Topolánek zabodoval v regionech, Bém je bez nominace

Michal Žák Kateřina Eliášová, Petra Sasínová, Michal Žák
1. 12. 2008 20:27
Současný šéf ODS získal nominace ze sněmů v Karlových Varech, Hradci Králové i v Ostravě
Topolánek nad Bémem vede. Zatím pouze v nominacích
Topolánek nad Bémem vede. Zatím pouze v nominacích | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér a dosavadní předseda ODS Mirek Topolánek pro sebe před nadcházejícím kongresem získal další body.

Jeho nominaci do čela strany dnes doporučily sněmy v Karlovarském, Královéhradeckém i Moravskoslezském kraji.

"Topolánek vyhrál drtivým způsobem," řekl deníku Aktuálně.cz poslanec Miloš Patera z Karlovarského kraje.

Jako prvního místopředsedu by podle něj tamní sněm rád viděl současného ministra vnitra Ivana Langera. Dalšími místopředsedy mají dle delegátů být ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, šéf resortu zemědělství Petr Gandalovič a ministr dopravy Aleš Řebíček.

Topolánek zabodoval i v Královéhradeckém kraji. Od delegátů sněmu tam dostal 62 z 92 hlasů. O místopředsedech nehlasovali. Poslanec Zdeněk Lhota deníku Aktuálně.cz řekl, že by o nich měli delegáti rozhodnout až na kongresu s ohledem na to, s kým bude chtít nový předseda spolupracovat.

V Moravskoslezském kraji se jednalo za zavřenými dveřmi. I zde delegáti podle informací Aktuálně.cz nominovali současného předsedu. Získal 81 z 96 hlasů.

Prvním místopředsedou by se podle moravskoslezské ODS měl stát dlouholetý hejtman kraje Evžen Tošenovský. Opavský primátor Zbyněk Stanjura Aktuálně.cz řekl, že získal 86 z 95 hlasů.

Bém zatím prohrává drtivým způsobem

Ačkoliv nominace jsou jen doporučující, lze podle nich usuzovat, s jakým mandátem pojede Topolánek křeslo předsedy obhajovat. Jeho rival Pavel Bém zatím nezískal žádnou nominaci, u Středočechů mu po opakovaném hlasování utekla o jeden hlas.

Rozhodující kongres začne už tento pátek, volit se bude v neděli.

Topolánek si získal celou Moravu, boduje i v Čechách. Tři sněmy nedaly žádnou nominaci. Bojovat budou oba dva sokové ještě na regionálním sněmu v Ústí nad Labem a v Praze. Oba se konají ve čtvrtek.

 

Právě se děje

Další zprávy