Vidím: Budou-li zelení proti radaru, musí z vlády

Jakub Antoš, Kateřina Eliášová
3. 10. 2008 23:00
O radaru se bude hlasovat po 21. říjnu

Praha - Už za tři týdny koalice znovu otestuje svoji soudržnost. Hlasování o radarových smlouvách, které přijde na schůzi začínající 21. října, označili poslanci vládní ODS za klíčové pro "osud vlády".

Předseda bezpečnostního výboru Jan Vidím tento týden řekl, že by kvůli němu mohla padnout vláda, pokud budou někteří poslanci koalice hlasovat proti smlouvám. A to se s velkou pravděpodobností stane.

Poslankyně Strany zelených Věra Jakubková a Olga Zubová potvrdily Aktuálně.cz: "Budeme vždy hlasovat proti radaru." Uvedly, že je to nezvratné rozhodnutí.

Radar je alfou a omegou

Svůj postoj zopakovaly jen den poté, co rádiu Impuls Jan Vidím řekl: "Pro nás je ten radar opravdu alfa a omega a aktivní hlasování pro zamítnutí je pro mě nepředstavitelné."

Jan Vidím, předseda výboru pro obranu
Jan Vidím, předseda výboru pro obranu | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Pro Aktuálně.cz pak svá slova ještě přitvrdil. "Pokud dvě zelené poslankyně budou hlasovat přímo pro zamítnutí radarových smluv, pak já nevidím důvod dalšího setrvání zelených ve vládě," uvedl.

Dokonce přímo řekl, že v takovém případě by rád jejich odchod inicioval. "Je to vládní návrh. Já nechápu, jak mohou koaliční poslanci chtít hlasovat proti," rozčiluje se Vidím.

Klíčové první hlasování

V prvním čtení může padnout návrh na zamítnutí obou smluv. Opozice zatím nechce svoji taktiku prozradit, pravděpodobně ale návrh na zamítnutí podá. V dalších hlasováních se již návrhy schvalují či neschvalují.

Právě o zmíněné zamítnutí jde především. "Kdyby totiž byly ty smlouvy v prvním čtení zamítnuty, znamenalo by to, že některý z koaličních poslanců musel hlasovat aktivně pro zamítnutí. Pokud se tohle stane, tak pro mě osobně to znamená, že tahle vláda nemá parlamentní většinu. A nemůže dál vládnout," řekl Vidím.

Šéf ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS) to vidí opačně. "Nesdílím tento postoj. Někteří vládní poslanci nám od začátku signalizovali, že s radarem mají problém. Považuji sice za chybu hlasovat v prvním čtení pro zamítnutí, ale shazovat kvůli tomu vládu?"

Zelená rebelka. Poslankyně Olga Zubová.
Zelená rebelka. Poslankyně Olga Zubová. | Foto: Ondřej Besperát

Čas k vážné diskusi nad osudem Topolánkova kabinetu by podle Bendy nastal až v okamžiku, kdy by byla smlouva opravdu zamítnuta. Bez ohledu na to, kdo by pro zamítnutí hlasoval.

To snad nemyslí vážně...

Výrok předsedy výboru pro obranu nevnímá Zubová jako vážně míněný. A zatím nemá informace o tom, že by Vidímův názor sdílela větší část klubu ODS. "To jeho prohlášení mi připadá hodně odvážné. Myslím si, že není na místě," říká Zubová.

"Ta vláda přece nevznikala kvůli tomu, abychom odhlasovali radar. Není to ani v programovém prohlášení vlády a zcela jistě je to v rozporu s programem Strany zelených, v němž říkáme, že nechceme žádné cizí vojenské základny na našem území," hájí svůj postoj poslankyně.

 

Právě se děje

Další zprávy