Vedení ODS jen na rok? Konzervativci jsou proti

Kateřina Eliášová
3. 12. 2008 7:00
Jednoroční mandát pro vedení navrhují Středočeši
Předseda jen na rok? Konzervativci říkají ne
Předseda jen na rok? Konzervativci říkají ne | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Středočeská ODS hodlá na víkendovém kongresu ODS přesvědčit delegáty, aby nově zvolenému vedení strany odhlasovali pouze roční mandát.

Stanovy přitom říkají, že mandát orgánů ODS, tedy i vedení, je dvouletý.

Středočeši nemusejí být ve svém názoru osamoceni, jak ukázaly dotazy deníku Aktuálně.cz na zástupce některých regionů. Podobné usnesení přijaly například některé oblastní sněmy na Olomoucku a v Bruntále.

"Ti, kdo žádají mandát pro vedení ODS jen na rok, by měli vlézt do jiné strany. Do takové, kde se mění názory podle toho, zda prší, nebo svítí sluníčko," komentoval nápad Středočechů bývalý šéf jihočeské ODS, poslanec Tom Zajíček.

Pozor na novou vnitrostranickou kampaň

Bývalý hejtman Olomouckého kraje a šéf tamní ODS Ivan Kosatík Aktuálně.cz řekl, že na jejich regionálním sněmu se o takové možnosti mluvilo. Navrhl ji jeden z oblastních sněmů. O usnesení samotném se však nehlasovalo.

"Jsem spíše konzervativní, a tudíž jsem pro to, aby se dodržovaly stanovy," míní Kosatík. "Zvolit nové vedení jen na rok může den po jeho zvolení znamenat prakticky okamžitou novou vnitrostranickou kampaň," varuje.

Podle něj by to mohlo stranu rozložit. "Existuje taky možnost, že si nové vedení řekne pouze o roční mandát," připomněl Kosatík.

"Vztyčený prst" neuškodí

Možnost volebního kongresu už za rok připustil v rozhovoru pro Lidové noviny bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský.

A vedle delegátů z "jeho" kraje by se mohli přidat i kolegové z Karlovarského kraje.

"Nové vedení jistě dostane tvrdé zadání změnit image ODS a připravit se na parlamentní volby. Roční mandát by mohl fungovat jako něco jako 'vztyčený prst'. To může být ku prospěchu," řekl Aktuálně.cz exhejtman kraje a šéf tamní ODS Josef Pavel.

Pokud by takové usnesení nebylo přijato, je podle Pavla možnost i tak o mimořádný kongres nebo změnu statutu kongresu požádat.

"Předseda je povinen kongres svolat, požádá-li o to minimálně 1/3 členů výkonné rady nebo minimálně 1/3 oblastních sdružení. Koná se nejpozději 2 měsíce od podání návrhu," říkají stanovy ODS.

"Bude taky nutné stanovit, zda by se měl volit za rok jen nový předseda, či nové vedení jako celek, včetně výkonné rady," upozorňuje senátor za Plzeňský kraj Jiří Šneberger. "Já to středočeské usnesení nicméně považuji za nadbytečné. Nevidím důvod, proč to dělat," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy