Opozice má velkou šanci uspět se zrušením poplatků

Martina Macková
23. 9. 2008 7:00
Lidovec Hovorka opoziční návrh podpoří
David Rath (ČSSD): Nechceme poplatky pro děti, důchodce a rodiny s nízkými příjmy
David Rath (ČSSD): Nechceme poplatky pro děti, důchodce a rodiny s nízkými příjmy | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Opozice má velkou šanci prosadit zrušení zdravotních poplatků u dětí a důchodců. Její opakovaný návrh zákona podpoří lidovec Ludvík Hovorka.

Situace v koalici se tak ve sněmovně vyhrotí i v případě, aniž by do ní zasáhli rebelové ODS. Schůze začíná dnes odpoledne.

U zdravotních poplatků totiž už minule s opozicí hlasovaly dvě poslankyně Strany zelených a zákon o výjimkách z poplatků před prázdninami neprošel o jediný hlas.

Čtěte také: Zkouška ohněm ve sněmovně ukáže, kolik lidí má koalice

Tentokrát zákon podpořím

"Říkám to stále, děti by u lékaře neměly platit, zákon podpořím," řekl Aktuálně.cz Hovorka. Dvě poslankyně SZ Věra Jakubková a Olga Zubová se zatím nerozhodly. "Zatím není jasné ani stanovisko klubu," řekla Aktuálně.cz Jakubková.

Koalice nemůže počítat ani s hlasem nezařazeného poslance Petra Wolfa. Bývalý sociální demokrat Aktuálně.cz řekl, že podle něj je tento návrh oprávněný. "Děti do osmnácti let a důchodci by neměli platit," míní.

Téměř jistě opoziční návrh podpoří také Evžen Snítilý, další sociální demokrat, který odešel z klubu ČSSD a ve sněmovně je nyní v kolonce nezařazených zákonodárců. Hlasy Miloše Melčáka a Michala Pohanky (nezařazení) jsou také nejisté.

Poslanci Melčák i Pohanka byli totiž spoluautory novely koaliční poslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL), která už před rokem navzdory trojkoalici usilovala o osvobození novorozenců od placení v nemocnici.

Čtěte také: Poplatkům za novorozence odzvoní už v pátek

Nově narozené děti a dárci orgánů se nakonec nápravy dočkali až v červenci. I tak byla koaliční verze ještě těsně před schválením zdrojem roztržky mezi lidovci a ODS.

Čtěte také: ODS chce zrušit výjimku z poplatků pro novorozence 

Ludvík Hovorka (KDU-ČSL)
Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Julínkův zákon je nad rámec dohod

Proč koaliční poslanci hlasují pro opoziční návrh zákona před volbami a navíc v situaci, kdy Julínkovo ministerstvo připravilo na základně koaličních dohod zákon, který zaručuje další výjimky z placení u lékaře pro děti do šesti let?

"Ten zákon nesmí spatřit světlo světa. Měla to být pouze technická novela, ale je to zákon, který má přes sto stran a kromě dojednaných výjimek přináší naprosto zásadní změny," řekl Aktuálně.cz Hovorka.

Podle poslance norma zpochybňuje nárok lidí na zdravotní péči a je v rozporu s Ústavou. Zákon ještě neprojednala vláda, ale lidovci k němu v rámci připomínek poslali pětatřicet stran námitek.

"Měl by se do sněmovny dostat až po volbách a platit od Nového roku. Ale obávám se, že nebude přijat, tedy ani s výjimkami. Jedná se o nejzásadnější změny ve zdravotním pojištění od jeho vzniku v České republice," míní poslanec.

"Návrh jsem ještě neviděla, ale myslím, že bychom měli jednat v rámci koalice. Pokud bude pro nás tento zákon nepřijatelný, musíme o tom hovořit, dohoda stále platí," řekla poslankyně a místopředsedkyně klubu lidovců Michaela Šojdrová.

ČSSD má volební program

Sociální demokraté se pokouší zrušit poplatky u lékaře pro určité skupiny obyvatel poněkolikáté. Navíc poplatky jsou ústředním tématem jejich volební kampaně pro říjnové krajské a senátní volby, které jsou rozhodnuti vyhrát.

Většina lídrů na hejtmany za ČSSD slíbila voličům, že v případě vítězství kraje zaplatí poplatky za ně. Pokud se je nepodaří zrušit přes parlament.

Čtěte také: Lídři ČSSD slíbí ordinace bez poplatků, ale jen někde

 

Právě se děje

Další zprávy