Sněmovna i Senát odkládají radar. Do kongresu ODS

Petr Holub
30. 10. 2008 10:27
Premiér mohl získat zpátky část prestiže
Okolo sněmovny od rána postávají aktivisté s transparenty požadující referendum o americkém radaru.
Okolo sněmovny od rána postávají aktivisté s transparenty požadující referendum o americkém radaru. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Sněmovna měla přímo na návrh premiéra Mirka Topolánka hlasovat v prvním čtení o smlouvách se Spojenými státy, které by umožnily v Brdech postavit radar.

Na doporučení bezpečnostního výboru Senátu měl smlouvy definitivně schválit Senát.

Pokud by sněmovna ve středu a Senát ve čtvrtek pro radar hlasovaly, mohl Topolánek prezentovat na kongresu ODS počátkem prosince jeden z největších úspěchů svého vládnutí.

Dnes je pravděpodobné, že tuto šanci ztratil.

Nemá to logiku

Hlasování o smlouvách v Senátu odmítl přímo jeho předseda Přemysl Sobotka (ODS). Ve sněmovně se o smlouvách ve středu jednalo, nakonec se ale také nehlasovalo.

Nešlo přitom jen o odpor opozičních poslanců.

Výhrady koaličního tábora formuloval občanskodemokratický rebel Vlastimil Tlustý. Tomu se nelíbilo, že Topolánek chce první čtení o smlouvách prosadit ještě ve středu a že přitom navrhuje prodloužit jejich projednávání z 60 na 120 dnů.

"Mně se to jeví jako protimluv. Ať přemýšlím, jak přemýšlím, tak žádnou jednoduchou variantu vysvětlení nenacházím," naznačil Tlustý výklad, podle kterého Topolánkovi nejde o smlouvy, ale o zlepšení vlastní prestiže před kongresem.

Mistři mají bližší cíle

Nezájem o radar dali nepřímo najevo i jednotliví ministři, když chtěli, aby se raději hlasovalo o návrzích zákonů, které sněmovně předložili.

Kdyby se s opozicí válčilo až do pátku o radar, nemusela by na žádnou z norem ze sociální oblasti, zemědělství, justice, dopravy či zahraniční politiky vůbec přijít řada.  

Na dnešek i na pátek je zařazeno skoro dvacet zákonů, které je třeba schválit do konce roku.

Přednost pro rozpočet a kongres

O radaru se ve sněmovně nebude hlasovat ani příští týden. Poslanci probíhající schůzi neprodlouží, protože jednotlivé výbory začnou od příštího úterka projednávat rozpočet.

Další schůze sněmovny je plánována až od 24. listopadu. Jejím hlavním tématem bude opět rozpočet, kterému hrozí, že se (na rozdíl od radarové smlouvy) dostane do skluzu.

 

Právě se děje

Další zprávy