ODS straší kvůli Lisabonské smlouvě Benešovými dekrety

Eliška Bártová Eliška Bártová
30. 11. 2008 14:56
Klaus se možná znovu obrátí na Ústavní soud
Demonstrace proti Lisabonské smlouvě. S plakáty přišli před soud tři příznivci pravicového hnutí Právo a spravedlnost.
Demonstrace proti Lisabonské smlouvě. S plakáty přišli před soud tři příznivci pravicového hnutí Právo a spravedlnost. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Lisabonská smlouva podle místopředsedy ODS Petra Bendla ohrožuje platnost Benešových dekretů.

Upozornil na to v dnešních Otázkách Václava Moravce.

"Existuje možnost prolomení Benešových dekretů, to je vážná věc," uvedl Bendl při diskusi o rizicích Lisabonské smlouvy. "Měli bychom chtít garanci, aby nebyly prolomeny."

Podle středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) však nic takového po schválení reformního dokumentu EU nehrozí. "Měli byste předložit, z jakých údajů toto tvrzení vychází," vyzval Bendla. Ten v reakci pouze uvedl, že vychází z informací europoslanců.

K obavám ODS o možnou revizi majetkových vztahů po druhé světové válce, se připojil i tajemník prezidenta Václava Klause. "Už za současného stavu není právní jistota v této věci dokonalá," míní Ladislav Jakl. "Zdá se být nepochybné, že po Lisabonské smlouvě by tato jistota ještě klesla."

Prezidentův tajemník zároveň uvedl, že Václavu Klausovi doporučí, aby se znovu obrátil na Ústavní soud. "Doporučím Václavu Klausovi, aby dal podání k Ústavnímu soudu," řekl Jakl. "Neprozradím, jak bude vypadat. Ale je zřejmý okruh věcí, které by mohly být po přijetí Lisabonské smlouvy ohroženy."

Otevřená cesta k soudu

Ústavní soud už o Lisabonské smlouvě jednou rozhodoval - zabýval se stížností senátorů na šest bodů tohoto dokumentu.

Minulou středu soudci konstatovali, že smlouva není v rozporu s českou ústavou. Vzhledem k tomu, že však posuzovali pouze část, je možné, aby se na Ústavní soud obrátili znovu například poslanci, či prezident.

Místopředseda ODS Petr Bendl uvedl, že pokud by byl členem poslaneckého klubu stran, určitě by tak učinil.

 

Právě se děje

Další zprávy