Rath nutí kandidáty ČSSD podepsat věrnost straně

Hana Pražáková
7. 10. 2008 15:10
Přeběhlictví bude stát čtyři miliony
David Rath, pražský poslanec
David Rath, pražský poslanec | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Lídr středočeské volební kandidátky socialistů David Rath přinutil kandidující zastupitele, aby podepsali závazek, že budou hlasovat tak, jak jim diktuje stranické usnesení.

Politici na kandidátce ČSSD souhlasili i s tím, že zaplatí čtyři miliony korun, když podmínky podepsaného závazku poruší.

Deník Právo, který tuto informaci přinesl, pak uvedl, že Rathův dokument je v Česku unikátní a že je v rozporu s ústavou.

Ta se sice krajskými zastupiteli nezabývá, ale je postavena na tom, že poslanecký mandát není majetkem žádné strany a je vázán pouze na osobu.

Nátlak za čtyři miliony

Čtyřmilionová pokuta hrozí sociálně-demokratickým zastupitelům v případě, když nebudou hlasovat podle stranického usnesení nebo nebudou bez závažných důvodů přítomni hlasování. Sankce je označena jako příspěvek na volební kampaň, kterou v kraji platila strana.

Text závazku podle deníku obsahuje i souhlas s vymáháním této částky exekucí. Otázkou je, zda by se částka ve skutečnosti dala opravdu vymáhat.

„Neboť prohlášení, které kandidáti podepisovali před svým zařazením na kandidátku, je bezpochyby formou nátlaku a akt podpisu by mohl být snadno označen za učiněný v tísni," píše Právo.

Know-how strany

ČSSD použije pro kampaň mobilní týmy
ČSSD použije pro kampaň mobilní týmy | Foto: Aktuálně.cz

Rath deníku řekl, že text závazku schválila krajská konference.

„Schváleno to bylo nějakými 85 procenty hlasů, čili zhruba asi 15 procent delegátů nebylo pro. Někteří členové s tím trochu polemizovali," řekl.

Podle vyjádření čelních kandidátů, které deník cituje, neměl nikdo z nich s podepsáním závazku problém.

„Podepsala jsem, protože si myslím, že zastupitelé by měli vystupovat jednotně," řekla starostka Štěchovic Miloslava Vlková, které na kandidátce patří čtvrté místo.

Lídr ČSSD v Ústeckém kraji Jaroslav Foldyna nad závazkem Středočechů kroutí hlavou.

"Politika je věcí morálky a cti, ne peněz. Tudy cesta nevede. Nechci to nijak hodnotit, ale za to, že se ti lidé dostanou na kandidátku, musí být někdo plně zodpovědný. Voliči by měli mít možnost politiky volit i odvolávat, pak by se nemusely dávat fanty," řekl Aktuálně.cz.

"Vedení ČSSD na centrální úrovni pro své zákonodárce podobné opatření nepřipravuje," uvedl předseda strany Jiří Paroubek s tím, že znovu vyzývá ostatní politické strany ke společnému vypracování ústavního zákona, který by problém tzv. přeběhlictví z politické scény navždy odstranil.

 

Právě se děje

Další zprávy