Jacques a Liška navrhují dekriminalizaci konopí

Hana Pražáková
31. 10. 2008 17:18
Poslankyně návrh přednesla při projednávání novely trestního zákona

Praha - Poslankyně Strany zelených Kateřina Jacques společně se stranickým kolegou Ondřejem Liškou ve sněmovně navrhla dekriminalizaci marihuany.

Pozměňovací návrh předložila při projednávání novely trestního zákona.

Vychází při tom ze závěrů 90 procent odborníků, podle nichž nepředstavuje měkká droga jako konopí tak závažný problém, jaký mu současná právní úprava přisuzuje.

Předložený návrh se tedy snaží u nejlehčí skupiny drog, tj. u konopných látek, kanapinoidů a rostlinných produktů obsahujících THC, sjednotit režim kriminalizace jejich pěstování, přechovávání a šíření s alkoholem.

"Náš návrh pochopitelně řeší otázku ochrany dětí a mladistvých. Navrhujeme, aby bylo ve vztahu ke konopným látkám jejich nabízení dětem trestné. Naproti tomu nemá být trestným činem jejich pěstování, přechovávání a šíření vůči osobám starším 18 let, tak jako se o trestný čin nejedná v případě užívání nejtvrdšího alkoholu," uvedla Jacques.

Návrh Kateřiny Jacques a Ondřeje Lišky nepřináší legalizaci konopí a dalších produktů obsahujících THC, neboť podmínky a omezení jeho pěstování se stanoví podle zákona o návykových látkách a porušení těchto podmínek bude nadále zakládat skutkové podstaty přestupků, správních deliktů všech fyzických a právnických osob.

Druhá místopředsedkyně Strany zelených Kateřina Jacques hodnotí výsledky voleb ve tmě Konviktské ulice v Praze.
Druhá místopředsedkyně Strany zelených Kateřina Jacques hodnotí výsledky voleb ve tmě Konviktské ulice v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Cílem je pouze dekriminalizace problematiky konopí. Podle slov Kateřina Jacques "směřuje k tomu, aby se z půl milionu uživatelů konopí - převážně mladých lidí nebo také nemocných lidí, kteří konopí užívají pro jeho léčebné účinky - nedělali potenciální kriminálníci".

Prosazení návrhu však nebude lehké ani mezi koaličními partnery. Lidovci jsou zásadně proti a ani ODS se k dekriminalizaci konopí příliš přívětivě nestaví.

Současný zákoník spáchání trestného činu formuluje velmi vágně. Podle něj je trestné držení většího než malého množství látky.

 

Právě se děje

Další zprávy