Dělnická strana podala trestní oznámení na Langera

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
11. 11. 2008 15:10
Dělnická strana: Nikdy jsme neporušili zákon
"Jak mohou anarchisté slavit svátek práce, když nepracují?" ptal se ve svém projevu předseda krajně pravicové Dělnické strany Tomáš Vandas.
"Jak mohou anarchisté slavit svátek práce, když nepracují?" ptal se ve svém projevu předseda krajně pravicové Dělnické strany Tomáš Vandas. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Dělnická strana, jejíž zrušení navrhl ministr vnitra Ivan Langer, se začala aktivně bránit. Předseda strany Tomáš Vandas podal na ministra Langera trestní oznámení.

Trestného činu se měl ministr dopustit právě tím, že podal vládě návrh na rozpuštění strany.

"Jedná se o návrh, který není opřen o pravdivé a prokázané důvody," píše se v trestním oznámení, které strana poslala redakci Aktuálně.cz. Ministr vnitra chce podle Vandase jen zabránit rychlému nárůstu členů strany.

"Přirozeně, že Dělnická strana je v současné době opoziční, neparlamentní stranou, která má zcela odlišné politické názory, nežli podezřelý z trestné činnosti," uvádí dále Tomáš Vandas. Strana ale podle něj nikdy neporušila zákon České republiky.

Langer: Pohár trpělivosti přetekl

Ministerstvo vnitra podalo návrh na rozpuštění strany 5. listopadu. Poté, co se k jeho návrhu vyjádří jednotlivé resorty, má o něm do dvou týdnů rozhodnout vláda. Kabinet pak může dát podnět Nejvyššímu správnímu soudu. Ten pak stranu může rozpustit.

Ivan Langer stranu označil za extremistickou. "Pohár trpělivosti s činností Dělnické strany přetekl. Jako jednu ze svých priorit jsem při nástupu do funkce uvedl boj proti všem formám extremismu, rasové či jiné nesnášenlivosti. Byla, je a bude to i nadále moje priorita," řekl ministr.

Z tohoto důvodu už také na konci roku 2006 nechal Langer rozpustit Komunistický svaz mládeže. Toto rozhodnutí potvrdil i Městský soud v Praze.

Dělnická strana bývá označována za jednu z ultrapravicových skupin. Akcí a pochodů, které strana pořádá, se účastní například i příznivci neonacistického Národního odporu či Autonomních nacionalistů.

    

 

Právě se děje

Další zprávy