Senát projedná smlouvy o radaru už 26. listopadu

Jakub Antoš
7. 11. 2008 13:51
Schůze k radaru proběhne ještě před kongresem ODS

Praha - Ve středu 26. listopadu začne schůze Senátu, na níž má horní komora projednat umístění amerického radaru v Brdech. Organizační výbor o tom rozhodl v úterý, potvrdil deníku Aktuálně.cz místopředseda Senátu Jiří Šneberger (ODS).

Ještě před několika dny přitom politici hovořili o tom, že se smlouvy o umístění radaru a o podmínkách pobytu amerických vojáků na českém území dostanou na pořad jednání buď v předvolebním složení, nebo až v prosinci.

"My jsme neměli jinou možnost. Ty smlouvy řádně prošly senátními výbory, byly schváleny a proto musejí být zařazeny na nejbližší schůzi," říká Šneberger. Senátní výbory - zahraniční, ústavně-právní a pro obranu a bezpečnost - doporučily smlouvy schválit.

Senát, kde ODS drží největší podíl míst, se podle Šnebergera chtěl vyhnout variantě projednávat smlouvy ve starém, předvolebním složení. "Chtěli jsme to odložit tak, aby o nich hlasovali až noví senátoři. Nectěli jsme to válcovat," tvrdí místopředseda Šneberger.

Důvod, proč nevyšla ani prosincová alternativa, vysvětluje složitou situací v Poslanecké sněmovně.

"Termíny senátních schůzí se koordinují se sněmovnou a tak se teď neví, co bude," odkazuje na fakt, že v Poslanecké sněmovně se střídá jedna mimořádná schůze za druhou a hrozí tak odložení některých bodů.

Zařazení smluv na pořad jednání listopadové schůze a jejich případný úspěch při hlasování může mít vliv na průběh kongresu ODS. Na něm budou delegáti největší vládní strany volit svého předsedu. O pozici usilují zatím dva kandidáti - stávající předseda Mirek Topolánek a pražský primátor a Topolánkův první místopředseda Pavel Bém.

 

Právě se děje

Další zprávy