Paroubek ODS: Neslíbím, že vládu ani po dohodě nesvrhnu

Martina Macková, Kateřina Eliášová
13. 11. 2008 20:30
ČSSD vyčkává na další reakce ODS
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Jiří Paroubek dnes poprvé prezentoval výsledky jednání s Mirkem Topolánkem o případné dohodě o předsednictví před vedením strany.

Jasné jsou hned dvě věci: opoziční šéf ODS neslíbí vládě, že ji v době předsednictví nebude zkoušet svrhnout a také za žádnou cenu nepodpoří smlouvy o americkém radaru.

Přesto říká: "Určitá forma spolupráce mezi koalici a opozicí je běžná v každé evropské zemi, která zažívá předsednictví EU."

Tuto sobotu bude zasedat výkonná rada ODS, předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř ale popřel, že by její členové už mohli zaujmout stanovisko k vyjednávání Topolánka a Paroubka. "Je příliš brzy, ta jednání jsou v počáteční fázi a rozhodně nejsou známy jakékoliv závěry," řekl Tluchoř.

Co je ve hře?

Jiří Paroubek už v týdnu řekl, že jeho ČSSD se bude s ODS bavit o tom, jak co nejrychleji schválit Lisabonskou smlouvu. Nejlépe do termínu, kdy Česko předsednictví EU převezme, tedy do 1. ledna.

Je možné, že už 25. listopadu se k ní vyjádří ústavní soudci. "Pak bychom mohli svolat příslušné sněmovní výbory a do sněmovny by se mohla dostat ještě v prosinci. Ratifikace ve sněmovně je klíčová, pokud by to nestihl Senát, nebyl by to takový problém," odhaduje poslanec a šéf zahraničního výboru sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Zároveň chce ČSSD zahájit diskuse nad termínem, kdy by Češi měli začít platit v eurech a ne v korunách. Premiér Mirek Topolánek po opozici požaduje klid na práci a pomoc při hlasováních v parlamentu, kde budou v příštích měsících častěji než kdy jindy chybět ministři jeho vlády a tedy i jejich hlasy při schvalování klíčových norem.

Podle ČSSD navíc žádá opozici, aby pomohla při schvalování smluv na umístění amerického radaru v Brdech. Tuto informaci ale ODS odmítá potvrdit. Její představitelé dokonce říkají, že žádné podmínky z jejich strany neexistují.

"Tohle musí skončit!" zakřičel premiér Mirek Topolánek v teplickém sále Domu kultury.
"Tohle musí skončit!" zakřičel premiér Mirek Topolánek v teplickém sále Domu kultury. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Jednání jsou teď ve velmi obecné rovině a probíhají jen mezi panem předsedou Topolánkem a Jiřím Paroubkem. V tuto chvíli neexistují ze strany ODS konkrétní vyjednávací podmínky," řekl Aktuálně.cz Tluchoř. To ale rozporuje Jiří Paroubek.

"My si pro podporu vládního návrhu (Lisabonské smlouvy) neklademe žádné podmínky, ale pokud si někdo myslí, že ještě nádavkem bychom měli schválit smlouvu o radaru, tak by si měl dát mokrý hadr na hlavu. Smlouva o radaru je jiný příběh a sociální demokracie je proti umístění amerického radaru na našem území," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz

Konkrétní je i nabídka na post předsedy sněmovny pro Jiřího Paroubka. A ten ji zcela nezavrhuje.

"Nejprve jde o principy, to znamená o obsah možné spoluúčasti ČSSD na předsednictví Rady EU, a pak půjde možná o personální záležitosti," řekl Paroubek v online rozhovoru pro Aktuálně.cz a dodává: "Nevíme, zda se dohodneme s ODS v těch principiálních otázkách. Z tohoto hlediska mě obsazení funkce předsedy Poslanecké sněmovny zajímá až na posledním místě. Ostatně nebyl jsem to já, kdo přišel s tímto námětem či nabídkou."

Spekulace o tom, že Paroubek do čela sněmovny míří, večer oživil současný šéf dolní komory Miloslav Vček. Ten v TV Prima řekl, že o jeho odchodu z funkce už bylo rozhodnuto. "Včera večer jsem měl telefonát, že prý je už věc dojednána. Ale obsah té dohody neznám, ptejte se těch, kdo ji uzavírali," uvedl Vlček.

Čtěte více: O mém odchodu z čela sněmovny je rozhodnuto, říká Vlček

Nebudeme podepisovat toleranci

Paroubek se brání tomu, že s ODS vyjednává o čemkoliv co by bylo víc než jen společný postup v otázkách předsednictví.

"V tom můžeme spolupracovat s ODS a s celou vládou. V jiných otázkách si to neumím představit," řekl pro Aktuálně.cz. Zároveň ale připomíná, že ČSSD nedělá problém s ODS jednat. "V listopadu a prosinci 2006 jsme jednali s ODS a s lidovci o vstupu ČSSD do společné vlády. Poté, co se ODS dalíkovsky vydala cestou politické korupce, my jsme se vydali cestou důsledné opoziční práce," řekl Aktuálně.cz.

O tom, že dohoda kolem předsednictví by měla být písemná už Paroubek mluvil. Ujišťuje však, že v ní nebude jediný bod, který by mohl zabránit socialistům v jejich opoziční roli.

"Nebudeme podepisovat žádnou opoziční smlouvu ani žádný toleranční patent. Můžeme deklarovat společně vůli pracovat na úspěchu českého předsednictví. Těžko se zavazovat ze strany vlády, že nebude předkládat některé zákony, které nás dráždí a zase z naší strany, že proti těmto zákonům nebudeme tvrdě vystupovat. Úvahy o tom, že jsme podpořili ten nebo jiný zákon v posledních dnech, nemají souvislost s připravovanou dohodou. Pokud by se někdo podíval zpátky, ve sněmovně jsme podpořili 80 procent předloh vládních zákonů. Nepodpořili jsme ale ty tzv. reformí zákony a ty nebudeme podporovat nadále," řekl Aktuálně.cz

"A může se stát cokoliv, co povede k našemu rozhodnutí požadovat ukončení činnosti vlády ODS. Když budou předkládat nerozumné věci, musí počítat s naší tvrdou reakcí. Pokud udělají hrubé chyby, buď vláda nebo její ministři, musí očekávat tvrdou reakci od nás včetně našich požadavků na odstoupení takového ministra," dodal.

Po Paroubkovi budou jednat další

Jak budou jednání pokračovat? Je pravděpodobné, že oba lídry po počáteční oťukávání v případě úspěchu vystřídají další stranické špičky.

Tuto možnost naznačuje i poslanec Jan Hamáček (ČSSD), ale potvrzuje to i časová zaneprázdněnost obou předsedů.

Jiří Paroubek na chodbě základní školy v apeloval prostřednictvím rozhovoru před kamerou na voliče, aby přišli k volbám, pokud chtějí změnu.
Jiří Paroubek na chodbě základní školy v apeloval prostřednictvím rozhovoru před kamerou na voliče, aby přišli k volbám, pokud chtějí změnu. | Foto: Tomáš Adamec

Podle Hamáčka bude mít jednání mezi oběma partnery dvě fáze. V té první bude vyjednávat pouze Topolánek s Paroubkem a to o tom, zda vůbec existuje prostor pro dohodu a za jakých podmínek. "Detailní podmínky pak budou vyjednávat i jiní členové sociální demokracie," myslí si Hamáček.

Zelení chtějí také své

Do jednání mezi Topolánkem a Paroubkem se nepřímo vložil i šéf zelených Martin Bursík. A to poté, co se koalici v úterý nepodařilo zvolit do čela sněmovního výboru pro evropské záležitosti zelenou poslankyni Kateřinu Jacques. Bursík poté oznámil, že se pokusí prosadit hlasování znovu na příští schůzi.

"Jestliže ČSSD vyjednává s ODS nějaké podmínky koexistence v době předsednictví, tak to patří do té dohody také," myslí si šéf zelených. "Požádám předsedu vlády, ať to zahrne do toho jednání se sociální demokracií," doplnil.

Hamáček Aktuálně.cz řekl, že to vidí spíše jako nepravděpodobné. "Můžeme se o tom bavit, ale podle mě je to tahání horkých brambor z ohně za koalici. Když měla koalice dost hlasů protlačit své posílení ve sněmovních výborech o jednoho člena, pak by měla mít i sílu zvolit si Jacques do čela výboru pro EU," řekl Hamáček.

 

Právě se děje

Další zprávy