Komunisté umožní ČSSD vládnout i v Plzeňském kraji

Michal Pavec
7. 11. 2008 17:20
Hejtmankou bude exministryně zdravotnictví Milada Emmerová
První hejtmanka. V čele Plzeňského kraje stane lékařka Milada Emmerová
První hejtmanka. V čele Plzeňského kraje stane lékařka Milada Emmerová | Foto: ČSSD

Plzeň - Regionální vláda sociálních demokratů se bez podpory KSČM neobejde ani v Plzeňském kraji.

Zástupci obou levicových stran se dnes definitivně dohodli na tom, že komunisté umožní vznik jednobarevné krajské rady složené pouze z politiků ČSSD. Vznikne tak již třetí vláda sociální demokracie s tichou podporou KSČM.

Plzeňskou hejtmankou se stane bývalá ministryně zdravotnictví a jednička krajské kandidátky ČSSD Milada Emmerová.

"KSČM umožní vznik naší jednobarevné rady. Bude s námi hlasovat u věcí, kde máme programovou shodu," potvrdil Aktuálně.cz poslanec a šéf vyjednavačů ČSSD Václav Votava.

Komunisté budou podle Votavy opoziční stranou, která bude ovšem k radě tolerantnější. U bodů, kde ČSSD u KSČM podporu nezíská, se bude snažit domluvit s opoziční ODS a Koalicí pro Plzeňský kraj.

Zaplatíme za lidi poplatky, slibuje ČSSD

Votava ale naznačil, že při povolebních jednáních našel s komunisty shodu v řadě oblastí. Klíčové - podobně jako v ostatních krajích - budou poplatky u lékaře.

"Chceme, aby lidé neplatili poplatky v krajských nemocnicích. Částku by sice uhradili, ale kraj by jim peníze zpětně proplácel," popisuje jednu z programových priorit ČSSD, kterou komunisté v zastupitelstvu pomohou prosadit.

Nový systém chtějí sociální demokraté zavést na začátku příštího roku. Nyní ještě řeší, jak bude prakticky fungovat, a dolaďují právní náležitosti.

ODS překvapivě mimo hru

Mimo hru tentokrát zůstala v Plzeňském kraji ODS, která má v regionu tradičně velmi silnou pozici. Vládne plzeňskému magistrátu a kraj vedla ve dvou volebních obdobích po sobě.

V krajském hlasování ale voliči jejím politikům rozdali jen 14 mandátů z celkových 45. ODS tak nedostala šanci pokračovat v dosavadní spolupráci s Koalicí pro Plzeňský kraj, která získala tentokrát jen tři zastupitelská křesla.

Pavel Rödl (ODS) v čele kraje nezasedne. Zůstává ale plzeňským primátorem
Pavel Rödl (ODS) v čele kraje nezasedne. Zůstává ale plzeňským primátorem | Foto: Ondřej Besperát

Lídr kandidátky ODS a plzeňský primátor Pavel Rödl už krátce po volbách naznačil, že jeho strana v krajské vládě nebude.

"Naše programy jsou natolik rozdílné, že si spolupráci se sociálními demokraty nedovedu příliš představit. Pravděpodobně se ČSSD dohodne na nějaké spolupráci s komunisty," předpovídal tehdy Rödl. Jeho odhad se ukázal být velmi přesným.

ČSSD nejprve přišla s návrhem duhové koalice, v níž by zasedla všechna čtyři politická uskupení, která voliči do zastupitelstva zvolili - tedy včetně KSČM. Takovou variantu ale občanští demokraté odmítli.

V úvahu nepřipadala ani velká koalice s ČSSD.

Poté, co se občanští demokraté s ČSSD neshodli ani na vládě, kde by dvě největší strany zasedly společně s Koalicí pro Plzeňský kraj, přišlo na řadu nejpravděpodobnější řešení - jednobarevná krajská rada ČSSD s tichou podporou KSČM.

 

Právě se děje

Další zprávy