Primátorka Karlových Varů z osobních důvodů rezignovala

Martina Machová Domácí Martina Machová, Domácí
13. 11. 2008 14:14
Důvodem jsou zdravotní komplikace v rodině
Karlovarská primátorka Veronika Vlková
Karlovarská primátorka Veronika Vlková | Foto: ODS

Karlovy Vary - V den, kdy karlovarský region získal po volbách nového hejtmana, překvapivě došlo ke změně také ve vedení města Karlovy Vary.

Na svou funkci rezignovala primátorka Karlových Varů Veronika Vlková. Deníku Aktuálně.cz to potvrdil mluvčí magistrátu Jakub Kaválek.

"Paní primátorka odstoupila z osobních důvodů," nechtěl zacházet do podrobností mluvčí s odkazem na primátorčino oficiální prohlášení.

V něm Vlková uvádí, že za jejím rozhodnutím stojí souhra více okolností.

"Kromě problémů souvisejících se zdravotními komplikacemi mých nejbližších a potřebnou péčí, kterou chci věnovat svým malým dětem, se do stávající situace zapojuje dnešní definitivní vznik levicové krajské koalice, která bude znamenat další zvýšené časové nároky na výkon funkce ve vedení města, které má jinou politickou orientaci," zaslala Vlková novinářům.

"Důvody pro tento krok jsem pečlivě uvážila a jsou čistě mým osobním rozhodnutím," zdůraznila odstupující primátorka.

Tlaky uvnitř ODS

Podle opozičních zastupitelů ale za rezignací Vlkové stojí zejména mocenské spory uvnitř karlovarské ODS, které vyvrcholily debaklem v krajských volbách

"V kuloárech se o tom mluví již od minulého týdne. Karlovarská ODS je po volbách rozpolcená a z porážky od sociální demokracie vinili i ji," komentoval rezignaci zastupitel za Karlovarskou občanskou alternativu Vlastimil Lepík.

Obdobně hodnotí situaci i další kritik karlovarské radnice a zastupitel za SNK-ED Jiří Kotek. "Důvody, které paní primátorka uvádí, jsou zmatečné a zástupné. Práce na kraji tolik s prací na městě nesouvisí. Jasně podlehla tlaku svých stranických kolegů, kteří jí hrozili odvoláním z funkce. Je to signál, že se začínají požírat mezi sebou," míní.

Od jakéhokoli nátlaku se distancuje šéf místního sdružené ODS v Karlových Varech Antonín Vlk. "Je to její jednostranné rozhodnutí, které zvažovala již delší dobu," ubezpečoval.

Kdo nastoupí na její místo, nechtěl předjímat. "Myslím, že mezi zastupiteli jsou tací, kteří by na to měli zkušenosti," bránil se jmenování případných kandidátů Vlk.

Změny na kraji

Novým karlovarským hejtmanem se dnes stal lídr kandidátky ČSSD Jiří Novotný, který ve funkci nahradil občanského demokrata Josefa Pavla.

V krajské radě zasednou kromě sociálních demokratů také komunisté a zástupci hnutí Doktoři (za uzdravení společnosti).

 

Právě se děje

Další zprávy