Bendl: V novém týmu ODS by Tošenovský neměl chybět

Kateřina Eliášová
29. 10. 2008 11:55
Dosluhující hejtman odpovídal on line na Aktuálně.cz
Petr Bendl opouší pražský magistrát.
Petr Bendl opouší pražský magistrát. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - "Odpovědná pravicová politika musí vést k prosazování nutných reforem. Ovšem způsob, jak je lidem vysvětlovat, je potřeba změnit," napsal odstupující hejtman středočeského kraje a místopředseda ODS Petr Bendl čtenářům Aktuálně.cz.

Ještě do pondělka zvažoval, že se postaví na prosincovém kongresu proti Mirku Topolánkovi a pokusí se získat křeslo předsedy ODS. Pak ale svoji kandidaturu oznámil pražský primátor a druhý muž ODS Pavel Bém.

"Myslím, že je zbytečné, abychom měli bůhví kolik kandidátů," říká teď Bendl s tím, že bude Béma podporovat.

Dosud si drží hejtmanské křeslo a vyjednává s místopředsedou ČSSD Davidem Rathem, kdo a za jakých podmínek kraj převezme; dohoda je mezi oběma rivaly téměř nemožná.

"ODS je ve středočeském kraji připravena odejít do konstruktivní opozice. Menšinovou vládu ČSSD držet nebudeme," oznámil.

Petr Bendl byl hostem online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz od 10:30. Jeho odpovědi si přečtěte zde.

Odpovězeno: 29. 10. | 10:52Autor: volic pravice

Otázka: To že ministr Julínek vzal svou reformu ze špatného konce je známo už dlouho. Proč o tom ODS mluví až teď po prohraných volbách?
To se v ODS nenašel nikdo, kdo by to panu Julínkovi řekl včas? Teď mi připomínáte hasiče, kteří přijedou měsíc po požáru.

Petr Bendl: Nechci, aby to znělo jako volání generála po bitvě, ale i v tisku můžete dohledat, že jsem nejen já, ale i řada hejtmanů, upozorňoval na špatné vnímání veřejnosti, zejména u regulačních poplatků. Od počátku roku jsme se snažili prosadit důležité úpravy, ale narazili jsme na neochotu a nepochopení. Na druhou stranu jsme nechtěli být tzv. rebely uvnitř ODS.

Odpovězeno: 29. 10. | 10:59Autor: Pepa

Otázka: Jak by pro Vás v současné době dopadly parlamentní volby ? Jsem přesvědčen, že ještě hůř. Vaše strana přestala poslouhat lidí a tím jste skončili !!!

Petr Bendl: Dávám Vám za pravdu. Asi by dopadly velmi podobně. Věřím, že si dnes ODS uvědomuje, že je třeba reformy mnohem lépe vysvětlovat. Ovšem nepodléhejme iluzi, že je možné realizovat nezbytné nepopulární kroky za velkého potlesku veřejnosti. V ODS musí nastat změna a to nejen v komunikaci s lidmi, ale také v tom, jak některé nutné reformy realizovat.

Odpovězeno: 29. 10. | 11:06Autor: Nomarak

Otázka: Dobrý den, pane Bendl. Víte, nejsem příznivcem ODS, ale musím Vám říct, že Vás beru pro Vaší slušnost a korektnost. Kdyby ODS a její špičky tak okatě nepohrdali lidmi, volil bych Vás. Je mi jasné, že musíme jít do předu, že éra komunismu skončila, ale opravdu mi vadí vulgarismus, pohrdání ...

Petr Bendl: Děkuji velmi za vyjádření podpory. Osobně se dál budu snažit dělat maximum pro to, aby v politice slušnost a korektnost nevyhynuly. I když po pravdě, obávám se, že zejména do Středočeského kraje se dostali lidé, pro které slušnost a gentlemanství, jsou jen prázná slova. Naopak urážky, kriminalizace a hulvátsví je jejich každodenním chlebem. Mám samozřejmě na mysli pana poslance Ratha.

Odpovězeno: 29. 10. | 11:07Autor: volic pravice

Otázka: Budete předsedou ODS?

Petr Bendl: V politice platí - nikdy neříkej nikdy. V tuto chvíli jsem připraven podpořit Pavla Béma.

Odpovězeno: 29. 10. | 11:12Autor: Metropolitní metropolita

Otázka: Dobré ráno, co byste řekl kandidatuře Evžena Tošenovského na předsedu ODS? Měl by podle vás šanci?

Petr Bendl: Evžen Tošenovský je bezesporu schopný regionální politik a je na čase, aby se zapojil do celostátní politiky mnohem více. Když vyhlásil svou kandidaturu na předsedu ODS, tuším před 6-ti lety, mou podporu měl. Teď zvedl kandidaturu jako první Pavel Bém. V nově tvořeném týmu v ODS by určitě Evžen chybět neměl.

Odpovězeno: 29. 10. | 11:12Autor: prazak

Otázka: Uhodil jste nekdy zenu?

Petr Bendl: Ne!

Odpovězeno: 29. 10. | 11:16Autor: Zdeněk

Otázka: Dobrý den.
Pan Topolánek prohlásil, že výsledky voleb ho přesvědčují v názoru pokračovat v reformách. Když to udělá, věříte tomu, že volby do PS vyhraje ODS?

Petr Bendl: Odpovědná pravicová politiky musí vést k prosazování nutných reforem. Ovšem způsob, jak je lidem vysvětlovat, je potřeba změnit. Věřím, že dá-li ODS dohromady nový tým ve svém vedení, má šanci na úspěch ve volbách do PS. Osobně se chci na změnách v ODS také podílet.

Odpovězeno: 29. 10. | 11:18Autor: Jirka

Otázka: Pane hejtmane, jak to děláte, že se tak skvěle ovládáte při rozhovoru před kamerami s panem Rathem?Zjevně vás buď provokuje nebo je tak slabomyslný.

Petr Bendl: Děkuji za uznání. Dělám, co můžu, ale lehké to s tímhle člověkem opravdu není. :-)

Odpovězeno: 29. 10. | 11:24Autor: gun

Otázka: nemate pocit, ze se z ODS pod vasim nebo bemovym vedenim satne jen prevodova paka podnikatelskych zajmu?

Petr Bendl: To se rozhodně stát nesmí! Mé dosavadní působení na kraji je toho důkazem. Při správě kraje jsem se vždy snažil o otevřenost a transparentnost všech procesů, které jsem mohl ovlivnit. Středočeský kraj se v tomto ohledu rozhodně může těšit dobré pověsti.

Odpovězeno: 29. 10. | 11:28Autor: ODS do toho

Otázka: Dobrý den, já i ostatní voliči ODS se trochu obávám, že po případném kongresovém vítězství dua Bém-Bendl by ODS měla blízko ke spolupráci s ČSSD( nebo spíše KSČSSD)...Jsou to pouze zbytečné obavy?

Petr Bendl: Jsem jeden z těch, kdo v povolebních jednáních razantně a veřejně podporoval a stále podporuje spolupráci v současné koalici. Za sebe si nedovedu představit spolupráci s Jiřím Paroubkem a ČSSD na sestavování vlády.

Odpovězeno: 29. 10. | 11:32Autor: Jarka z Kladna

Otázka: Dobrý den, moc nás mrzí, jak dopadly volby, byl jste dobrý hejtman a vlastně díky Vám a i Vašemu původnímu působení tady, je Kladno takové jaké je dnes - čili vzkvétající. Prosím pokračujte ve své práci i nadále. Moc Vám fandíme. Dan Jiránek bohužel dělal kampaň moc jemně a proto neuspěl.

Petr Bendl: Děkuji moc za povzbudivou reakci. Vynasnažím se dál dělat maximum pro Kladno i Středočeský kraj, které mi přirostly k srdci.

Odpovězeno: 29. 10. | 11:42Autor: j.

Otázka: Jeden den jste chtěl být hejtmanem v Rathově zastupitelstvu, druhý den odvoláváte Julínka, další den kandidujete na předsedu. Z Vaší scháňky po funkci je mi trochu trapně. Jak to cítíte Vy?

Petr Bendl: Věřte mi, že se rozhodně nepotřebuji hnát za politickou funkcí. Je to víc starost, než cokoli jiného. Mým zájmem vždy bylo měnit věci k lepšímu a k tomu přijmout povinnost a odpovědnost patří. Kdybyste u prvního povolebního jednání byl, věděl byste, že jméno Petr Bendl nepadlo. Od začátku jsme věděli, že poslanec Rath půjde s komunisty, přestože říká něco jiného. A teď se určitě bude snažit svalit vinu na ODS, že koalici s komunisty musel postavit. My jsme připraveni na práci konstruktivní opozice.

Odpovězeno: 29. 10. | 11:45Autor: Karel Bernášek

Otázka: Dobrý den,
zajímal by mě Váš názor na připravovanou reformu VŠ. Tedy na přesunutí pravomocí akademických senátů na správní rady, které mají být jmenovány především krajem a ministerstvem školství. Nemáte negativní obavavu, že tím skončí současná nezávislost VŠ na politické preprezentaci ČR?

Petr Bendl: Neznám návrh reformy podrobně, ale doufám, že to takto přesně není. Úzké provázání akademických senátů a krajů nevidím jako smysluplné. Kraje mají svou odpovědnost za střední školství a to je, myslím, v pořádku.

Odpovězeno: 29. 10. | 11:47Autor: Monika

Otázka: Dobry den,
znám spousty příznivců zříceniny Týřov.Při zmíňce o vašem Nižborském vystoupení by hrozně rádi text písně Týřov získali.Je možné vás poprosit? Děkuji a přeji krásný den

Petr Bendl: Texty mých písniček jsou na mém webu. www.petrbendl.cz ...:-)

Odpovězeno: 29. 10. | 11:51Autor: tomas

Otázka: Je pravda, ze jse byl placenym funkcionarem SSM? Jak jste se jim stal, co vas k tomu vedlo, co jste ve sve funkci delal?Kdy jste v sobe objevil pravicove smyslejiciho cloveka?

Petr Bendl: Je to absolutní lež, kterou šíří pan poslanec Rath! Je to jeho politický styl. Lhát bez důkazů. Když jsem ho na to upozornil, prohlásil místo omluvy, že má asi chybné zdroje. Do ODS jsem vstoupil v listopadu 1991.

Odpovězeno: 29. 10. | 11:53Autor: pernikář

Otázka: Pane Bendle, teď prosím odpověď vysokého funkcionáře strany: bude ODS nějak reagovat na útočnou volební kampaň levice?

Petr Bendl: Ano. Musí.

Odpovězeno: 29. 10. | 12:01Autor: Jarda

Otázka: Na rozdíl od předešlých diskutujících se domnívám, že slušnost a korektnost ve volbách byla vodou na mlýn ČSSD.

Petr Bendl: Slušnost a korektnost do politiky musí patřit. Musíme se, ale poučit z minulé kampaně a razantněji odpovídat na podpásové a špinavé útoky. Volič pravice je na vysvětlování mnohem náročnější. Nestačí mu jen slíbit, že všechno bude zadarmo a nebo za hubičku. Nestaší vzbudit dojem falešným heslem. Potřebuje argumenty.
Zlo, závist, nenávist a strach byly vždy silné zbraně levicových populistů. Na ně se musíme napříště lépe připravit.

p.s. Nestačím bohužel odpovědět všem, za což se velmi omlouvám. Všem pisatelům i čtenářům děkuji a přeji hezký den.Petr Bendl

 

Právě se děje

Další zprávy