Poslanci se poperou o voliče. Ve hře je 30 miliard

15. 9. 2008 18:30
Volební kampaň se příští týden přesune do sněmovny
Ve sněmovně se bojuje o voliče.
Ve sněmovně se bojuje o voliče. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Ve sněmovně se budou příští týden, měsíc před volbami, točit miliardy ze státní kasy. Na programu je například nižší daň z benzínu, nižší sociální pojistné, zrušení poplatků u lékaře, mimořádný příspěvek důchodcům i dětem.

Strany tím mohou získat hlasy v krajských a senátních volbách, které jsou ve druhé polovině října, státní rozpočet může přijít o 30 miliard korun.

V historii sněmovny už něco takového zaznamenáno je. V prosinci 2005 poslanci s vyhlídkou nadcházejících voleb do sněmovny nečekaně zvýšili sociální výdaje o 50 miliard.

Nižší daně, vyšší dávky

Populární změny bude prosazovat především sociální demokracie. Poslanci navrhli snížit daň z benzínu o 2,50 koruny za litr, u nafty o dvě koruny. Podle ČSSD se sníží příjmy rozpočtu o sedm miliard za rok, podle ministra financí Miroslava Kalouska o 16 miliard.

Za kolik natankovat? To je, oč tu běží.
Za kolik natankovat? To je, oč tu běží. | Foto: Reuters
Čtěte také:
Nafta a benzín v Česku o pár haléřů zlevnily

Každý důchodce dostane do konce roku 3000 korun a každé nezaopatřené dítě 2000 korun. Přitom jedna rodina může dostat peníze nejvýš na tři děti. Stát by to přišlo na 10 miliard.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Důchody od ledna vzrostou o 330 korun, oznámil Nečas

Zruší se poplatky u lékaře a pokud zákon neprojde, je připravena varianta, která zruší poplatky dětem a penzistům. Lékaři tak mohou přijít cca o 5 miliard, podle ČSSD však mohou tuto částku snadno nahradit zdravotní pojišťovny ze svých přebytků. Ty v létě dosáhly 35 miliard.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Češi dali za regulační poplatky už 2,6 miliardy

Obce nebudou smět zvyšovat zemědělcům daň z půdy, což jim umožňuje současný zákon.

Hlasovat se bude

Předseda klubu ČSSD Ivan Hašek zatím nechce hovořit o tom, jestli má pro návrhy zajištěnou podporu: "V čase nynější krize koalice a zejména hysterie uvnitř ODS není možné odpovědět," uvedl na dotaz Aktuálně.cz.

Plán sociálních demokratů zřejmě podpoří komunisté. "V klubu se rozhodneme až příští týden. Návrhy ale jsou v souladu s naším programem," říká šéf jejich klubu Pavel Kováčik.

ODS přinejmenším připustí, aby se o novelách podle ČSSD hlasovalo. "Nebudeme jejich návrhy vyřazovat z programu, abychom nebyli obviněni, že sněmovnu válcujeme," uvedl místopředseda klubu Pavel Hrnčíř.

Upřesnil ovšem, že jeho klub bude vetovat plán ČSSD, aby se změny v daních, dávkách a poplatcích schválily hned v prvním čtení.

Hrnčíř také očekává, že poslanci budou ctít postoj vlády, která úmysly opozice odmítá. "Pánové Hašek a Martínek, kteří kandidují na hejtmany, chtějí přenést svou kampaň do sněmovny," hodnotí sociálnědemokratický pokud Hrnčíř.

KDU-ČSL: Asi to nestihneme

Také lidovci jsou k plánům ČSSD skeptičtí.

Podle předsedy poslaneckého klubu Pavla Severy budou trvat na tom, aby se přednostně projednaly zákony, které nesnesou odkladu.

Vesměs podle něho půjde o vládní návrhy, například změnu zákona o daních z příjmu a novelu zákona o auditorech, které navrhuje ministr financí. "Na jednání o třiceti zákonech budou jen tři dny a nikdo nebude mít zájem schůzi prodlužovat o týden," předpokládá Severa.

Zelení zatím nechtějí svou strategii zveřejnit. "Budeme o ní jednat zítra na klubu," řekl šéf jejich poslanců Přemysl Rabas.

Tlustý dál proti Kalouskovi

ČSSD může u voličů prospět, když novely pouze navrhne a bude prosazovat, ještě lepším výsledkem by bylo, kdyby pro některý z nich získala potřebné hlasy od koalice.

Pevnost koalice přitom prověří i některé vládní zákony. Nejdůležitějším z nich je rovněž plán na úpravu daní.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Koalice slábne. Klub ODS opustil první poslanec - Juraj Raninec

Ministr Kalousek i premiér Mirek Topolánek chtějí zrušit v zákoně o daních z příjmu paragrafy, podle kterých se sníží sazba daně z příjmu z letošních 15 procent na 12,5 procenta v příštím roce. Protože se však mají zároveň snížit daňové slevy, rodiny s podprůměrnými příjmy by na tom prodělaly.

Proto chce vláda udržet letošní sazbu i současné slevy. Namísto toho sníží sazby pojistného o 1,5 procenta. Tím ušetří každý zaměstnanec či živnostník 150 korun z každých 10 tisíc korun hrubé mzdy.

Státní pokladna by tak přišla o 17,7 miliardy na sociálním pojištění, ušetřila by však 10 miliard tím, že se nesníží daňová sazba.

ČSSD ani KSČM se ovšem nelíbí návrh, který snižuje příjmy sociálního pojištění téměř o 20 miliard.

Podporu vyloučil i občanskodemokratický rebel Vlastimil Tlustý, který žádá, aby sazba daně z příjmu zůstala na plánovaných 12,5 procentech a nesnižovaly se daňové slevy. "Nikdo se mnou nejednal a nemám důvod měnit svůj názor," potvrdil na dotaz Aktuálně.cz svůj nekompromisní postoj.

Tlustý také avizoval, že podpoří snížení daně z benzínu, pokud vláda nenavrhne jiné opatření na podporu ekonomického růstu.

Proč neodkládat radary

Problém v koalici může mít i antidiskriminační zákon, který vetoval prezident Václav Klaus. Sněmovna se v červnu ani nepokusila veto přehlasovat, když vedle opozičních stran odmítl s vládními poslanci hlasovat právě Tlustý s kolegy z ODS Jurajem Ranincem a Janem Schwippelem.

Ministr vnitra Ivan Langer hodlá rychlou novelou upravit v červnu schválený zákon o policii, který zakazoval městské policii měřit rychlost vozidel v obci. Podle novely mohou městští strážníci kontrolovat rychlost tam, kde jim to schválí státní policie. Ministr vnitra navrhuje, ať sněmovna i jeho návrh v prvním čtení, aby mohl platit už od ledna.

Policejní radar měří rychlost v Dlouhopolsku.
Policejní radar měří rychlost v Dlouhopolsku. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Obcím se vrátí radary. Smí měřit tam, kde určí policie

Také Langer musí počítat s komplikacemi. "Tato novela nepatří mezi návrhy, které nesnesou odklad," míní šéf poslanců KDU-ČSL Severa.

 

Právě se děje

Další zprávy