Není čas na zbrklé reakce, zní po volbách z KDU-ČSL

Martina Macková
28. 10. 2008 12:52
Ministři KDU-ČSL nenabídnou funkce
Jiří Čunek (vpravo) by zase chtěl být ministrem. Dnes o tom jednali v parlamentu lidovci na výkonném výboru - na snímku místopředsedové Roman Línek (úplně vlevo) a David Macek (uprostřed).
Jiří Čunek (vpravo) by zase chtěl být ministrem. Dnes o tom jednali v parlamentu lidovci na výkonném výboru - na snímku místopředsedové Roman Línek (úplně vlevo) a David Macek (uprostřed). | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Lidovečtí ministři své funkce k dispozici dávat nebudou. Po volebním neúspěchu stran vládní koalice strana zatím ani nebilancuje.

Lidovci zůstali i po volebním neúspěchu "klidnou silou". Není čas na zbrklé reakce, říká jejich vedení, i když zbytek strany vysílá signály nespokojenosti.

Zatímco jejich koaliční partner ODS se štěpí a ministři nabídli své funkce, KDU-ČSL sjezd v dohledné době nechystá.

Nic se neděje. Je to šok

Předseda Jiří Čunek proto se spolustraníky neanalyzuje výsledky voleb, ale pracuje. Už v pátek odcestoval s eurokomisařkou pro regionální rozvoj na služební cestu do jihoamerické Francouzské Guajány.

Dva z místopředsedů, Stanislav Juránek a Roman Línek, pro změnu vyjednávají krajské koalice s ČSSD a další dva - ministryně obrany Vlasta Parkanová a David Macek - nezvedají své mobilní telefony.

Lidovci ani nyní, ani během nadcházejících dní neplánují schůzku vedení strany, které by výsledky voleb zhodnotilo.

"Děsí mě to, je to nepřijatelné," řekl deníku Aktuálně senátor Adolf Jílek. Ten okamžitě v reakci na výsledek voleb do senátu nabídl svoji funkci. Lidovci neobhájili ani jedno ze senátorských křesel, a jihu Čech a ve Zlínském kraji.

Ministr financí Miroslav Kalousek na klubu KDU-ČSL
Ministr financí Miroslav Kalousek na klubu KDU-ČSL | Foto: Ondřej Besperát

Europoslanec Jan Březina dokonce rozeslal vedení strany nebývale ostrou reakci, která v podstatě vyzývá vedení k rezignaci. "Je to volební fiasko a červená karta. Voliči vystavili vedení KDU-ČSL červenou kartu."

"U jiných koaličních stran se už několik dní vážně probírají důvody, které vedly k debaklu a v KDU-ČSL se dosud předseda ani místopředsedové nijak jasně doposud nevyjádřili," zdůvodnil své prohlášení.

Jílek navíc míní, že lidovci nebyli schopni reagovat na kampaň velkých stran, a tím si volby prohrály.

Práce kvapná, málo platná

Místopředseda sněmovny Jan Kasal soudí, že by se vedení strany mělo k volebním výsledkům vyjádřit. "Nějaké by mělo být, alespoň v tomto týdnu. Nevím, jestli by z výsledků měli naši ministři něco vyvozovat jako ODS, která je před svým kongresem v křeči. Kdyby nebylo poplatků, opozice by si našla něco jiného, nájmy nebo důchody," řekl deníku Aktuálně.cz.

Na druhé straně by se ale podle něj měla strana začít od svých základních organizací bavit o tom, jak dál. "Nemyslím, že by se něco mělo spěchávat. O tom jsem se přesvědčili před dvěma lety, že práce kvapná je málo platná," dodal.

Místopředseda strany a dosluhující vicehejtman Roman Línek s hodnocením nespěchá. "Není čas na zbrklé reakce. Je potřeba analyzovat a hlavně přemýšlet, co by středová strana měla v dalších deseti letech voličům nabídnout," řekl Aktuálně.cz.

Jan Kasal rozkládá rukama.
Jan Kasal rozkládá rukama. | Foto: Ludvík Hradilek

Pardubický vicehejtman Línek si ale nemyslí, že krajské volby byly pro lidovce propadákem. "Například v Pardubickém kraji jsme získali o tři tisíce hlasů více než přes čtyřmi lety," říká.

O tom, že sjezd KDU-ČSL v příštím roce bude volební nepochybuje. "Dnes je ale nejdůležitější, aby trojkoaliční vládní projekt pokračoval a s lepším stylem komunikace s občany," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy