Bendl: Bém předsedou ODS? Dál od Prahy ho nechtějí

Kateřina Eliášová
21. 11. 2008 17:35
Bém by měl zvážit, zda kandidovat, tvrdí Bendl
Bendl hází Béma přes palubu. Dál od Prahy ho prý nechtějí
Bendl hází Béma přes palubu. Dál od Prahy ho prý nechtějí | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pavel Bém nemá šanci získat křeslo předsedy ODS, přiznal jen čtrnáct dní před začátkem kongresu ODS jeho největší spojenec, odstupující středočeský hejtman Petr Bendl.

"Měl by zvážit, co s tím. O tom spolu my dva diskutujeme už delší dobu," řekl Bendl deníku Aktuálně.cz. Šance, že Bém na kongresu vyhraje, je podle něj mizivá.

"Čím dál jste od Prahy, tím spíš slyšíte názor, že po Pavlu Bémovi netouží. To je realita," přiznal Bendl. "Není to o jeho kvalitě či nekvalitě, ta poptávka prostě není," dodal.

Sám do boje o křeslo předsedy jít nechce. Během týdne se objevily spekulace, že by mohl nahradit na ministerstvu dopravy Aleše Řebíčka.

"Nechci to potvrzovat ani vyvracet. V tuto chvíli to není na pořadu dne," komentoval to opatrně Bendl.

Dva kandidáti, dva tábory

Boj o křeslo předsedy se s největší pravděpodobností odehraje pouze mezi premiérem Mirkem Topolánkem a Pavlem Bémem. Oba politici se teď navzájem napadají v médiích. Bém například Topolánka viní z "paktování" s ČSSD, Topolánek zase tvrdí, že Bém s Klausem by zavedli ODS do propasti.

Každý má za sebou své věrné. Za Topolánkem naposledy stáli jeho stoupenci při oznámení kandidatury na pražském Žofíně. Nechyběl šéf poslanců za ODS Petr Tluchoř, ministři Tomáš Julínek, Petr Gandalovič či Martin Říman.

Za Béma se - byť nepřímo - teď postavilo osm poslanců za ODS. Ve své výzvě "Bořme mýty" zpochybňují například smysl koaliční vlády, mluví se i o předčasných volbách.

Výzva osmi: Bořme mýty

"Chceme rezignovat na vlastní názory jen proto, že se bojíme diskuse o řešení současné situace třeba i předčasnými volbami? Nesmiřujme se s tím! Bořme mýty! Bojujeme o budoucnost naší země, nejen o posty," stojí ve výzvě podepsané místopředsedou poslaneckého klubu ODS Janem Bürgermeisterem a dalšími sedmi poslanci.

V současné době se sešla přibližně třicítka oblastních sněmů, jen osm z nich je pro Béma. Topolánek získal nominaci od regionálního sněmu v Pardubicích. Ty předešlé v Liberci a Českých Budějovicích nenominovaly žádného kandidáta.

Nominace regionálních sněmů není zavazující, ale doporučující. Z jednotlivých oblastí ODS posílá své delegáty, kteří se v tajné volbě rozhodnou, komu nakonec dají hlas.

 

Právě se děje

Další zprávy