O Klausově vetu bude možná v budoucnu hlasovat i Senát

Martina Macková
9. 10. 2008 10:22
Senátorka vyrazila do boje za kvalitnější zákony
Senátorka Soňa Paukrtová obdržela cenu za podání úspěšné ústavní stížnosti proti tzv. přílepkům k projednávaným zákonům, kterými je fakticky obcházen legislativní proces.
Senátorka Soňa Paukrtová obdržela cenu za podání úspěšné ústavní stížnosti proti tzv. přílepkům k projednávaným zákonům, kterými je fakticky obcházen legislativní proces. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - V budoucnu už možná nebudou k přehlasování veta prezidenta stačit jen hlasy 101 poslanců, ale bude nezbytná i podpora senátorů.

Počítá s tím návrh zákona, který předloží senátorka Soňa Paukrtová (SOS, Jablonec n. Nisou). Norma v některých pasážích horní komoru "zrovnoprávňuje". A také se pokouší zkvalitnit vytváření nových zákonů.

Zákonodárci normu, která v určitých pasážích mění i Ústavu, projednají ještě před volbami, které mohou obsazení senátorských lavic změnit.

Prezidentovi pomůže Senát

Pokud by ale norma prošla, musely by o vetu prezidenta nově hlasovat obě komory parlamentu. Nestačilo by, aby jím odmítnutý zákon přehlasovalo 101 poslanců sněmovny. K tomu, aby zákon i přes nesouhlas hlavy státu platil, by se pro něj musela vyslovit i prostá většina senátorů.

Zároveň by ale poslancům zůstala možnost přehlasovat veto senátu, kterou dnes mají. "Máme tady tři pilíře schvalování legislativy a přitom jeden z nich může přehlasovat zbylé dva, to je podle mě hodně silné postavení," řekla Aktuálně.cz senátorka.

Kvalitnější zákony?

Paukrtová se rozhodla pokusit se zkvalitnit přípravu zákonů. Proto například v novém zákoně vyžaduje po zákonodárcích kvalitnější zdůvodnění dopadů zákonů. Například tím, že klade důraz na vypracování důvodových zpráv nebo zpřísnění podmínek pro podání pozměňovacích návrhů.

"Poslanci často říkají, že nemá cenu dělat kvalitní zákony, když se každou chvíli mění. Ale například důvodové zprávy se píší naprosto formálně a mnohdy není ani jasné, jaké bude mít norma dopady do veřejných rozpočtů," míní Paukrtová.

Nové detailnější zobrazení výsledku hlasování po rekonstrukci Poslanecké sněmovny.
Nové detailnější zobrazení výsledku hlasování po rekonstrukci Poslanecké sněmovny. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Ke všem změnám v zákonech, které se v průběhu schvalování stanou, by podle ní měla mít možnost vyjádřit se vláda. "Chápu, že to kolegy nenadchne, ale proto jsem to nepsala. Vytvářet zákony je naše práce a buď se ji budeme snažit dělat co nejkvalitněji, nebo to bude připadat kolegům jako nadbytečný zákon a pak se jen založí do modrých desek," soudí.

Legislativní stop-stav? Není zájem

Senátorka, která získala loni cenu Karla Havlíčka Borovského za podání úspěšné ústavní stížnosti proti tzv. přílepkům k zákonům, přiznává, že po roční debatě v parlamentu vypadá návrh poněkud jinak než původně chtěla.

Nakonec totiž vůbec nehovoří o tzv. legislativním stop-stavu. "Chtěla jsem, abychom schvalovali méně a kvalitních zákonů, ale po diskusích jsem zjistila, že v parlamentu není vůle takový návrh podpořit," vysvětlila Paukrtová.

 

Právě se děje

Další zprávy