Europoslanec Zahradil lobbuje za uvězněného entomologa

Michal Pavec
13. 10. 2008 15:25
K řešení případu vyzval meziparlamentní delegaci EU-Indie
Propuštění kolegy Emila Kučery žádali v září entomologové na pražském Klárově. Indické úřady ale zatím svůj postoj nezměnily
Propuštění kolegy Emila Kučery žádali v září entomologové na pražském Klárově. Indické úřady ale zatím svůj postoj nezměnily | Foto: Ludvík Hradilek

Štrasburk - Případem dvou českých entomologů, kteří se u indického soudu zodpovídali z nelegálního sběru vzácných brouků, se pokusil zahýbat český europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Prvního z obžalovaných vědců Petra Šváchu soud v Dárdžilingu zprostil viny, Emila Kučeru ale poslal na tři roky za mříže.

Zahradil se domnívá, že cesta k otevření případu může vést přes předsedkyni meziparlamentní delegace EU-Indie v Evropském parlamentu, britskou europoslankyni Neenu Gillovou.

V dopise ji o případu informoval a vyzval ji, aby se z titulu své funkce začala o celou věc zajímat a podnikla v ní aktivní kroky.

Zahradil také chce, aby byl případ souzených entomologů zařazen jako bod k projednání na některém z příštích zasedání této meziparlamentní delegace.

Dvě stovky brouků a larev

Rozsudek za nezákonný sběr vzácného hmyzu se vědci dozvěděli 10. září. Na rozhodnutí indických úřadů čekali téměř čtvrt roku.

Šváchovi, jemuž soud vyměřil pouze nízkou pokutu, zřejmě pomohla jeho vědecká reputace a členství v Akademii věd ČR.

Amatérskému entomologovi Emilu Kučerovi ale soud neuvěřil - hmyz prý sbíral ke komerčním účelům. Ve vězení má strávit tři roky.

Češi, kteří byli zadrženi 22. června, se nedovoleného sběru údajně dopustili v indickém parku Singalia. Úřady je vinily z toho, že chtěli bez povolení odvézt ze země přes 200 vzácných brouků a larev motýlů.

To však oba muži od začátku popírají. Do národního parku prý vůbec nevstoupili a hmyz nesbírali pro komerční účely.

 

Právě se děje

Další zprávy