoucí dilema ODS spočívá v tom, že je nesmírně obtížné oslovovat zároveň středového, lavírujícího a mělce ukotveného voliče i tradičního voliče ODS. Co se jedněm zdá mnoho, mohou druzí vnímat jako málo," píše brněnský expert.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Václava Hořejšího: ODS potřebuje pravicové kořeny!

Chvála Bendla a Zahradníka

Výzkum Hlavní kanceláře ODS obsahuje také analýzu volebních výsledků. Ukazuje, podobně jako již publikovaná analýza Aktuálně.cz, že za porážku neodpovídá pouze politika Topolánkovy vlády, ale také jednotlivé krajské reprezentace.

Také podle hlavní kanceláře odvedli kvalitní práci především občanští demokraté ze středních a jižních Čech, neúspěšné byly kraje na českém severu od Karlových Var po Hradec Králové.

Tyto údaje z analýzy jen potvrzují závěry, které zveřejnilo Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy