Paroubek chce předčasné volby

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
26. 11. 2008 16:16
Vláda nemá ve sněmovně většinu, Paroubek chce předčasné volby
Jiří Paroubek s manželkou Petrou při udílení státních vyznamenání na Pražském hradě.
Jiří Paroubek s manželkou Petrou při udílení státních vyznamenání na Pražském hradě. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Měli bychom jednat o předčasných volbách, vzkázal šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek premiéru Mirku Topolánkovi.

"Velmi pravděpodobně jsme na prahu vládní krize," řekl.

Reagoval tak na to, že vládní koalice v úterý neprosadila program listopadové schůze sněmovny. Vláda Mirka Toplánka nemá v Poslanecké sněmovně většinu.

Paroubek chce proto ráno vedení své strany předložit plán, jak dál postupovat.

Rozhodl jediný hlas

Paroubek na úterní zasedání sněmovny nepřišel, jednal v Berlíně s německými sociálnědemokratickými politiky.

Poslanci po více než dvou hodinách příprav a dohadů neschválili program, kterému se měli v příštích třech týdnech věnovat. K jeho přijetí chyběl jediný hlas.

Opozice chtěla na této schůzi projednat zrušení poplatků pro děti a důchodce, v plánu měla také vyřadit hlasování o radarových smlouvách. To se jí ale nepodařilo.

"Proto jsme neviděli důvod hlasovat pro program," řekl místopředseda klubu ČSSD David Rath.

Rebelové Juraj Raninec, Jan Schwippel a Vlastimil Tlustý se na jejich stranu přidali kvůli daním.

Bude mimořádné jednání v úterý?

Vládní koalice chce v úterý svolat další mimořádnou schůzi. Znovu se ale může stát, že opozice návrh nepodpoří. Pak by mohl nastat vážný problém, že se klíčové zákony, jako je rozpočet či daně, nepodaří schválit včas.

Tento výsledek je podle Paroubka potvrzením toho, že je vláda menšinová.

Šéf ČSSD soudí, že stejně jako program schůze může ve sněmovně skončit každý významný zákon.

"Může se stát, že bude země bez státního rozpočtu. Vláda se rozhodně nedočká vstřícných kroků od sociální demokracie, nemůže očekávat ani opoziční smlouvu, ani toleranční patent," řekl Paroubek.

Předčasné volby by byly vysvobozením, říká Paroubek

Mirek Topolánek by měl proto podle Paroubka uvažovat o řešení situace. Tu vidí šéf socialistů v předčasných volbách. "Předčasné volby by byly vysvobozením," řekl Paroubek.

Jiří Paroubek je přesvědčen, že by se jeho strana měla sejít s lídry koaličních stran a projednat, jak co nejrychleji schválit lisabonskou smlouvu ještě před půlročním předsednictvím Česka Evropské unii.

Všechny koaliční vlády, které ve sněmovně působily na základě těsné většiny, měly i v minulosti problémy s prosazováním zákonů. A to zejméně ve druhé polovině volebního období.

Týkalo se to například kabinetu sociálnědemokratického premiéra Vladimíra Špidly. Tehdy měla vládní koalice ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU ve sněmovně většinu jednoho hlasu.

 

 

Právě se děje

Další zprávy