Silniční pravidla čekají změny. Jsou však v nedohlednu

Michal Pavec
30. 12. 2008 8:20
Změnit se má bodový systém i provoz kamionů
Vrátí se městští strážníci k radarům? Jde o jedinou změnu silničního zákona, která má šanci vstoupit v platnost od Nového roku
Vrátí se městští strážníci k radarům? Jde o jedinou změnu silničního zákona, která má šanci vstoupit v platnost od Nového roku | Foto: Ondřej Besperát

Praha - V poslanecké sněmovně čeká několik úprav silničního zákona. U žádné z připravených novel však zatím není jisté kdy - a zda vůbec -ji zákonodárci skutečně vypustí na české silnice.

Volnou cestu má pouze novela, která umožní městským strážníkům na vybraných úsecích znovu měřit rychlost v obcích.

Ve hře je také zpřísnění bodového systému. Například za bránění v předjíždění bude řidičům hrozit srážka šesti bodů z celkových dvanácti.

Pokud chystané změny projdou, zkomplikují život i dopravcům.

Nákladní auta nad 7,5 tuny nebudou smět v pátek od tří do šesti hodin odpoledne vyjet na žádné silnice. Současné omezení platilo v letních měsících a vztahovalo se jen na dálnice, rychlostní silnice a komunikace první třídy.

Návrat strážníků k radarům

Cesta k prosazení nových pravidel je ale poměrně zdlouhavá. "Zákon je ´otevřen´ na čtyřech různých úrovních. Nikdo ale dnes přesně nedokáže odhadnout, co nakonec bude," přiznává mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Mluvčí nicméně předpokládá, že mnoho změn od 1. ledna příštího roku nenastane. Projednávání některých novel zastavilo například zrušení listopadové schůze poslanecké sněmovny, kdy se poslancům nepodařilo odhlasovat její program.

160 na dálnici?

Další legislativní úpravy už tak optimistické vyhlídky nemají. Na programu neuskutečněné schůze poslanců byla i "velká" novela silničního zákona, která počítá mimo jiné s výraznými změnami bodového systému.

Řidiči si budou muset dát například pozor na dodržování bezpečné vzdálenosti mimo obec nebo na přejíždění z pruhu do pruhu bez blinkru. Oba přestupky je mohou připravit o dva body.

Podívejte se na mapu dálnic, kde by mohl platit nový rychlostní strop
Podívejte se na mapu dálnic, kde by mohl platit nový rychlostní strop | Foto: Ministerstvo dopravy

Naopak pouze s peněžním trestem vyváznou ti, kteří překročí rychlost o méně než pět kilometrů za hodinu. V současné době znamená tento prohřešek ztrátu dvou bodů z celkových dvanácti.

Chystaná proměna silničního zákona vychází především ze závěrů expertní komise sestavené ministerstvem dopravy. Její členové zrevidovali například všech 44 dosavadních položek bodového systému. Některé ministerské záměry ale odmítli.

Dopravním expertům se například nelíbilo navrhované zavedení řidičských průkazů na zkoušku či posunutí maximální povolené rychlosti na některých dálničních úsecích ze 130 na 160 km/h.

Přes nesouhlasný postoj většiny odborníků v komisi ale zvýšení rychlosti odhlasovala Rada vlády pro bezpečnost silničního provozu, v jejímž čele stojí ministr Aleš Řebíček.

"Zatím není vytvořen sněmovní tisk. Novela tedy pravděpodobně na nejbližší schůzi nebude. Účinnost předpokládáme až v průběhu příštího roku, nebo dokonce až za rok," míní mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Omezení pro kamiony

Do sněmovny ještě vůbec nedoputovala iniciativa ministra životního prostředí Martina Bursíka omezující provoz kamionů. Zatím novelu pouze posvětila vláda.

Návrh rozšiřuje páteční zákaz jízdy kamionů mezi třetí a šestou hodinou odpoledne na celý rok. Omezení dosud platilo pouze v letních měsících.

A nejen to. Nákladní auta nad 7,5 tuny nebudou smět v pátek od tří do šesti hodin vyjet na žádné silnice. Současné omezení platilo jen na dálnice, rychlostní silnice a komunikace první třídy.

V platnosti zůstává i nedělní omezení, kdy kamiony musí stát od půlnoci do deseti hodin večer.

 

Právě se děje

Další zprávy