Tošenovský bude kandidovat na místopředsedu ODS

Petra Sasínová
24. 11. 2008 20:20
Bývalý hejtman nastoupil do práce do společnosti Vítkovice
Foto: Martin Popelář

Ostrava - Bývalý moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský z ODS bude na prosincovém kongresu strany kandidovat na prvního místopředsedu.

Tošenovský zároveň oznámil, že začal pracovat jako poradce generálního ředitele ostravské společnosti Vítkovice Holding Jana Světlíka.

"Kandidaturu na prvního místopředsedu ODS jsem již podal. To, že jsem začal pracovat ve společnosti Vítkovice Holding, neznamená, že končím s politikou. Málokoho politika uživí a já nemohu sedět se založenýma rukama," řekl Aktuálně.cz Evžen Tošenovský.

Na otázku, jestli toto rozhodnutí vylučuje jeho případnou kandidaturu na post předsedy, odpověděl: "To teď vůbec neřeším." Ještě nedávno řekl, že souboj s Mirkem Topolánkem a Pavlem Bémem zvažuje, ale rozmyslí si to velmi dobře.

"Nechci znovu zažít, co před šesti lety. Tehdy i lidé, kteří mne vyzývali, abych kandidoval, se pak na mne dívali, co že si to dovoluji. Pokud bych letos na předsedu kandidoval, musel bych vědět, že to má nějaký smysl," vysvětloval své váhání Aktuálně.cz na konci října.

Tošenovský dodal, že ve strojírenském podniku Vítkovice pracoval asi třináct let jako matematik. "To prostředí je mi proto velmi blízké. Teď se seznamuji s aktuální situací ve společnosti," řekl Tošenovský.

Dvaapadesátiletý Tošenovský vystudoval systémové inženýrství na Vysoké škole báňské v Ostravě. Absolvoval v roce 1981. V roce 1993 se stal primátorem Ostravy, posledních osm let byl hejtmanem Moravskoslezského kraje. Byl i předsedou Asociace krajů České republiky.

Ve vedení moravskoslezského hejtmanství ho13. listopadu vystřídal sociální demokrat Jaroslav Palas, který vládne společně s komunisty.


 

Právě se děje

Další zprávy