Návrat podle Palase: Pro koho 3 roky pracoval? Neřekne

Eliška Bártová Eliška Bártová
20. 11. 2008 12:00
Nový hejtman v rozhovoru říká, proč jde s komunisty
Foto: Ludvík Hradilek

Ostrava - Nový hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas (ČSSD) se vrátil do politiky po nucené přestávce.

Sociální demokracie jej postavila stranou poté, co jako ministr zemědělství udělal se státním majetkem několik transakcí, které nenechal projít průhledným výběrovým řízením.

Tak prodal významný podíl v Setuze skupině obchodníků kolem Tomáše Pitra, který je dnes na útěku před vězením. Tak přidělil i půlmiliardovou zakázku na rozdělování státních dotací v zemědělství.

A čím se po tři roky v politickém ústraní Jaroslav Palas živil, přesně nevíme.

V rozhovoru, který poskytl Aktuálně.cz v den svého zvolení hejtmanem, dostal na toto téma několik otázek, avšak odmítl přesně odpovědět.

"Pracoval jsem pro potravinářské firmy, pro jednu lesnickou firmu, pro energetickou. Zveřejnění jejich jmen nevidím jako fatální věc. Proč bych těm firmám dělal reklamu, že jsem pro ně pracoval," říká Palas, o němž deník Aktuálně.cz zjistil, že se už den před zvolením do funkce hejtmana separátně sešel s podnikatelem, který na kraji potřebuje prosadit miliardový obchod.

Kromě toho, čím se před vítězstvím ve volbách živil, Jaroslav Palas v rozhovoru ochotně vysvětluje, proč bude klidně vládnout s komunisty, a říká, jakou přehradu by postavil v Nových Heřminovech. Vstřícně obhajuje své kroky při někdejším kontroverzním prodeji státních akcií v Setuze.

Bulharské podnikání

Dům Palasovy rodiny v Krnově
Dům Palasovy rodiny v Krnově | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Nikde jste ve svém životopise, ani v době před krajskými volbami, neuvedl, čím jste se po odchodu z ministerstva zemědělství v roce 2005 živil. Co jste tedy dělal poslední tři roky?

Co jsem dělal? Byl jsem zvolen do čela myslivců.

A.cz: To je ale neplacená funkce… Mohl jste si dovolit tři roky nepracovat?

Já jsem pracoval. Dělal jsem předsedu představenstva pojišťovny Halali, což je z části placená funkce. Tři roky jsem byl soukromá osoba, pomáhal jsem manželce, která zaměstnává tři stomatology.

Také jsem pomáhal firmám, které mají zájmy v Bulharsku. Pomáhal jsem jim v jejich aktivitách.

A.cz: Pro které firmy jste dělal?

Nechal bych to bez komentáře, byly to potravinářské firmy.

A.cz: Proč nechcete říci jejich jména?

Prostě je to tak, není na tom nic zajímavého. Není to nic tajného, ale nemám s nimi dohodu, že bych to troubil do světa. Jsou to potravinářské firmy a jedna energetická společnost - není to ČEZ.

Obrátily se na mne s žádostí o pomoc. Jako bývalý ministr mám určité kontakty.

A.cz: Nemyslíte si, že by hejtman měl říci, pro koho pracoval?

Pro potravinářské firmy, pro jednu lesnickou firmu, pro energetickou. Zveřejnění jejich jmen nevidím jako fatální věc. Proč bych těm firmám dělal reklamu, že jsem pro ně pracoval.

Ale nedělal jsem nic nezákonného. Jedné firmě jsem pomáhal vyřizovat suroviny, druhé jsem pomáhal zařizovat její investiční záměr stavby elektrárny v Bulharsku. Sjednával jsem kontrakty. 

Penzion v Jeseníkách

A.cz: Podle nového zákona o střetu zájmů budete muset jako hejtman dávat majetkové přiznání. Můžete už nyní říci, jaký je Váš majetek?

Máme dům s ordinací, který jsem si pořídil, ještě než jsem byl ministrem. S manželkou máme tři auta. My jsme poměrně dobře situovaná rodina. Jak skončím v pozici hejtmana, chci se věnovat sám sobě a svému drobnému podnikání.

A.cz: Co si pod tím drobným podnikáním máme představit?

Chtěl bych si otevřít v Jeseníkách malý penzion, a ten provozovat. Chtěl bych do toho investovat peníze, které jsme s manželkou vydělali. Už na tom pracujeme.

Setuza: Čistý manévr

A.cz: Vy jste teď nebyl poslední tři roky vůbec vidět. Jak si vysvětlujete, že jste byl zvolen do čela kraje - bylo to ještě něčím jiným než celostátní kampaní ČSSD?

ČSSD vybrala člověka, který je známý v celém kraji, a to já jsem. Šlo jen o to, aby si mě lidé připomněli. Takže jsem se snažil prezentovat, dát najevo, že budu kandidovat. Měli jsme velmi kontaktní kampaň, absolvoval jsem více než 160 mítinků. Dva týdny před volbami jsme vyvěsili billboardy.

Hejtman Palas v pozadí s domovským Krnovem
Hejtman Palas v pozadí s domovským Krnovem | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Čím si vysvětlujete, že vás Jiří Paroubek letos stanovil jako krajského lídra, když vás za kroky v roli ministra zemědělství - například za prodej podílu v Setuze - vyškrtl v roce 2006 z kandidátky do sněmovny?

Během těch dvou let jsme si s Jiřím Paroubkem vše vysvětlili.

Tyto kauzy vytvořila ČSSD. Měli představu, že s minoritním balíkem akcií Setuzy naloží jinak, než naložil Podpůrný a garanční fond. Rozhodoval tento fond, já jsem jim jenom řekl, že mají rozhodnout, a v duchu zákona. Kdybych se dostal do stejné situace, tak bych rozhodl stejně.

V Setuze byly tehdy obrovské problémy, po povodních velké škody. To, co se podařilo v té době - prodat minoritní podíl Setuzy - to byl dobrý výsledek. Následně se podařilo dohodnout, že když fond za úplatu převezme dluh Setuzy vůči státu, který zkapitalizuje, tak stát - tedy Podpůrný a garanční - získá v Setuze 64 %. Byl to velmi čistý manévr, který byl nachystán. Ale došlo k tomu, že běžely termíny, a následující ministr nekonal. Kdyby konal, tak by měl stát 64 %.

Palas levičákem

A.cz: Proč jste šli do koalice s komunisty, když jste mohli utvořit koalici s KDU-ČSL?

Mohli jsme s lidovci jít, ale byly to jen tři mandáty nad polovinu, a to je málo. Já jsem seděl ve stodvojkové vládě, a to se pak vládne velmi těžce.

S ODS jsme nešli, protože na předvolebních mítincích lidé dávali jasně najevo, že s koalicí s touto stranou nesouhlasí. A když jsme dostali mandát jednat od středu doleva, domluvili jsme se s komunisty.

A.cz: Existuje však Bohumínské usnesení, které zakazuje straně spolupráci s KSČM...

To ano, ale v oblasti sociální a zdravotnictví tam jsou programy obou stran velmi blízké. Tam vidíme spolupráci jako možnou.

Komunisté, s nimiž Palas vládne
Komunisté, s nimiž Palas vládne | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Proč jste Vy vystoupil z KSČM?

Nevystoupil jsem. Byl jsem jedním z těch, kteří říkali, že je nutné komunistickou stranu přejmenovat. V KSČM však referendum rozhodlo, že se strana přejmenovat nemá, a ti, kdo v tom přesto pokračovali, byli zbaveni členství a vyloučeni.

Pak jsem nějakou dobu nebyl v žádné politické straně. A pak mě oslovil Miloš Zeman, který jel do okresu Bruntál na doplňovací volby a hledal někoho, kdo to tu zná. Doprovázel jsem ho, hovořili jsme spolu o politice, životě, a potom mi nabídl účast na kandidátce ČSSD v následných volbách. Potřeboval někoho, kdo má plošné vidění problematiky zemědělství.

A.cz: Dá se říci, že kdyby Vás nevyloučili, byl byste dnes členem KSČM?

To asi ne. Ale cítím se levičákem.

A.cz: Svým krokem jste komunistům umožnili podílet se znovu na moci. Přitom jde o stranu, která se nikdy nedistancovala od zločinů, které se pod vládou KSČ udály...

V této republice bylo před listopadem 1989 2,5 milionu komunistů a nemyslím si, že by všichni dělali nepravosti. Je to strana levicová, parlamentní. Nezaznamenal jsem ani na volebních mítincích, že by pro naše voliče byla tato varianta nepřijatelná.

Měl bych s tím problém, kdyby mezi lidmi, které jsme přizvali do krajské vlády, byl někdo, kdo někomu ublížil nebo někoho perzekuoval. Lidé, kteří jsou mými náměstky, nikoho neperzekuovali.

A. cz: Vy jste si je prověřoval?

Podívejte se, za lidi ručí politická strana, která je nominovala. My je nekádrujeme. To je jejich zodpovědnost.

Povodně na vlastní kůži

A.cz: V kraji se už léta chystá projekt výstavby přehrady Nové Heřminovy. Jaký je Váš postoj?

Rozhodně se bude pokračovat v přípravě projektu. Já jsem zažil povodně na vlastní kůži v Čechách i na Moravě. Vzpomínám si, jak jsme v roce 1997 byli čtyři dny v Albrechticích bez jakéhokoliv spojení, kdy první jednotky civilní ochrany přijely, až když opadla voda.

A.cz: Jaká varianta je podle Vás nejlepší?

Ještě když jsem byl ministrem, dohodli jsme se s tehdejším hejtmanem Tošenovským, že budeme prosazovat velkou variantu. U jednání byli také experti, kteří spočítali na počítačových modelech, že by měla být velká varianta. Střední varianta je drahá a neochrání všechny lidi.

Takže já se ptám, proč je teď střední varianta? Protože se v Praze dohodli nějací dva ministři na kompromisu?

A.cz: Budete tedy usilovat, aby se politici vrátili zpět k velké variantě?

Nevím, zda budu usilovat o revizi. Musím si nechat předložit názor expertů na střední variantu, abych měl jistotu, že střední varianta nebudou vyhozené miliardy, které by znamenaly slabou ochranu oblasti.

 

Právě se děje

Další zprávy