Česko jako Irsko? Úplný zákaz kouření má ještě šanci

11. 9. 2008 18:25
O zákazu se rozhodne na schůzi tento měsíc
Kouření. Ilustrační foto.
Kouření. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha- Čeští politici budou mít další šanci napodobit evropské kolegy. V září budou opět hlasovat o tom, jestli zakáží kouření v hospodách.

Protikuřácký zákon, který sněmovna už rok probírá, se stále mění a odkládá. Poslední verze půjde na jednání za dva týdny. Absolutní zákaz v ní není, přesto jako návrh zazní.

Dnes normu probíral klíčový hospodářský výbor, který souhlasí s posledními úpravami, ale absolutně ne s jakoukoliv novou regulací kouření v restauracích.

Autor zákona Boris Štastný (ODS) přesto věří, že se při jednání sněmovny může stát cokoliv. Procedura hlasování i fakt, že zákon rozděluje sněmovnu napříč stranami, mu hraje do karet.

Čtěte: Kuřácký zákon je přepsaný, absolutní zákaz v něm není

Věřím, že můžeme uspět

"Určitě absolutní zákaz navrhnu," potvrdil Aktuálně.cz Šťastný. Odhaduje, že zákon bude přijat, bitva se ale povede jen o popelníky v restauracích.

"Oproti předchozím bizarním návrhům, které by umožnily kouření v letadlech, vlacích a státních budovách, pokládám dnes přijatý návrh za schůdný kompromis, který je po dlouhé době krokem vpřed, směrem k přijetí zákona," řekl Šťastný.

Za absolutní zákaz se kromě něj staví například také poslanec z opozičního tábora Kosta Dimitrov, naopak zásadně proti je poslankyně Šťastného strany Jana Rybínová. Hlasování tedy rozhodně nebude jako u jiných zákonů podle toho, zda je politik součástí koalice nebo opozice.

Foto: Ludvík Hradilek

Navíc se tentokrát má o návrzích, které souvisí se zákazem v restauracích, hlasovat nejprve jakoby nanečisto. Důvodem je, že hospodářský výbor do svého návrhu nezapracoval žádnou pasáž týkající se kouření v restauracích, protože se ji nepodařilo legislativně správně napsat.

Indikativní hlasování zjistí, jakou mají návrhy podporu a podle toho je seřadí. Pak se hlasuje postupně a začíná se od návrhu, který by mohl získat největší počet hlasů. Pokud některý získá potřebný počet hlasů, další padají pod stůl.

To dává absolutnímu zákazu ještě stále teoretickou šanci na přijetí.

Ať se každý hostinský rozhodne

Politici z hospodářského výboru ale stojí za nejmírnější variantou zákazu. Ta vlastně neznamená vůbec žádný zákaz, ale možnost výběru.

Každý majitel restaurace by si mohl určit, zda bude jeho podnik kuřácký, nebo nekuřácký a podle toho by jej označil.

Odmítají i kompromisní návrh zdravotního výboru, který nakonec slevil z absolutního zákazu a přiklonil se k tzv. kuřárnám bez obsluhy, které by hostinští mohli zřizovat.

Čtěte také: Nový návrh: V hospodách budou kuřárny bez obsluhy

"Myslím, že kompromis jsou hospody, kde povinností provozovatele bude si pouze vybrat, zda mají být kuřácké nebo nekuřácké nebo kombinované," míní poslanec Zdeněk Lhota (ODS).

Foto: Ondřej Besperát

Názory poslanců z dnešního jednání hospodářského výboru dokládají, že přijetí zákona nebude politickou záležitostí.

"Takto postavené zákazy, které jsou absolutní, vedou k nekultuře a netoleranci. Zákaz je extrém a to neplodí nic dobrého," míní také poslanec Václav Snopek (KSČM).

"Měli bychom to řešit ne podle toho, kdo z nás je kuřák či nekuřák, ale podle rozumu. A ten říká, že bychom se měli vyvarovat extrémů. Absolutní zákaz kouření je populistický, modernistický, extrémní. Zakázat kouření plošně ve všech restauracích je nesmysl. Jediné řešení, jestli z toho schvalování zákona chceme vyjít se ctí je, že necháme lidi se svobodně rozhodnout, jakou restauraci chtějí mít a do které chtějí jít," soudí Milan Urban (ČSSD).

Zákon bez hospod? I tak mnoho novinek

I kdyby poslanci nakonec rozhodli, že kouření v hospodách nezakáží, zákon přináší i tak dost novinek. Zpřesňuje místa, kde se smí a kde nesmí kouřit, přináší nové definice tabákových potřeb a elektronických cigaret i prodejen, kde se smí tabákové potřeby prodávat.

Dává obcím možnost zakázat kouření na určitém místě a obsahuje také zákaz kouření na všech akcí, kde jsou děti a mládež do 18 let. Zakazuje prodej a výrobu hraček, které napodobují tvar a vzhled alkoholických nápojů nebo cigaret a prodej alkoholu v automatech a prostřednictvím zásilkových služeb.

Přináší také přísnější sankce za porušení zákona.

 

Právě se děje

Další zprávy