Topolánek o vraždě: Měli jste věřit Kubiceho zprávě

Domácí Domácí
10. 10. 2008 13:20
Syn Paroubkova přítele zabit po předvolební akci
Bohumír Ďuričko na oslavě
Bohumír Ďuričko na oslavě | Foto: mediafax

Praha - Jména, která se na veřejnosti objevila přede dvěma a půl lety, když byla krátce před sněmovními volbami zveřejněna takzvaná Kubiceho zpráva, se nyní objevila znovu.

Týden před volbami do krajů a do Senátu zastřelil v restauraci v centru Prahy známý předsedy nejsilnější opoziční strany Jiřího Paroubka syna Paroubkova přítele.

Podnikatel Bohumír Ďuričko, který peřd lety zval Jiřího Paroubka na výlet jachtou, už byl obviněn, že zastřelil syna organizátora Matějské pouti Václava Kočku o němž předseda socialistů říká, že to je jeho přítel.

Kubiceho zprávu , týkající se prorůstání mafie a politiky, ožila i kvůli komentáři premiéra Mirka Topolánka.

"Celá tato událost je ale hlavně o tom, že kdyby politici napříč stranami brali informace Jana Kubiceho, obsažené v jeho zprávě vážně, nikoli jako předvolební folklór, nemuselo se to stát," napsal premiér v tiskové zprávě.

Navzdory tomu, že od policie zaznívá, že šlo o opileckou hádku, kdy Ďuričko přišel do restaurace Monarch už ve značně podnapilém stavu, může smrt podnikatelova syna ovlivnit nadcházející volby.

Policie před restaurací Monarch
Policie před restaurací Monarch | Foto: mediafax

Co se v noci stalo? 

Vražda v hotelu Monarch se stala několik hodin poté, co v restauraci skončila akce, na níž křtil svou knihu předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Na otázku, zda byli oba muži na akci mezi pozvanými hosty, odmítají organizátoři akce dát odpověď.

"Ta autogramiáda byla otevřená, restaurace byla otevřená. Víc se k tomu vyjadřovat nechci," uvedl Paroubkův podřízený Jaroslav Tvrdík, který měl seznam hostů na starosti. 

Ďurička jsem zapudil

Jiří Paroubek se na tiskové konferenci od incidentu veřejně distancoval. Uvedl, že v době střelby v restauraci nebyl.

Paroubek řekl, že s Bohumírem Ďuričkem se zná devět let. "Byl jsem jím pozván v roce 2005, abych s ním strávil týden v Chorvatsku," uvedl předseda socialistů s tím, že však nikam nejel. "Nestrávil jsem s ním ani den dovolené," uvedl.

Kočkovi gratulují Miroslavu Šloufovi
Kočkovi gratulují Miroslavu Šloufovi | Foto: Ondřej Besperát

Paroubek uvedl, že kontakty s Ďuričkem omezil poté, co se objevilo podezření, že byl podnikatel agentem Státní bezpečnosti. "Kromě náhodných a společenských setkání jsem se s ním nestýkal," uvedl předseda ČSSD.

Podezření na Kočkovy

O tom, jaké měl kontakty s obětí střelby - Václavem Kočkou mladším - Jiří Paroubek v pátek nemluvil.

Zastřelený Václav Kočka i jeho otec jsou členy sociální demokracie. V prověřené části Kubiceho zprávy policie vyslovila v roce 2006 podezření, že rodina je napojena na organizovaný zločin. 

Paroubek měl zprávu k dispozici. Když se ho média po zveřejnění Kubiceho poznatků ptala na vztahy s Václavem Kočkou starším, řekl: „To je poctivý člověk, který se živí tím, že organizuje Matějskou pouť - každý z nás už někdy vzal své děti nebo vnoučata na pouť, to je ten člověk, který to organizuje."

 

Právě se děje

Další zprávy