První minus pro radar na cestě. Ve sněmovních výborech

Kateřina Eliášová
6. 10. 2008 16:30
Koalice měla mít ve výborech většinu jednoho poslance

Praha - Jednání o radaru čekají první těžkosti. Zatímco vláda obě smlouvy přijala a koalici se podařilo je dostat na říjnové jednání, ve sněmovních výborech smlouvy tvrdě narazí.

Očekává se, že po prvním čtení se oběma dohodami budou zabývat poslanci v zahraničním, branném a zřejmě i bezpečnostním výboru.

V posledních dvou jmenovaných je zastoupení koalice a opozice vyrovnané, vládní poslanci proto nebudou mít sílu na to, aby výbor vydal doporučující usnesení.

V zahraničním výboru byly síly vyrovnány, opozice ale ztratila poslance Wolfa. O tom se v poslední době často hovoří v souvislosti s jeho možnou podporou pro radar.

Na otázku, jak se Wolf při hlasování zachová, poslanec neodpovídá.

Koalice bojovala za posílení výborů

Vyrovnané síly ve výborech jsou a nejsou minulostí. Přesněji. Koalice v červnu tohoto roku po dlouhých obstrukcích vybojovala posílení ve všech sněmovních výborech. Stalo se tak ale jen "na papíře" - fakticky do jednotlivých výborů nepřišel ani jeden koaliční poslanec navíc.

"Ano tehdy jsme tu bitvu vyhráli, ovšem vzhledem k rozsahu té bitvy bych čekal, že se to začne řešit. A nestalo se nic," přiznal předseda výboru pro obranu Jan Vidím.

Vidím připustil, že "v jeho" výboru radar tvrdě narazí. "Máte pravdu, neuvědomil jsem si to. V mém výboru jsou síly vyrovnané devět na devět. Pro radar to znamená, že výbor nevydá kladné stanovisko a dost možná neprojde žádné usnesení," uvažuje.

Může také nastat černý scénář, že na výbor nedorazí všichni poslanci a opozice pak může koaliční kolegy přehlasovat. Výbor by pak vydal zamítavé stanovisko k oběma smlouvám.

"Problémy s neúčastí mají koaliční poslanci už teď," říká šéf zahraničního výboru z ČSSD Jan Hamáček.

Psychologická válka

To, že radarové smlouvy narazí ve výborech, nemá de facto pro samo přijetí význam. Určující je, jak budou o smlouvách hlasovat poslanci na jednání sněmovny. Jde ovšem o psychologický moment, protože to bude poprvé, co smlouvy narazí.

Pomůže zběhlý poslanec Petr Wolf koalici s radarem? Zatím nikdo neví
Pomůže zběhlý poslanec Petr Wolf koalici s radarem? Zatím nikdo neví | Foto: ČSSD

Doteď se totiž vše jevilo tak, že se smlouvami není žádný problém. Obě země je podepsaly a česká vláda je schválila. Při hlasování o nich se zdržel jen zelený ministr školství Ondřej Liška.

V tuto chvíli nemá koalice dostatek hlasů proto, aby smlouvy prošly Poslaneckou sněmovnou. Minimálně u souhlasu s pobytem cizích vojsk bude potřebovat vládní tábor 101 hlas. A ten nemá.

Proti radaru jsou obě zelené poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková, aktivně jej nechce podpořit ani Liška a své ano zvažuje i lidovecký poslanec Ludvík Hovorka.

Koalice tak má jistých jen 96 hlasů. 5 dalších bude muset sehnat u "přeběhlíků" a sociálních demokratů. Nezařazení poslanci zatím o podpoře radaru mlží. Přesto koaliční poslanci v kuloárech hovoří o tom, že koalice má už podporu vyjednanou.

"Hodně ovšem bude záležet na tom, jak se k radarovým smlouvám postaví právě sněmovní výbory. Smlouvy teď při neposílení výborů bude provázet zamítavé nebo žádné stanovisko. A poslanci, o které se při hlasování hraje, tak ztrácí cenný argument, že doteď radar všude prošel hladce, a tudíž jejich podpora radaru nemůže být vnímána jako zrada," řekl Aktuálně.cz jeden z koaličních poslanců zabývající se přímo radarem.

Co s tím?

Na problém s neobsazením výborů upozornil minulý týden členy organizačního výboru předseda sněmovny Miloslav Vlček.

"Zazněla tam informace, že výbory nejsou doplněny tak, jak se sněmovna usnesla. Na program říjnové schůze je proto zařazen i bod Změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny, který navrhne jednotlivé poslance do jednotlivých výborů," řekl Aktuálně.cz poslanec a místopředseda klubu ODS Jan Bürgermeister.

Bürgeremeister odmítl, že by koalice účelově doplňovala chybějící poslance do výborů právě kvůli problému s radarem.

Připustil také, že s projednáním tohoto bodu mohou nastat potíže. "Na nadcházející schůzi je zařazeno více než 170 bodů a je otázka, kdy a jestli vůbec dojde i na tento bod," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy