Další vývoj? Nabízí se vláda odborníků i Bémův kabinet

Martina Macková
20. 10. 2008 10:20
Povolební středa rozhodne, míní socialisté
Výsledek je jasný. Jiří Paroubek signalizuje vítězství společně s hokejistou Jiřím Šlégrem, maskotem strany.
Výsledek je jasný. Jiří Paroubek signalizuje vítězství společně s hokejistou Jiřím Šlégrem, maskotem strany. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté hovoří po vítězných krajských volbách o konci Topolánkovy vlády. Před středečním hlasováním o důvěře diskutují o možnostech, jak dospět k předčasným volbám.

Jejich předseda Jiří Paroubek v nedělní povolební debatě předsedů parlamentních stran řekl, že současný kabinet není schopen zvládat svoji práci. "Bez Mirka Topolánka by snad byla tato koalice možná, ale lepší by byl konec této vlády."

Socialisté ví, že navzdory scénářům, které probírají, nemají nynější situaci vlády v rukou oni, ale především ODS.

Analýza voleb: ODS zapomněla na obyvatele měst, ti se pomstili 

Pro středeční hlasování má klub poslanců ČSSD spolu s komunisty dohromady 96 hlasů. Aby opozice vládu položila, museli by s ní hlasovat nejen čtyři sociálnědemokratičtí odpadlíci, ale i někdo z poslanců koalice.

"Opravdu bude záležet na tom, jak se nyní zachová premiér. Zřejmě nebude možné, aby vedl vládu až k řádným volbám. Nejpravděpodobnější je obměna vlády ODS," míní politolog Pavel Šaradín z Univerzity Palackého v Olomouci.

Odborníci nemusí vyjít

Jednou z možností, o nichž socialisté nyní mluví, je ta, že by do voleb měl Česku vládnout tým odborníků a sněmovní volby by se konaly už příští rok na jaře společně s hlasováním do Evropského parlamentu.

Scénáře jsou ale možné i dva nebo tři. Tím druhým je další, obměněná vláda ODS, například v čele s novým premiérem, kterým by mohl být současný pražský primátor Pavel Bém.

Třetí variantou je, že bude pokračovat Topolánkova vláda, a to i v případě, kdy by socialisté ve středu při hlasování uspěli.

Co řekne Klaus

Aby mohl být sestaven kabinet podobný někdejší Tošovského vládě, museli by se na něm socialisté shodnout společně s politickými protivníky, a to vůbec není jisté.

Klíčové je, jak se zachová prezident, shodují se vlivní sociální demokraté. A přiznávají, že druhý plán s "Bémovou" vládou je dokonce pravděpodobnější než dočasná "odbornická verze".

Například poslanec David Rath považuje kabinet odborníků za nereálný. "Prezident Klaus jmenuje nového premiéra a ten ustaví znovu koaliční vládu. Udělal to již před lety, když po Špidlovi jmenoval Grosse a pak Paroubka. Část ODS se bude chtít zbavit Topolánka, a tak dostane šanci někdo jiný. Pravděpodobně Bém," popsal svůj názor pro deník Aktuálně.cz.

Mirek Topolánek na konci sčítání hlasů.
Mirek Topolánek na konci sčítání hlasů. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Klaus není žádný obdivovatel Topolánka, ale ODS podrží," přikyvuje první místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. "A Topolánek není schopen rekonstrukce své vlády. Už dříve se to ukázalo, když nevyměnil neúspěšné ministry," dodává.

Oba pak opakují postoj předsedy Paroubka. "My ale rozhodně žádnou, ani další vládu ODS nebudeme podporovat," tvrdí Rath. "Náš cíl není přechodná vláda, ale předčasné volby," shoduje se s ním Škromach.

Třetí verze? Topolánek pokračuje

Špičky ČSSD ovšem počítají i s třetí verzí, tedy tou, že Topolánkův kabinet bude vládnout dál, i kdyby ve středu ztratil při klíčovém hlasování důvěru. "Prezident může nechat Topolánka dál vládnout, i to je možné," řekl deníku Aktuálně.cz volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík.

Podle něj bude v případě dočasné vlády i problém přesvědčit ODS, aby se volby do EP spojily s parlamentními. "I když je to nejlepší řešení pro občany i ekonomiku, určitě budou prosazovat volby až na podzim. Bude to pro ně politicky nevýhodné to spojit," míní.

 

Právě se děje

Další zprávy