Poslanci nevydali kolegu, jenž poslal peníze své firmě

9. 9. 2008 17:20
Miloš Patera hlasoval, aby firma dostala státní dotaci

Praha - Vládní poslanci se rozhodli nepotrestat svého kolegu, který zřejmě zatajil střet zájmů.

Místopředseda poslanecké frakce ODS Miloš Patera totiž loni při každoročním "porcování medvěda" poslal pět milionů korun společnosti, ve které je předsedou dozorčí rady. Jde o první případ, kdy někdo na střet zájmů poslance upozornil.

Nejenže o přidělení peněz hlasoval, ale o svém působení ve firmě plénum neinformoval. Za porušení zákona o střetu zájmů přitom poslanci hrozila pokuta.

Členové mandátového a imunitního výboru, který se případem zabýval, protože poslanec se odvolal na svoji imunitu, nakonec hlasováním rozhodli o tom, že případ je definitivně vyřešen, bez sankce.

"Nebylo přijato navrhované usnesení," řekl Aktuálně.cz předseda výboru, poslanec Miloslav Kala (ČSSD). Opoziční poslanci navrhovali, aby výbor přijal verzi, že poslanec porušil zákon o střetu zájmů. Koaliční členové výboru je ale přehlasovali.

Žalobu na politika podalo občanské sdružení Oživení, které bojuje proti korupci. Jeho představitelé jsou přesvědčeni, že se dopustil střetu zájmů.

"Chceme vyzkoušet funkčnost zákona. Víme totiž, že názor správních soudců je takový, že zmíněný zákon je v praxi neaplikovatelný," řekl serveru Týden.cz předseda sdružení Tomáš Kramár.

Poslanec, který poslal miliony na opravu historického domu v Lokti na Sokolovsku, kde má vzniknout prezentace tradiční české medicíny, se necítí nijak vinen. Tvrdí, že společnost neřídí, má v ní jen kontrolní roli.

Dále čtěte:
Speciál: Co možná nevíte o schvalování rozpočtu
Z rozpočtového medvěda má největší porce Morava
Poslanecké dárky z rozpočtu: Kam jde nejvíce peněz?

 

Právě se děje

Další zprávy