Aktivista a propagátor marihuany Penc opouští zelené

Simona Holecová
13. 11. 2008 7:15
V dopise na rozloučenou kritizuje poměry ve straně
Stanislav Penc a jeho motto.
Stanislav Penc a jeho motto. | Foto: Martina Macková

Praha/Milkovice - Stanislav Penc, známý aktivista a bojovník za lidská práva, odchází po třech letech ze Strany zelených.

Penc o tom informoval v otevřeném dopise, který rozeslal do redakcí. V něm popisuje, proč se rozhodl ukončit angažmá ve straně: Odstupuje z čela krajské organizace zelených v Královéhradeckém kraji i z pozice asistenta Martina Bursíka. Na vině jsou rozepře ve straně, ambice některých spolustraníků a ztráta pocitu loajality, píše.

"Vím, že nemohu být loajální k ambicím některých Zelených legitimizovat KSČM v politickém prostoru, k populisticému odmítání snahy o ozdravení stavu státní pokladny nebo k ukázce snahy neschopných spolustraníků změnit Stranu zelených jako převodovou páku k získání jejich vlastní moci a pozic. Nedělám si iluzi o dalších politických subjektech na naší scéně, v tomto srovnání vycházejí Zelení asi nejlépe, přesto vidím svoje místo více v rámci občanských iniciativ než v politické straně," uvedl Penc v dopise.

Foto: Martina Macková

A dodal: "Jsem přesvědčený optimista a věřím v to, že se v budoucích časech dočkáme vítězství spravedlnosti a pravidel nad naplňováním osobních ambicí jednotlivců."

Muž, který se o podzimních volbách neúspěšně pokusil prosadit v komunální politice, na sebe coby zelený politik výrazně upozornil, když si nechal vyrobit plakáty požadující dekriminalizaci marihuany.

Nyní se podepsal už "jen" jako ekologický hospodář a občanský aktivista. Penc chová kozy na své farmě v Milkovicích.

 

Právě se děje

Další zprávy