Julínek nechce minimální ceny, lidovci a zelení reformu

Petr Holub
11. 11. 2008 23:28
Spor o reformní zákony se zasekl v jediném bodě. Kompromis není možný
Tomáš Julínek, ministr zdravotnictví
Tomáš Julínek, ministr zdravotnictví | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zdánlivě jen emotivní konflikt mezi reformátorem Tomášem Julínkem (ODS) a experty menších koaličních stran má konkrétní důvod, byť jde jen těžko pochopit, proč se není možné domluvit na kompromisním řešení.

Julínek chce sestavit takzvaný "katalog výkonů" a popsat tak závazný postup, který by měli zdravotníci při léčení konkrétních chorob dodržovat.

To ještě lidovcům a zeleným nevadí, chybí jim ovšem, že katalog nestanovuje minimální ceny za jednotlivé výkony. Zároveň by chtěli, aby se závazné "standardy" staly součástí právního systému, například jako ministerské vyhlášky, anebo vládní nařízení. Ministr ovšem soudí, že by závazné být neměly.

Při úterním jednání Julínkova týmu s lidovci právě debata o standardech skončila ostrým konfliktem, když ani jedna strana nechtěla ustoupit.

Také zelení označili standardy za hlavní důvod svého nesouhlasu s reformou. S ministerskými experty o nich diskutovali bez emocí, ale také bez jakéhokoli výsledku.

Zdravotnictví pro chudé

Experti obou malých stran vysvětlují, že právě v otázce standardů se rozhoduje osud českého zdravotnictví. Pokud nebudou popsány a doplněny minimální cenou, mohou stanovit samy zdravotní pojišťovny, kolik za jednotlivé výkony zaplatí.

Reformní zákony přitom umožňují, aby lékaři požadovali vyšší cenu a žádali ji po pacientech. Podle expertů by to byla cesta k dvojímu zdravotnictví: pro chudé a pro bohaté, kteří budou mít víc peněz na doplatky.

Poradce KDU-ČSL Petr Fiala i Josef Kratochvíla, který radí zeleným, tvrdí, že podobné standardy s minimálními cenami existují ve většině středoevropských zemí. Kratochvíla má k dispozici německé standardy, které stanovují závazný léčebný postup, který jsou pojišťovny povinny financovat, a zároveň dražší doporučený postup, který financovat mohou.

Konkurence to nedovolí

Naopak Julínkovi experti popírají, že by zdravotníky sousedních zemí regulovaly tak závazné materiály. Náměstek Pavel Hroboň tvrdí, že je ani nejde vypracovat. Léčení každého člověka odpovídá jeho individuálnímu zdravotnímu stavu a nejde tedy nařídit, aby se u každého jednotlivého pacienta postupovalo stejně.

Julínkova reforma chce v dalších krocích reformy zavést soutěž pojišťoven. Konkurence zaručí, že pojišťovny budou chtít platit co nejlepší služby, a není tedy třeba jim to konkrétně nařizovat.

Jak se bude připlácet

Experti všech politických stran se shodnou, že také v českém zdravotnictví poroste spoluúčast. Spor o standardy rozhoduje, jakým způsobem se bude připlácet.

Pokud vzniknou standardy s minimální cenou, jak požadují lidovci a zelení, bude možné určit také nadstandard, na který si budou pacienti připlácet. Tím se otevírá prostor pro připojištění, které mohou nabízet běžné komerční pojišťovny.

Omezit rozsah péče hrazené z veřejného pojištění bude možné pouze politickým rozhodnutím vlády nebo ministra. Obojí je pod veřejnou kontrolou.

Trh pro vybrané

Julínkova verze nezávazného katalogu bez minimálních cen otevře prostor k tomu, aby rozsah péče hrazené z veřejných peněz i výši doplatků určovaly pojišťovny a každodenní praxe v ordinacích. Právě konkurence by je měla donutit, aby rozsah "bezplatného" zdravotnictví byl co největší.

Tato varianta však zároveň konkurenci do značné míry omezuje. Trh připojištění se zdravotními službami podléhá evropské směrnici o svobodném pohybu kapitálu. I v Česku ho může nabízet pojišťovna z libovolné členské země EU.

Pokud ale pojišťovny hospodaří s pojistným, které občané odvádějí podle zákona státu, evropská regulace se na něj nevztahuje. Na trh smí vstoupit pouze taková společnost, které to povolí český ministr zdravotnictví.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Julínkova náměstka Pavla Hroboně: Ostře sledované zákony aneb míchání hrušek s jablky
 

Právě se děje

Další zprávy