Bém dominuje v Praze. Ale teď se ozvali jeho odpůrci

Kateřina Eliášová
13. 11. 2008 17:00
Šest rebelů z Prahy 5 stojí za Topolánkem
Spojení Jančíka a Béma se v Praze 5 některým nelíbí
Spojení Jančíka a Béma se v Praze 5 některým nelíbí | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Mirek Topolánek, který bude za tři týdny na kongresu ODS obhajovat post předsedy, získal přece jenom zastánce v Praze, kde zatím absolutní většina organizací podporuje jeho soupeře Pavla Béma.  

Pro pražského primátora už se vyjádřily čtyři z patnácti oblastních sněmů v hlavním městě, za Topolánka se nyní postavila šestice pražských politiků ODS v Praze 5.

Jde o zastupitele této městské části, kteří už po komunálních volbách na protest starostovi a Bémovi spojenci Milanu Jančikovi vystoupili z klubu zastupitelů ODS založili klub S.O.S ODS.

"Klub zastupitelů S.O.S.ODS při zastupitelstvu městské části Praha 5 vyjadřuje podporu panu Mirku Topolánkovi v kandidatuře na předsedu ODS na nadcházejícím Kongresu," stojí v jejich prohlášení podepsaným předsedou klubu a členem ODS Ondřejem Gálem.

Praha 5 je pro Béma

Jejich hlasy jsou ale pro prosincový kongres ODS bezpředmětné. Předsedu volí tajně delegáti zvolení oblastními sněmy. Ten v Praze 5, pod který zastupitelé spadají, se ještě nesešel.

"Zatím nevíme, kdy se sejdeme, ale dá se říci, že oblastní sněm Prahy 5 nakonec podpoří Pavla Béma, jako to udělalo už místní sdružení v Radlicích," řekl Aktuálně.cz manažer oblasti Boleslav Altner.

Šestice zastupitelů opakovaně upozorňuje na špatné a neprůhledné hospodaření s majetkem páté městské části.

Podle nich je za to zodpovědný starosta Milan Jančík. Byl to právě Pavel Bém, který spory uvnitř stranické buňky v Praze 5  urovnal a postavil se za Jančíka. 

"Naše podpora Topolánka má dva důvody. Je nevhodné, aby byl teď oslaben premiér. A volbou Béma by mohla posílit skupina kolem něj, pro nás tím pádem i Jančíka. Ten pro nás představuje nezdravé podnikatelské prostředí a korupci," vysvětlil Gál důvod prohlášení.

ODS v Praze 5 porušila stanovy

Kauzy kolem starosty Jančíka média popisují už několik let. Jančík se drží u moci i poté, co po posledních komunálních volbách v roce 2006 po sečtení preferenčních hlasů opustil čelní místo kandidátky.

Oblastní sněm Prahy 5 ho po zvolení nového vedení dostal na přední místo a Jančík se tak stal znovu starostou, byť voliči ve volbách ukázali, že si to nepřejí.

 

Právě se děje

Další zprávy