Skauti podpořili Topolánka. Díky vládě, volalo 40 lidí

Jakub Antoš
12. 11. 2008 15:00
Vládu podpořili i spisovatel Stránský nebo vědkyně Ilnerová
Vyjádření podpory. Dnes po poledni přišlo před Strajkovu akademii několik desítek především mladých lidí vyjádřit podporu vládě Mirka Topolánka.
Vyjádření podpory. Dnes po poledni přišlo před Strajkovu akademii několik desítek především mladých lidí vyjádřit podporu vládě Mirka Topolánka. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Před Úřadem vlády se po poledni odehrála demonstrace, jejíž účastníci podpořili premiéra a jeho kabinet. 

Z veřejně dostupných zdrojů lze zjistit, že poděkování Topolánkovým ministrům za připravované reformy zorganizovala skupina několika skautů. Akce se kromě nich zúčastnilo na čtyřicet lidí.

Na dálku ji podpořili také spisovatel Jiří Stránský, bývalá předsedkyně Akademie věd Helena Ilnerová a astrofyzik Jiří Grygar.

Manifestace vysokoškoláků na podporu vlády ale nebyla skautská.

"Skauting vede ve všech zemích světa své členy k tomu, aby plnili své povinnosti vůči společnosti a aby se tedy v dospělosti angažovali a podíleli se i na jejím životě politickém, a to podle svého osobního politického přesvědčení. Nešlo však o manifestaci skautskou, účastníci nebyli ve skautských krojích," upřesnil starosta skautské organizace Junák Josef Výprachtický.

Vysokoškoláci podle něj jen vyjádřili svůj osobní politický názor.

Nikdo z politiků akci nepodpořil

Přestože před úřad přišlo provládní shromáždění po dlouhé době, žádný z ministrů mezi demonstranty nepřišel.

"Považujeme negativní kampaň proti současné vládě za jednostrannou. Nechceme tuto vládu přehnaně oslavovat, ale chybí nám příslovečná druhá strana mince," stojí v prohlášení organizátorů, které jejich jménem přečetl Pavel Fuchs.

Pořadatelé se skautskými přezdívkami Šípek, Bilbo, Lupen, Kšanda nebo Křeček chtějí, aby zaznělo, že současná vládní politika je prospěšná.

Před úřadem vlády se sešli především studenti nejrůznějších pražských fakult.
Před úřadem vlády se sešli především studenti nejrůznějších pražských fakult. | Foto: Ondřej Besperát

Topolánku, nejsi Dušín, ale vydrž!

"Na tomto místě se obvykle protestuje, my děkujeme," pronesl v úvodu organizátor Pavel Fuchs. "Mirku, víme, že nejsi Dušín, ale vydrž," vyzval premiéra Miloš Říha alias Šípek za potlesku zhruba čtyřiceti přítomných.

K tomuto apelu se připojila také předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová.

"Dostala jsem téměř stoprocentní mandát, abych poděkovala Topolánkově vládě. Děkujeme vládě Mirka Topolánka a přejeme hodně štěstí všem, kteří v té vládě dělají pozitivní práci. Musí vydržet, my jsme také vydrželi," řekla za politické vězně Kavalírová.

Pojďte poplácat vládu, vyzýval Kšanda

Symbolická nebyla jen účast, ale také vyjádření podpory.

"Pojďte poplácat vládu," lákal zvědavce David Yilma alias Kšanda k připraveným vaničkám s růžovou barvou.

Účastníci demonstrace mohli otisknout svou dlaň na připravené šedivé kvádry a "poplácat" tak Topolánkovy ministry. "Když jsme přemýšleli, jak vyjádřit podporu vládě, tak jsme se rozhodli pro poplácání," vysvětloval organizátor František Topinka.

Petice k podepsání

Poplácání po zádech. Polystyrénové dlaně a růžovou barvu zvolili pořadatelé jako symbol uznání pro odvahu vlády pouštět se do dlouhou dobu neřešených problémů.
Poplácání po zádech. Polystyrénové dlaně a růžovou barvu zvolili pořadatelé jako symbol uznání pro odvahu vlády pouštět se do dlouhou dobu neřešených problémů. | Foto: Ondřej Besperát

Vedle otisků rukou je dalším výstupem akce také petice. Petiční výbor v ní požaduje, aby politici napříč politickým spektrem začali jednat věcně, bez urážek a osobní zášti.

Vyzvali, "aby se v přirozené snaze o znovuzvolení nezapomněli zabývat tématy, která přesahují jedno volební období" a aby našli odvahu i k takovým krokům, které nemají již ze své podstaty podporu veřejnosti.

K petici je možné se připojit na webových stránkách www.dikyvlade.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy