Boj o předsedu ODS zvažuje i hejtman Tošenovský

Petra Sasínová
28. 10. 2008 17:31
Musí to mít smysl, jinak do toho nepůjdu, říká
Zvažuji kandidaturu na předsedu, oznámil Tošenovský
Zvažuji kandidaturu na předsedu, oznámil Tošenovský | Foto: Martin Popelář

Praha - Pražský primátor Pavel Bém nemusí být zdaleka jediný, kdo se na prosincovém kongresu ODS pokusí získat křeslo předsedy strany.

Kandidaturu po včerejším setkání vedení ODS s hejtmany nevyloučil odstupující moravskoslezský hejtman a šéf Asociace krajů Evžen Tošenovský.

"Ano, zvažuji to, ale rozhodně si to velmi dobře rozmyslím. Nechci zažít znovu to, co před šesti lety. Tehdy i lidé, kteří mne vyzývali, abych kandidoval, se pak na mne dívali, co že si to vůbec dovoluji. Pokud bych letos kandidoval, musel bych vědět, že to má nějaký smysl," říká Tošenovský v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz.

Kdo se bude ucházet za šest týdnů o vedení ODS, zatím není jasné. Kandidaturu na předsedu oznámil zatím jen Bém, Topolánek chce čas na rozmyšlenou.

Aktuálně.cz: O čem jste na schůzce hejtmanů s vedením ODS jednali a co z ní vyplynulo?

Vedení ODS nám hlavně poděkovalo za naši práci. A bavili jsme se samozřejmě o tom, proč jsme ve volbách dopadli tak špatně a co bude s ODS dál. Samozřejmě jsme hovořili o blížícím se kongresu ODS. Na schůzce se mimo jiné otevřeně hovořilo i o variantě, že by mohl být jiný předseda ODS a jiný předseda vlády.

A.cz: Pavel Bém oznámil, že na prosincovém kongresu bude kandidovat na šéfa strany. Co na to říkáte?

Pavel Bém nám to řekl i na našem společném setkání. Já ho rád podpořím, ale bude záležet na tom, s čím přijde. Pavel Bém také řekl, že věří, že bude kandidovat více lidí. Je důležité zdůraznit, že se nejedná jen o předsedu, ale i o to, jací budou kandidáti na další posty ve vedení strany. Jde o to, aby byl v čele ODS tým kvalitních lidí, kteří budou mít elementární důvěru a budou schopni prezentovat a vysvětlit myšlenky ODS a přesvědčit lidi, že to myslí vážně.

A.cz: Budete se ucházet o post předsedy ODS vy?

Zvažuji to, podobně jako to zvažují další lidé. Málokdo ale zažil to, co já před šesti lety. Tehdy mne různí lidé vyzývali, abych kandidoval, a pak se na mne dívali, co že si to dovoluji. To bych nechtěl zažít znovu, proto to budu zvažovat opravdu velmi pečlivě. Pokud nebudu vědět, že to má smysl, nepůjdu do toho.

A.cz: O kandidatuře do vedení strany také uvažujete?

Ano, zvažuji i to.

A.cz: Václav Klaus označil volby za referendum o Mirku Topolánkovi. Souhlasíte s ním?

Nechci říkat, že tyto prohrané volby jsou jen problémem Mirka Topolánka, a také jsem mu to řekl. Tak jako se staly hloupé poplatky u lékaře symbolem těchto voleb, tak i on se stal symbolem, ať už zaslouženě nebo nezaslouženě. Jako na předsedovi na něm samozřejmě leží největší díl odpovědnosti.

A.cz: V médiích se spekulovalo o vaší úterní schůzce s Pavlem Bémem, Václavem Klausem a Petrem Bendlem v Praze. Mělo prý jít o to, jak odstranit Topolánka. Bylo to tak?

To rozhodně ne. Setkali jsme se před koncertem na podporu kandidátů ODS do Senátu na Staroměstském náměstí. Nešlo o žádné spiknutí. Mluvili jsme o tom, jak hrozně jsme dopadli, co bude dál. Jméno Mirka Topolánka možná vůbec ani nepadlo.

 

Právě se děje

Další zprávy