Schvalování o radaru se zaseklo. Opozice chce obstrukci

29. 10. 2008 17:55
Opozici chyběl jediný hlas, aby se smlouvy neprojednávaly
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Schvalování o radaru, které měli dnes poslanci na programu jednání, se zadrhlo.

Poslanci přerušili projednávání obou smluv a věnují se pevně zařazeným bodům. Podle všeho se ale koalici nepodaří na této schůzi smlouvy schválit. Opozice je připravena jednání obstruovat.

Do diskuze o radaru je přihlášeno ještě několik poslanců, komunisté mají ale plán, jak schvalování koalici ztížit.

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová si do sněmovny přivezla desítky stran petičních archů Čechů, kteří podepsali nesouhlas s umístěním radarové základny v Brdech.

V nejhorším jsme připraveni tady ve sněmovně archy přečíst," řekla novinářům Bebarová Rujbrová. "Chceme, aby ve sněmovně zazněl i názor občanů," vysvětlila.

"Nepřekvapuje mě to, komunisté obstruovali jednání už za 1. republiky," ragoval na to premiér Mirek Topolánek. Věří, že se nakonec podaří obě smlouvy posunout hlasováním do druhého čtení.

Koalice uspěla. O radaru se začalo mluvit

Na dopoledním jednáním sněmovny se opoziční strany se marně pokusily prosadit, aby z programu probíhající schůze sněmovny bod o smlouvách s USA o umístění radaru v Brdech zmizel .

Uspěl naopak premiér Mirek Topolánek, který navrhl, aby se o smlouvách s Američany hlasovalo okamžitě ještě ve středu. Ze 199 poslanců bylo pro 100, proti 98. Proti jeho návrhu byli opoziční poslanci a dvě zelené poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová; zdržel se lidovec Ludvík Hovorka.

Ten později oznámil, že bude hlasovat proti schválení obou smluv. "Moje výhrady trvají. Nevím, proč by se o smlouvách nemohlo hlasovat až po amerických volbách," řekl Hovorka.

I tak je vysoce pravděpodobné, že vládní koalice dnes obě smlouvy schválí. Do poslední chvíle nebylo jasné, jak budou hlasovat poslanci Melčák a Pohanka. Ještě včera se o svém hlasování podle informací Aktuálně.cz radili s Milošem Zemanem na recepci na Pražském hradě.

Dnes ale koalici pomohli, aby se smlouvy dostaly na pořad jednání.

Emotivní debata

Záhy po rozhodnutí odstartovala emotivní rozprava o americkém radaru v Brdech, ve které se očekávatelně střetává koalice s opozicí.

Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) v jednom z prvních příspěvků řekl, že by to bylo proti našemu angažmá v Evropě a že chce vláda "zpupně" protlačit radar zítra Senátem ve starém složení.
Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) v jednom z prvních příspěvků řekl, že by to bylo proti našemu angažmá v Evropě a že chce vláda "zpupně" protlačit radar zítra Senátem ve starém složení. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) v jednom z prvních příspěvků řekl, že by to bylo proti našemu angažmá v Evropě a že chce vláda zítra "zpupně" protlačit radar Senátem ve starém složení.

Topolánek mu namítl, že jen pokračuje v linii nastartované ČSSD, a Michaela Šojdrová pak řekla, že při svých cestách po Evropě neslyší námitky proti našemu "bilaterálnímu" jednání.

Místopředseda sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) navrhl, aby se o přijetí smlouvy hlasovalo třípětinovou většinou.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek řekl, že jejich Ne radaru neznamená Ne spolupráci s USA. Dodal, že očekává, že se po amerických prezidentských volbách změní tamní zahraniční doktrína a že země opustí strategii George Bushe. Citoval také novou studii Pentagonu.

"Odmítněte radar a vydáte zemi velmocenským ambicím, například Ruské federace," oslovil v poledne opozici po skoro tříhodinové debatě premiér s tím, ať ČSSD drží slovo vyplývající z jejich předchozích jednání.

Ve 13 hodin si poslanci udělali přestávku.

Má vláda mandát?

Poslanci se od rána téměř hodinu dohadovali o tom, jaký bude program jejich práce na následující dny. Největší roztržka vznikla kvůli tomu, zda smlouvy o radaru projednat, nebo ne.

Okolo sněmovny od rána postávají aktivisté s transparenty požadující referendum o americkém radaru.
Okolo sněmovny od rána postávají aktivisté s transparenty požadující referendum o americkém radaru. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Při hlasování, aby se bod zcela vyřadil, hlasovaly dvě poslankyně Strany zelených také s opozicí. Ze 199 poslanců bylo 99 pro vyřazení, 96 proti.

Opoziční strany argumentovaly tím, že v Česku by mělo proběhnout referendum o tom, zda lidé souhlasí s umístěním radaru, a také pro ODS neúspěšnými volbami. "Je otázka, zda tato vláda má ještě prosazovat tak závažné věci," říkají komunisté.

"Měli bychom se radarovými smlouvami zabývat až po zvolení nového amerického prezidenta," řekl už ráno Zaorálek

"Jestli má Česko přinést důkaz podpory jako spojenec a pomoci tak jedné skupině při volbách, hlasuji pro vyřazení," míní zase šéf KSČM Vojtěch Filip.

"Já naopak navrhuji, aby se body projednaly okamžitě a dnes. Vůbec nebude vadit, když se jimi budeme další čtyři měsíce ve výborech zabývat," navrhl premiér Mirek Topolánek.

"Není třeba čekat, jak dopadnou volby v USA. Zásadní je počkat na to, jak se k problému vyjádří občané. Je to téma, které nikdo z nás nesliboval při kampani do sněmovny, je to zásadní, lidé musí rozhodnout," řekl předseda klubu KSČM Kováčik.

Před sněmovnou od rána stojí aktivisté s transparenty, které požadují referendum o americkém radaru. "Nejsme ovčané," hlásají nápisy, které členové hnutí Ne základnám nosí přímo na těle.

 

Právě se děje

Další zprávy