Rekonstrukce vlády klid do ODS nepřinese, míní Bendl

Kateřina Eliášová
23. 10. 2008 23:48
Na kongresu strany se bude mluvit i o velké koalici
Veselá diskuze Mirka Topolánka a Martina Bursíka v poslanecké sněmovně.
Veselá diskuze Mirka Topolánka a Martina Bursíka v poslanecké sněmovně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Mirek Topolánek připustil pět dní po prohraných volbách možnou rekonstrukci svého kabinetu.

Ani to však neodvrátí jeho možný pád, míní kritici.

A neuklidní se ani situace ve straně, která je nejhorší od roku 1997, kdy část ODS po takzvaném Sarajevském atentátu stranu opustila a vytvořila Unii svobody.

Topolánek nehraje jen o svoji budoucnost, ale i o budoucnost své trojkoaliční vlády.

Nejhlasitěji volají po odchodu současného premiéra a předsedy ODS hejtmani, kteří ztratili možnost vládnout krajům.

"Situace v ODS je značně rozjitřená a až do kongresu to tak bude. Nelze očekávat po takovém výprasku, že bychom mohli říct: nic se neděje," varuje středočeský hejtman Petr Bendl.

Senátní výhra klid nepřinese

Nespokojení šéfové krajů už také posílají Topolánkovi vzkaz: Je jedno, jak volby skončí, vedení ODS by mělo padnout.

"I kdybychom vyhráli všechny senátory, neumím si představit, že se nic nestane. Čtu to tak, že nám lidé poslali vzkaz: Neuděláte-li něco se sebou, nakopeme vás příště," řekl Bendl v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz.

Také liberecký hejtman a kandidát na senátora Petr Skokan si myslí, že už teď by mělo současné vedení ODS dojít k sebereflexi a dát své funkce k dispozici. "A to nejlépe před kongresem," konstatoval. I on si myslí, že na tom víkendové volby nic nezmění.

Kongres ODS: Na ostří nože

Už teď je jasné, že rozhodujícím momentem bude prosincový kongres. Na něm vyzve Mirka Topolánka k souboji o předsednické křeslo zřejmě pražský primátor Pavel Bém. Má vlivného spojence, prezidenta Václava Klause, který aktivně vstoupil do senátní kampaně a po krajském debaklu politoval hejtmany.

Kandidaturu nevyloučil ani sám Bendl, který ovšem čeká, jak se rozhodne Bém. Ten má až do voleb "bobříka mlčení" a s novináři se nechce o budoucnosti bavit.

"Zvážím to, pokud budu mít podporu," uvažuje nahlas Bendl. "Budu se ptát lidí po celé republice, jestli Petr Bendl je akvizice do vedení, nebo ne. Chystám výjezdy, pokud mi to čas dovolí," potvrdil Aktuálně.cz.

Velká koalice? I o ní bude řeč

Končící středočeský hejtman odhaduje, že až do prosince se nic velkého neodehraje. Změny přijdou až na něm. A mluvit se bude i o tom, kdo povede vládu a jaká by vláda měla být.

"Nevím, kdo by dneska Topolánkovi říkal, aby podal demisi. Rozhodne kongres. Když Topolánek obhájí předsedu, demisi nepodá. Když nevyhraje, bude to na těch, kteří budou zvoleni, na novém grémiu a výkonné radě," říká Bendl.

Kongres bude jistě probírat i to, jakou vládu by měl nově zvolený předseda vést. "Tato debata bude ve vzduchu, jestli trojkoaliční vláda, nebo vláda s Jiřím Paroubkem," odhaduje.

"S Mirkem Topolánkem, při vší úctě, si nejsem jist, jestli jsme schopni vyhrát parlamentní volby za dva roky. A na to si bude muset ODS odpovědět," varuje před možným volebním fiaskem.

 

Právě se děje

Další zprávy