Výročí pádu totality? KSČ(M) je zpět a vládne milionům

Lenka Smyčková
16. 11. 2008 13:55
Vliv krajských funkcionářů je značný, upozorňuje právník
Foto: Ludvík Hradilek

* Komunisté na severu Moravy povládnou zdravotnictví * Muzea na Ostravsku a Karlovarsku přebírají politici KSČM * Ovládne nástupce totalitní KSČ i finance kraje Vysočina?

Ostrava, Jihlava, Karlovy Vary - Je to jako komunistický sen. Šedesátiletý Karel Konečný (KSČM) začínal kdysi jako mechanizátor v JZD. Dnes usedá po boku sociálních demokratů v Moravskoslezské krajské radě jako náměstek pro zdravotnictví.

V radě Moravskoslezského kraje budou celkem tři komunisté. Proti jejich účasti na vládnutí na ustavujícím krajském zastupitelstvu protestovalo několik lidí. Ale ani sociálnědemokratický hejtman Palas, ani republikové špičky ČSSD nepovažují spojení s KSČM za nic kontroverzního.

"V kraji budeme společně rozhodovat o takových věcech, jako jsou opravy silnic. Do centrální vlády bychom je určitě nevzali," ujišťoval nedávno novináře předseda moravskoslezského krajského výboru ČSSD Lubomír Zaorálek.

Podle zjištění Aktuálně.cz ale nelze funkce, které budou komunističtí zastupitelé s minulostí z dob totality zastávat, vůbec podceňovat. Naopak, na fungování kraje budou mít komunisté velký vliv. Tam, kde budou v krajských radách, i tam, kde zůstanou v opozici jako podpory menšinových rad ČSSD.

Odborník: Co řeknou, má váhu

Nejzřetelnější bude vliv těch komunistů, kteří se stanou radními. Každý takový radní bude mít na starosti určitý rezort. Nebude sice přímo řídit úředníky, ale ve svém oboru se stane hybnou silou dění v kraji.

"Jako samostatné osoby tito lidé samozřejmě rozhodovací pravomoc nemají, jsou součástí rady. Na druhou stranu, vahou své osobnosti mohou oblast jim svěřenou někam směřovat," vysvětluje právník a pedagog v oblasti veřejné správy Vladimír Novotný.

"Ve své oblasti jsou považováni za nejinformovanější z rady. Proto to, co v radě řeknou, má oproti ostatním radním větší váhu. Jsou totiž považováni za odborníky. Můžou jistě ovlivnit směr, kterým se věci v kraji budou ubírat," dodává Novotný.

Náměstek rozhoduje, kam půjdou miliony

Konečný jako náměstek hejtmana pro zdravotnictví bude mít například podstatný vliv na hospodaření v osmi krajských nemocnicích.

Otázka pro hejtmana Morvaskoslezského kraje Jaroslava Palase z ČSSD. Urážka, či lichotka? To ví jen on sám
Otázka pro hejtmana Morvaskoslezského kraje Jaroslava Palase z ČSSD. Urážka, či lichotka? To ví jen on sám | Foto: Ludvík Hradilek

Může rozhodovat, kam půjdou v krajských zařízeních peníze, na co se nemocnice budou specializovat, jaké přístroje nakoupí, kolik dostanou peněz lékaři a sestry.

"Vliv náměstka pro zdravotnictví je obrovský. Má zcela zásadní úlohu v oblasti krajského zdravotnictví. Netvoří sice zákony, ale jeho pravomoci jsou velké," tvrdí Konečného předchůdce Jiří Veverka (ODS).

Plat náměstka pro zdravotnictví je podle tabulek 75 tisíc korun. Náměstek je považován za nenahraditelného odborníka, špičkového manažera s důležitými kontakty.

"Investice sice vždy schvaluje rada nebo zastupitelstvo, ale ve zdravotnictví to funguje trochu jinak. Tam jde většina peněz ze zdravotního pojištění, o tom, jak a kam se nasměrují, rozhoduje právě náměstek," říká Veverka.

Prezentace v zahraničí - i to má na starosti KSČ

Konečného stranický kolega Svatomír Recman dostal za úkol oblast na první pohled méně důležitou - je náměstkem hejtmana pro sociální věci a kulturu. Recman v sedmdesátých letech působil na krajském výboru KSČ a studoval politologii v Moskvě.

Předvolební bilboard KSČM
Předvolební bilboard KSČM | Foto: archiv KSČM

"Nikdy by mě nenapadlo, že mě nahradí komunista. To je pro mne hrozné," komentuje situaci odstupující náměstek Petr Adamec z KDU-ČSL.

Recman bude mimo jiné rozhodovat o chodu čtyř muzeí v kraji, Těšínského divadla, Vědecké knihovny v Ostravě nebo ostravské Galerii výtvarného umění.

Recman nebude jediným komunistickým krajským radním pro kulturu v Česku. Stejnou oblast dostala na starosti také radní za KSČM v Karlovarském kraji - Eva Valjentová. Vedle kultury povede v kraji také oblast památek a cestovního ruchu.

"Radní v oblasti kultury a cestovního ruchu má klíčový význam například při vymýšlení kulturních programů nebo prezentací kraje v zahraničí. Může samostatně rozhodovat o zabezpečení či průběhu akcí," popisuje právník Novotný, v čem bude spočívat Valjentové práce.

Komunisté u zdroje

Tam, kde se komunisté nedostali do rady, ale budou pouze podporovat menšinové rady ČSSD, obsadí většinou uvolněné funkce ve výborech.

Na Vysočině se šéfem finančního výboru má podle koaličních dohod stát komunista Zdeněk Dobrý. O tom, zda skutečně obsadí toto žádané místo v čele výboru, rozhodnou zastupitelé na prosincovém zasedání.

Úkoly finančního výboru jsou následující: Kontroluje hospodaření s majetkem a rozpočtem kraje, ale také krajských organizací. Dohlíží na využití dotací, které kraj poskytl obcím. A plní také další úkoly, které mu zadá zastupitelstvo.

"Co dovedou předsedové výborů obecně ovlivnit, je dané kraj od kraje i od osobní iniciativy," říká například jihomoravský předseda finančního výboru Jiří Kadrnka (ODS).

"Obecně ale mají předsedové značný vliv na tvorbu rozpočtu kraje, a tím i na ovlivnění zásadních finančních toků, grantových schémat a podobně. Je to prestižní post," upozorňuje Kadrnka.

 

Právě se děje

Další zprávy