Topolánek pro Aktuálně.cz:Ne reformě může položit vládu

Kateřina Eliášová
18. 11. 2008 18:30
Topolánek nechce koaliční jednání, ale souhlas s reformou
Mirek Topolánek: Už nechci slyšet žádné připomínky
Mirek Topolánek: Už nechci slyšet žádné připomínky | Foto: Reuters

Praha - Už ve středu bude vláda schvalovat balík čtyř zdravotních reformních zákonů, jejichž projednávání - pro výhrady menších koaličních partnerů - ministři na týden přerušili.

V sobotu o připomínkách zelených a lidovců jednali jejich experti s náměstky ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Shodu nad všemi zákony ale nenašli.

Premiér Mirek Topolánek v exkluzivním rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že už nepočítá před středeční vládou s jednáním koaličních partnerů.

"Já mám pocit, že ty detaily už ani nechci slyšet. Já chci slyšet jedinou věc: Jestli KDU-ČSL chce a nebo nechce plnit koaliční program," uvedl Topolánek.

Experti doporučili poslat do sněmovny ke schválení pouze dvě méně problematické normy - zákon o speciálních službách a zákon o záchranné službě.

U zákona o zdravotních službách a veřejném zdravotním pojištění shodu nenašli.

"Pokud si bude jeden z koaličních partnerů nadále vymýšlet další důvody, proč tuto zdravotní reformu nepustit a neprosadit, tak to vážně ohrožuje koaliční vládnutí," pohrozil premiér.

A.cz: Co teď se zdravotní reformou? Už ve středu projedná první čtveřici zákonů vláda, a to i přes poměrně důrazný nesouhlas lidovců, ale i zelených.

Tato koalice stojí a padá s prosazením minimálně prvního balíku těch zákonů, které upravují zdravotnické prostředí.

Fakticky byly vypořádány všechny připomínky Strany zelených a až na pět všechny připomínky KDU-ČSL. Ve středu ty zákony půjdou na vládu a myslím si, že není důvod, aby nebyly na vládě schváleny. Pokud si bude jeden z koaličních partnerů nadále vymýšlet další důvody, proč tuto zdravotní reformu nepustit a neprosadit, tak to vážně ohrožuje koaliční vládnutí.

A.cz: Podle Vás si Vaši koaliční partneři ty připomínky vymýšlejí? Vnímáte to tak?

Myslím si, že se Stranou zelených se ty věci vyřešily. U lidovců tomu tak není. Jsou to poměrně umělé problémy, nejdou na podstatu věci, jsou to spíše drobnosti. Nicméně za tím neustálým přinášením nových a nových drobných problémů je třeba vidět evidentní snahu - možná jednotlivců v KDU-ČSL - tuto reformu neprosazovat, na tuto reformu rezignovat.

Topolánek se na Čunka zlobí. Kvůli Julínkově reformě
Topolánek se na Čunka zlobí. Kvůli Julínkově reformě | Foto: Ludvík Hradilek

Já se domnívám, že by to byla obrovská chyba. Kdybych měl být trochu škodolibý, je to chyba právě pro voliče KDU-ČSL, kteří patří do té střední příjmové skupiny, pro které jsou všechna ta opatření pozitivní. Ty zákony přinášejí daleko větší jistotu těm nejvíce potřebným v celém systému. Já už to vidím spíše jako hledání zástupných důvodů... My si budeme muset říct, jak dalece KDU-ČSL míní plnit koaliční program. To je myslím ta diskuze, která bude následovat.

Koaliční jednání už nechci

A.cz: Bude zasedání kabinetu předcházet koaliční jednání? Budete si chtít předtím s Jiřím Čunkem ty věci vyjasnit?

Já mám pocit, že ty detaily už ani nechci slyšet. Já chci slyšet jedinou věc, jestli KDU-ČSL chce a nebo nechce plnit koaliční program. Mě ty detaily přestaly zajímat.

A.cz: Co se stane, když Vám zítra Jiří Čunek řekne, že ty zákony jeho ministři ani on nepodpoří?

Co je v koaliční smlouvě

  • Bude-li kterákoli ze smluvních stran považovat některé z připravovaných legislativních nebo exekutivních aktů za věc zásadní povahy, má právo vyvolat o jejím řešení dohadovací nebo smírčí jednání.
  • Případné rozpory vyplývající z této smlouvy budou nejdříve řešeny dohadovacím nebo smírčím jednáním smluvních stran. Dohadovací jednání bude vedeno ohledně společného postupu smluvních stran ve věcech, které nebudou dostatečně řešeny programovým prohlášením vlády nebo touto koaliční smlouvou. Projednání sporné věci bude přerušeno do doby ukončení dohadovacího nebo smírčího jednání, nejdéle však na dobu jednoho týdne.

Je tam ještě dohadovací mechanismus podle koaliční smlouvy. Může to vést - což já nepředpovídám v tuto chvíli - k rozpadu koalice. To, že to přichází zrovna v situaci finanční krize ve světě a poměrně vážných ekonomických dopadů na českou ekonomiku, v situaci nastávajícího českého předsednictví, v situaci, která je velmi citlivá pro ODS, není náhoda.

Rozpad koalice ale nemusí nutně znamenat odchod vlády. Nicméně ta vláda bude oslabená, ta vláda by musela rezignovat na celou řadu svých reformních kroků, byla by to zřejmě vláda v demisi. Nevím, jestli by měl někdo odvahu sestavovat nějakou jinou konstelaci před českým předsednictvím. Ptáte se mě na věci, které já netuším.

A.cz: Jak byste tu situaci pak řešil?

Jsem připraven to řešit, protože to je moje role. Mám dost síly na to, abych i v této konstelaci provedl Českou republiku předsednictvím a byl schopen realizovat takové exekutivní kroky, nebo ve shodě s poslaneckou sněmovnou legislativní kroky, které eliminují dopady finanční krize na českou ekonomiku a na české občany. To jsou hlavní úkoly.

V tomto smyslu pokládám ten lidovecký přístup za velké hazardování s budoucností. Nevím, jak budou oni vysvětlovat svým voličům, že opustili zdravotní reformu, která je výhodná pro elektorát, který je standardně volá.

 

Právě se děje

Další zprávy