Česko chce pozvat Obamu do Prahy, oznámil Vondra

ver
5. 11. 2008 16:30
Praha chce zorganizovat setkání EU s Obamou
Vítěz prezidentských voleb Barack Obama se chystá vystoupit před svými voliči.
Vítěz prezidentských voleb Barack Obama se chystá vystoupit před svými voliči. | Foto: Reuters

Praha - Česko chce pozvat Baracka Obamu do Prahy. Mělo by se tak stát u příležitosti  plánovaného setkání lídrů sedmadvacítky Evropské unie.

Schůzku chce Česko uspořádat podle vicepremiéra Alexandry Vondry v době, kdy budeme předsedat Evropské unii. O termínu se stále jedná, setkání by se ale mělo konat pravděpodobně v únoru, nebo na jaře u příležitosti summitu NATO.

"V polovině listopadu pojedu do Spojených států, kde bych se měl setkat se členy Obamova týmu. Oficiální dopis mu předáme až po jeho uvedení do úřadu na konci ledna," řekl Vondra.

Na setkání už se připravuje také premiér Mirek Topolánek. Mělo by se podle něj uskutečnit těsně před summitem NATO ve francouzském Štrasburku a německém Kehlu na jaře, případně v době chystaného setkání k finanční krizi v únoru.

"Máme velký zájem setkání lídrů Unie a Baracka Obamy v Praze uspořádat. To, že Obama bude v Evropě, je jisté," ubezpečil novináře premiér.

Hlavní témata: energetická bezpečnost a radar v Česku

Podle Jakuba Stadlera z tiskového odboru kanceláře premiéra už se neformální summit sedmadvacítky v rámci českého předsednictví Evropské unii plánovala dávno. "A už delší čas na něj chceme pozvat také i amerického prezidenta," potvrdil Jakub Stadler z tiskového odboru kanceláře premiéra. Doplnil, že hlavními tématy schůzky budou mimo jiné energetická bezpečnost a umístění radaru v Česku.

Přání brzkého setkání v Praze vyjádřil novému americkému prezidentovi Baracku Obamovi ve svém blahopřejném dopise také prezident Václav Klaus. "Mohlo by se tak stát například právě u příležitosti plánovaného setkání," potvrdil prezidentský mluvčí Radim Ochvat.

Proti pražské schůzce sedmadvacítky a amerického prezidenta zřejmě nebude ani Evropská komise. "Každoroční summity jsou součástí vztahů mezi EU a USA. Obvykle se konají v první polovině roku," potvrdila mluvčí Evropské komise Christiane Hohmannová.

"Summit EU-USA se obvykle koná každý rok. Příští rok by se měl konat ve Spojených státech a v roce 2010 v Evropě. Obvykle se koná před začátkem léta. Tento ustálený postup se ale může kdykoliv změnit, pokud se na tom obě strany dohodnou," uvedla také mluvčí vysokého představitele EU pro zahraniční politiku Javiera Solany Cristina Gallachová

 

Právě se děje

Další zprávy