Vyměňme Julínka, navrhuje Bendl kolegům z ODS

Domácí Domácí
21. 10. 2008 13:50
Zároveň opět nevyloučil, že se postaví Topolánkovi
Ministr zdravotnictví podle Bendla (vlevo) nezvládl řadu věcí. Koláž Aktuálně.cz.
Ministr zdravotnictví podle Bendla (vlevo) nezvládl řadu věcí. Koláž Aktuálně.cz. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) by měl být podle končícího středočeského hejtmana a místopředsedy ODS Petra Bendla vystřídán ve funkci. Jeho kroky ve vedení ministerstva podle Bendla přispěly k porážce ODS v krajských volbách.

Reagovat na výsledky víkendového hlasování musí nějakým způsobem i vedení strany v čele s předsedou Mirkem Topolánkem, řekl Bendl. Nevyloučil, že na nadcházejícím kongresu občanských demokratů bude proti Topolánkovi kandidovat.

"Jsem přesvědčen, že volby za dva roky budou o zdravotnictví. Že Tomáš Julínek řadu kroků nezvládl, je, myslím, taky evidentní. Čisté zavedení poplatků není reforma zdravotnictví a začít tímto bylo nedobré rozhodnutí," prohlásil jeden z čelných občanských demokratů.

Na dotaz ČTK, zda by měl být Julínek tudíž ve funkci vystřídán, Bendl odpověděl: "Minimálně." Kdy by měl ministerské křeslo opustit, ale neupřesnil. "Já nejsem ten, kdo by mohl udělat změny ve vládě. To musí udělat Mirek Topolánek," dodal.

Sociální demokracie v krajských volbách zvítězila ve všech 13 krajích, které se nyní chystá obsadit svými hejtmany. ODS, jež v krajích dosud dominovala, utrpěla drtivou porážku.

Jen tři parlamentní strany

"Až vychladnou hlavy, tak pevně věřím v to, že Mirek Topolánek pochopí, že něco zásadního se stát musí," uvedl Bendl, který upozornil, že kdyby se v pátek a sobotu volilo do sněmovny, existují v podstatě už jen tři parlamentní strany - ODS, ČSSD a KSČM.

"To je něco, co musíme reflektovat. Jsou to nejvíce prohrané volby za dobu existence ODS. Ať si to chce Mirek Topolánek přiznat či nikoliv, takové vysvědčení vystavili voliči vládě, nikoliv hejtmanům," zdůraznil.

Vedení ODS podle něj musí na situaci reagovat, změny by měl přinést prosincový kongres strany, který je volební. "Jsem přesvědčen, že k nějaké změně dojít musí, jinak rezignujeme na parlamentní volby za dva roky," varoval.

Topolánek je i po prohraných krajských volbách odhodlán na kongresu funkci předsedy obhajovat. Podle Bendla by měl mít protikandidáty. "Jsem přesvědčen, že členská základna by měla mít na výběr, aby kandidovalo víc lidí na předsedu. A já svoji kandidaturu nevylučuji," řekl.

V médiích bývá jako Topolánkův možný nástupce v čele ODS nejčastěji zmiňován první místopředseda strany a pražský primátor Pavel Bém. Bendl jeho kandidaturu podporuje. Pokud by se Bém Topolánkovi na kongresu nepostavil, měl by Bendl prý ještě více důvodů k vlastní kandidatuře.

 

Právě se děje

Další zprávy