Parkanová podepsala smlouvu o vojácích USA v Brdech

Pavel Baroch, bar
19. 9. 2008 15:45
Základní dohoda o radaru byla podepsána v červenci
Ministři obrany. Vlasta Parkanová poslouchá svého kolegu Roberta Gatese.
Ministři obrany. Vlasta Parkanová poslouchá svého kolegu Roberta Gatese. | Foto: Ondřej Besperát

Hlavní body smlouvy ------------------- * pozemek zůstává českým územím * americké firmy neplatí daně * zločiny Američanů řeší český soud

Praha/Londýn - Ministryně obrany Vlasta Parkanová podepsala dnes v Londýně se svým americkým protějškem Robertem Gatesem doplňkovou smlouvu o pobytu amerických vojáků na plánované základně v Brdech.

Hlavní dohodu o umístění protiraketové obrany USA v Česku podepsal ministr zahraničí Karel Schwarzenberg s americkou šéfkou diplomacie Condoleezzou Riceovou počátkem července.

Doplňková smlouva označovaná zkratkou SOFA přesně určuje, za jakých podmínek mohou na českém území pobývat vojáci USA.

"Dohoda má 34 stran a jde o obsáhlý dokument. Česká strana do ní prosadila mnoho svých podnětů," uvedla ministryně obrany Vlasta Parkanová poté, co dokument schválila česká vláda.

Foto: Aktuálně.cz

Přečtěte si, co Češi podepsali
Souhrn dohody SOFA
Deklarace o spolupráci

Ačkoli Parkanová podepsala dohodu s americkým ministrem obrany Gatesem dnes, ministerstvo obrany zveřejní celý text až v pondělí.

Co Češi vyjednali?

  • Smlouva se týká pouze amerických vojáků, kteří pracují na radarové stanici. Nemůže se vztahovat na jiné vojáky USA, pokud by s tím Česko nesouhlasilo.
  • Pozemek pod radarem zůstává českým územím. Budovy, které postaví americká strana, se stanou v okamžiku dokončení českým majetkem.
  • USA musejí během stavby radaru i jeho provozování dodržovat české zákony. ČR může zastavit práce na výstavbě radaru, pokud by měla za to, že se stavba odchyluje od projektu.
  • Vnější ochranu radaru bude zajišťovat česká armáda.
  • Díky dohodě nemusejí USA platit ze služeb a zboží, které pořídí v souvislosti s radarem, DPH, spotřební daně a jiné nepřímé daně.
  • Američtí dodavatelé, kteří platí daně v USA, budou osvobozeni i od daně z příjmu. Ostatní dodavatelé budou platit daň z příjmu v souladu s českými zákony.
  • Přestupky nebo trestné činy amerických vojáků budou řešit české soudy podle českých zákonů.
  • Pravidlo má dvě výjimky: Za prvé USA potrestají trestný čin amerického zaměstnance základny proti majetku a bezpečnosti USA. Za druhé pod přednostní americkou jurisdikci budou spadat trestné činy spáchané vojáky USA při výkonu služby.

Po mnohaměsíčním vyjednávání zveřejnila armáda zatím jen plný text přidružené deklarace o strategické spolupráci mezi USA a Českem a předkládací zprávu pro vládu, která aspoň z části přibližuje, jakých všech oblastí se smlouva SOFA týká a v čem museli Američané při vyjednávání ustoupit.

Češi například prosadili své představy o upltňování české juristikce při deliktech Američanů, vymohli i podstatné omezení pro držení zbraní americkým personálem nebo jasná pravidla pro osvobození od daní.

"Při výstavbě radarové stanice budou aplikovány české stavební předpisy a kontroly, americký personál bude mít povinnost prokazovat se identifikační kartou vydanou českými orgány, velmi podrobná jsou pravidla pro řešení přestupků amerického personálu, zásadní pozornost byla též věnována zárukám pro ochranu životního prostředí," uvádí se ve zprávě pro vládu. 

Získá Česko americké letouny?

Podle agentury Reuters by Česku jako bonus za radar v Brdech měly Spojené státy pomoci s modernizací vojenského letectva. Podle neoficiálních informací se jedná o přepravních strojích Herkules a vrtulnících Black Hawks.

Jenže v deklaraci o spolupráci se o tomto tématu hovoří jen velmi obecně. USA mají pomoci při "zajištění středních přepravních leteckých kapacit".

Podle Jana Pejška z ministerstva obrany předpokládá deklarace vznik takzvané Skupiny na vysoké úrovni pro otázky obrany ("High Level Defence Group), která se bude pravidelně scházet k řešení strategických záležitostí.

"Skupinu povedou vysocí představitelé ministerstev obrany za účasti vysokých zástupců ministerstev zahraničních věcí obou zemí," uvedl Pejšek.

Pomoc v zahraničních misích

Deklarace vymezuje tři základní oblasti spolupráce - politicko-vojenskou, výměnu informací a spolupráci na poli výzkumu a vývoje v obranném průmyslu.

"Tyto oblasti zahrnují například podporu české armády při vojenských operacích v zahraničí, navýšení možností využívat výcviková a studijní zařízení USA českými vojáky, nebo pomoc při transformaci českých ozbrojených sil včetně zajištění středních přepravních leteckých kapacit," dodal Pejšek.

 

Právě se děje

Další zprávy